Siófok  27.2  •  5.6 kn       

Keszthely  26.1  •  4 kn       

Balatonfüred  26.9  •  1.7 kn       

Balatonboglár  27.5  •  2.2 kn       

Orfű  28  •  5 kn       

Velencei-tó  28.8  •  3.7 kn       

Tiszafüred  27.2  •  8 kn       

Mályi-tó  26.2  •  6.7 kn       

2024. szeptember 01., vasárnap

Mentés a Balatonból!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

2015.12.13-án éjjel 23.30-kor telefonhívást kapott a Párom Nagy Olga. A vonal másik végén egy kétségbeesett osztrák horgász volt, aki a sűrű ködben bent rekedt a Balatonban.

Mentés a Balatonból!

Azonnal értesítettem a Siófoki Vizi Rendőrség ügyeletét az esetről és kértem a segítségét. Kérte, hogy menjünk le a partra ahol kapcsolatba kellene lépnünk az eltűnttel, faggassuk ki és értesítsük őt az időjárási viszonyokról.

Lefelé tartva felvettük a horgász feleségét, majd rövid tájékozódás után közöltem a kért adatokat az ügyeletessel. Közölte, hogy Keszthelyről rövidesen elindul a Vízi Rendőrségi keresőhajó.

A feleség akkor mondta, hogy egy helyi horgász az tudja a koordinátákat ezért felhívtam Bali Istvánt aki miután elmondtam mi történt azonnal megadta a kért adatokat amit továbbítottam Hetényi Tamás parancsnok úrnak. Jelzőhanggal (riasztópisztoly lövésekkel és autóduda) próbáltuk tudtára adni a horgásznak, hogy merre induljon, de nagyon gyengén hallotta a hangokat.

Később lehívtam Tikos László polgárőrünket, aki perfekt német nyelvtudással rendelkezik, és majd próbáljon kommunikálni a horgásszal. Sajnos mire leért a horgász telefonja lemerült!

Eközben folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a rendőrökkel. Közölték, hogy Fonyódról elindult a nagy radaros kereső hajó és már a vízen vannak a Vonyarcvashegyi Vízi mentők is.

Majd 3 órakor szólt a parancsnok úr, hogy a Vonyarci vízi mentők megtalálták épségben, kicsit összefagyva az emberünket. Kivontatták a telephelyükre ahol forró teával hozták vissza bele a lelket. Kocsival elmentünk érte ahol büszkén mutatta az egy szem fogasát ami majdnem az életébe került.

Tanulságként leírom, hogy csak kellő vízi ismerettel menjen mindenki horgászni. Minimum egy iránytűje legyen mindenkinek, de ha jön a köd, akkor azonnal spuri kifelé !!!

Ezt a pár sort is csak azért írtam, hogy a példás összefogásnak meg lesz mindig az eredménye. A mentésben részt vettek: Siófok Vízi Rendőrség ügyelet, Keszthelyi Vizi Rendőrség, a Vonyarcvashegyi Vízi Mentőszolgálat, a Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balatonberény, a Balatoni Vízi Polgárőrség.

Kiss Ferenc
elnök(Balatonberény)
Balatoni Vízi Polgárőrség
alelnök

Eladó a Pannónia Ötvenes Cirkáló Előző

Eladó a Pannónia Ötvenes Cirkáló

Átfogó fejlesztések a Balatonon Következő

Átfogó fejlesztések a Balatonon