Siófok  9.4  •  4.2 kn       

Keszthely  9.9  •  4 kn       

Balatonfüred   •  6.1 kn       

Balatonboglár  9.6  •  8 kn       

Orfű  10  •  3 kn       

Velencei-tó  9.6  •  6.5 kn       

Tiszafüred  12.1  •  7.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  7.6 kn       

2021. október 22., péntek

Vitorlát bontottak a Balatonon!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjjal kezdetét vette az idei vitorlás szezon a Balatonon.

Vitorlát bontottak a Balatonon!

Balatonfüreden megtartották a nagy hagyományokkal rendelkező vitorlabontó eseményt is, amelyen a magyar vitorlássport élő ereklyéje, a Kishamis, a 120. születésnapját ünnepelte. Az elegáns cirkáló a legidősebb, máig vitorlázott hajó a Balatonon, melyet 1896-ban a füredi hajógyárban építettek.

A vitorlabontó ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az elmúlt időszak eredményeit a sportágban, külön kitért arra, hogy a riói olimpián a vitorlássport – a szörfösökkel együtt – öt indulóval büszkélkedhet. Az ünnepélyen beszédet mondott dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is, aki elsősorban a sportágban elért sikereket foglalta össze.

Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. A vitorlafelhúzó ünnepségnek is fontos szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás. A balatoni vitorlás évad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt. Az Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjon 160 hajó állt rajthoz.

Különleges torta 125 éves Kelén és Helka nosztalgiahajóknak Előző

Különleges torta 125 éves Kelén és Helka nosztalgiahajóknak

Elkezdődött a 49. orfűi vitorlás és vízi-sport évad! Következő

Elkezdődött a 49. orfűi vitorlás és vízi-sport évad!