Siófok  13.8  •  2.2 kn       

Keszthely  12.9  •  2 kn       

Balatonfüred  13.5  •  1.4 kn       

Balatonboglár  13.8  •  2.9 kn       

Orfű  16  •  2 kn       

Velencei-tó  13.8  •  8.5 kn       

Tiszafüred  13.1  •  5.8 kn       

Mályi-tó  12.4  •  2.7 kn       

2024. március 01., péntek

Fenyvesen épül a Balaton egyik legkorszerűbb élménykikötője

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Gőzerővel zajlik az impozáns Fenyves Yacht Club kikötő komplexum építése.

Fenyvesen épül a Balaton egyik legkorszerűbb élménykikötője

A 400 millió forintos európai uniós források segítségével készülő beruházás többmint 300 kishajó befogadására alkalmas vitorlás kikötővel, 18 szobás szállodával, több mint 1000 m2-es élményközponttal, 2 étteremmel, bicikliközponttal és kajak-kenu megállóhellyel erősíti Balatonfenyves   turisztikai vonzerejét. A fenyvesi kikötő új távlatokat nyit a balatoniszabadidős hajózásban és a település turizmusának fejlesztésében egyaránt.

A balatonfenyvesi kikötő beruházás a legkorszerűbb technológiák felhasználásával, a Balaton ökoszisztémájának tiszteletben tartásával épül.  A  jövő  tavasszal nyíló  kikötőben több  mint  300 kishajó befogadására  alkalmas kikötőhely,  tengeri  kajak,  indián  kenu  és  sárkányhajó  tárolóhely,  szerviz  és kapcsolódó szolgáltatások valósulnak meg.

Lombár Gábor, a település polgármestere 18 éves tervük megvalósulását látja a kikötőben, amely ezzel bekapcsolódik a balatoni vízi utasforgalomba.   A Fenyves Yacht Club elkészültével a Balatonfenyves turizmusa is fellendül, új munkahelyek létesülnek, ami támogatja a község fejlődését. A fejlesztéseknek köszönhetően a kikötő komplex szolgáltatásaival, egész évre szervezett programokkal a balatoni hajós élet központja kíván lenni.

Bartos Csaba a Fenyves Yacht Club vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertette, milyen technikai innovációkkal emelkedik ki az épülő beruházás a Balaton többi kikötője közül. Az eseményen beszédet mondott még Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is, aki szerint számos pozitív változást hoz az elkészült beruházás a balatoni vitorlás társadalom életében.

A teljesen hullámvédett kikötőben több mint 300 kiemelt színvonalú hajóhely  várja a hajósokat.  A kikötő kiváló hullámvédelmének köszönhetően a fenyvesi komplexum menedék kikötőként is funkcionál majd a viharok elől érkező,hajók számára. A kikötőben működő vízáramoltató rendszernek köszönhetően pedig a kikötő vize télen sem fagy be a vízen úszó hajók körül, így a hajók egész évben a vízen maradhatnak, komoly költségek alól mentesítve ezzel a hajósokat, amit a kiemelés és téli tárolás okozna. A kifogástalan vízminőség    és    a    környezettudatosság    jegyében     az    országban    elsőnek    alkalmazott    nagy teljesítményű szivattyúk beépítésével a kikötő teljes vízmennyisége 48-72 óra alatt a Balaton friss vizére cserélhető. Az üzemeltetők további tervei közt szerepel, hogy a jövőben a Fenyves Yacht Club “e-kikötőként” is működhessen.

Élménykikötőként az év 360 napján változatos programok várják majd a Fenyves Yacht Clubba érkezőket. A kikötő területén működő két vendéglátóhely, igazi gasztronómiai különlegességeket kínál majd. Segal Viktor, elismert mesterszakács állítja össze az éttermek kínálatát, aki szerint már csak az ételek miatt is érdemes lesz kikötni Fenyvesen. “A balatoni ételeket újragondolva, olyan fúziós étlapot állítottunk össze, mely az előételtől a desszertig izgalmas és ízletes újításokat nyújt, széles réteg számára is elérhető árfekvésben” - mondta a mesterszakács.

A kikötő vízi szabadidő központként állandó találkozóhelye lehet a túrakenusoknak, kajakosoknak, szörfösöknek is. Azért, hogy a jövőben a lehető legtöbben élvezhessék a fenyvesi kikötő szolgáltatásait, a tervek szerint a járókelők részére megnyitott keleti mólószáron közforgalmú kikötőt alakítanak ki. Ezzel Fenyves bekapcsolódik a balatoni személyhajó forgalomba is.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 
Biztos jelen, biztató jövő Előző

Biztos jelen, biztató jövő

Katamarán Suli a Team Black Jack támogatásával Következő

Katamarán Suli a Team Black Jack támogatásával