Siófok  36.1  •  6.1 kn       

Keszthely  33.9  •  8 kn       

Balatonfüred  35.8  •  3.8 kn       

Balatonboglár  34.1  •  5.7 kn       

Orfű  36  •  8 kn       

Velencei-tó  29.5  •  13.3 kn       

Tiszafüred  38.9  •  8.4 kn       

Mályi-tó  36  •  4.5 kn       

2024. július 16., kedd

Élesedik a küzdelem, emelkedik a tét!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Változatos szélviszonyok, de kevés taktikai lehetőség jellemezte a Bahart Regatta lellei versenyének túrafutamát. Izgalmas lett a verseny, a különböző helyezések terén, így fordulóról fordulóra emelkedik a tét.

Élesedik a küzdelem, emelkedik a tét!

10-12 csomós szélben rajtolt a szombati verseny mezőnye, hogy a Balatonlelle, Balatonszemes, Révfülöp, Balatonboglár, Balatonlelle pályát teljesítse. Annak ellenére, hogy ezen a hétvégén rendezték a nagyon népszerű Svert Kupát és a füredi OD fordulót, csaknem 60 hajó rajthoz állt a lellei BR fordulón. A Magyar Vitorlás Szövetség vízi rendező stábja, a hosszabb távú túrafutam mellett döntött és Szemesre is elküldte a mezőnyt. Balatonszemesig félszeles rohanás jellemezte a futamot. Izgalmakat mindössze az egymással vívott – többségében teljesen felesleges és sokszor céltalan – lúvcsaták jelentettek. Szemes után következett az egytakkos krajc Révfülöpig, ahol már 16-18 csomós szél is fújt néha. Révfülöpnél volt olyan időszak, amikor egy bójára akadt hajót kellett kerülgetni a bója helyett, de ezt is sikerült abszolválnia a mezőny „arra járó” részének. A révfülöpi pályajel után következett a Boglárig tartó raum, hektikus szélviszonyok között. Az igazi „fekete leves” az utolsó – Boglár-Lelle – távra maradt. A boglári nagystrand végéig fújt egy enervált északnyugati, de Lelle határára érve óriási lavór keletkezett. Az új szél északkeletről érkezett – közel egy óra várakozás után – ami besegítette a mezőnyt a Lelle előtti célba.

Az egyetlen hajó, amelyik két órán belül teljesítette a túrafutamot, a Győri József kormányozta Kacor Király (NAU 370) volt 1 óra 52 perc 11 másodpercet vitorlázva. Az élmezőnyben 11 m OD-k, Scholtz 32-esek versenyeztek és természetesen a szokásos szereplők, a Lábad-X, illetve a Dancing Queen.

A yardstick II előnyszám rendszerben folytatódott a „véresen komoly” küzdelem a St. Esther és a Triton között, melyhez harmadikként a Hirsch Tamás kormányozta Kerecsen csatlakozott, kialakítva ezzel egy kisebb Bavaria háziversenyt. Az első hat helyen szinte csak Bavaria végzett, illetve kakukktojásként a 4. helyre befurakodó SailVész. Szombaton a Triton nyert, a St. Esther és a Kerecsen előtt.

Penny, Hablaty, VIG vagy fordítva illetve felcserélve, ez jellemzi idén a yardstick III élmezőnyt, ahol talán kevés figyelmet kap az az ádáz küzdelem, ami az egész szezont jellemzi. Nem akármilyen kitartó és küzdésben jelesre vizsgázó csapatról van szó, hiszen a győztes Penny szombaton 4 óra 27 perc 38 másodperc vitorlázással nyert úgy, hogy az első négy hajó 8 percen belül futott be a célba. Az élmezőnnyel vitorlázott a negyedik helyen értékelt Zso2 is, akik az előnyszámítás rangsorolása folytán csúsztak le a dobogóról.

Vasárnap a lellei kikötő előtti vízterület megtelt veszteglő hajókkal, akik arra vártak, hogy az 1.6 – 1.8 csomós szél valamelyest felerősödjön és futamot lehessen rendezni. A versenyrendező déli 12 óráig halasztott, majd a forduló befejezése mellett döntött, mivel a szél alkalmatlan volt a pályafutam megrendezéséhez.

Eredmények és képek hamarosan a www.bahartregatta.hu és a www.compassmagazin.hu oldalakon.

22 - es Binnejolle EB Attersee - Klasszikusok kicsit másként Előző

22 - es Binnejolle EB Attersee - Klasszikusok kicsit másként

Felkerültek a hétvégi Füred Kupa OD Trophy és a Regina Regatta eredményei Következő

Felkerültek a hétvégi Füred Kupa OD Trophy és a Regina Regatta eredményei