Siófok  18.9  •  5.2 kn       

Keszthely  17.9  •  7 kn       

Balatonfüred  18.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  18.7  •  5.7 kn       

Orfű  16  •  8 kn       

Velencei-tó  19.2  •  5.6 kn       

Tiszafüred  17.8  •  7.4 kn       

Mályi-tó  16.8  •  5.9 kn       

2024. június 13., csütörtök

Kékszalag után itt a Kékharisnya

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hagyományteremtő szándékkal egy „hiánypótló“ vízisport versenyt indít útjára Zsidró Tamás. A sztárfodrász a hazai hobby-vitorlázó hölgyeket hívja versenyre.

Kékszalag után itt a Kékharisnya

Az I. Kékharisnya Regatta versenyzői július 11-én szállnak vízre Balatonföldváron, s az ugyanide befutó versenyzőket és az érdeklődő látogatókat rengeteg „parti program” is várja majd. 

„Tavaly nyáron a Balatonon vitorlázva figyeltem meg, hogy tízből nyolc hajón a hölgyek aktívabbak” – meséli Zsidró Tamás, a vitorlásverseny eredettörténetét. “Egy vitorláson, ha két fő a legénység, az rendszerint egy pár. És a szerepmegosztás úgy működött, hogy a férfi hátul állt a kormánynál és dirigált, a nő pedig rángatta-vonta a köteleket, húzta a vitorlát, csörlőzött” – ad képet a tapasztalatairól a sztárfodrász. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ha ezek a hölgyek ilyen jól megállják a helyüket, mint mancsaft, akkor biztosan képesek ellátni a kapitányi feladatokat is. “Kell tehát szervezni egy olyan amatőr vitorlásversenyt, ahol kizárólag nők indulhatnak. Rögtön a nevét is kitaláltam: ha a férfiaké – na jó, zömmel a férfiaké – a „kékszalag” vitorlásverseny, akkor a hölgyeké lesz a „Kékharisnya Regatta” – mondja a hajszobrász.

„Azoknak a hölgyeknek szerettem volna egy versenyt szervezni, akiket hobby-szabadidő sportként érdekel a vitorlázás, de még nem tudták kipróbálni magukat egy igazi megmérettetésen” – tette hozzá a mesterfodrász. Persze a férfiakat sem zárják ki teljesen. Minden hajón lehet egy hímnemű is, de azért hibapont jár. Viszont ezt kompenzálhatják a hölgyek különböző plusz pontok megszerzésével. “Ha például egyforma a lányok ruhája egy hajón, ha menet közben átöltöznek, azért mind további pont jár” – mondja Zsidró. Földváron egy Beauty-szigettel várják majd a befutó hajók személyzetét. “A hölgyeknek, akiknek a szél belekapott a frizurájukba, megcsináljuk a haját ott helyben, akinek csörlőzés közben letört a körme, annak körmös szakemberek nyújtanak azonnali segítséget. Minden a nőkről szól. Ez a missziója ennek a rendezvénynek” – tudtuk meg a főszervezőtől. 

A napsütötte Beauty-szigeten azonban nemcsak a versenyzőkre, hanem a pihenni vagy felfrissülni vágyó vendégekre is gondolnak a szervezők. A Balaton-parti Somersby Lounge-ban hűsítő ciderek várják a lazítani vágyó látogatókat. A nap folyamán Koroknai Klári, Magyarország egyik legelismertebb bartendere tart szédületes koktélshow-t, elkészíti a Kékharisnya Regatta saját koktélját, és bemutatja az idei év nagy dobását, így megismerkedhetünk az általa teremtett Somersby ciderkoktélok legkülönlegesebb remekműveivel.

„Zsidró Tamás kiváló ötletét, a Kékharisnya Regatta női vitorlásversenyt, mely teljesen egybeesik Szövetségünk törekvéseivel, a szabadidősport fejlesztésével, maximálisan támogatjunk, és szívesen segítünk a megvalósításban” – ezt már Brencsán Ábel, a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport menedzsere közölte. Mint elmondta, általános igazság, hogy a férfiak többen űzik ezt a sportágat, mint a nők. Ennek oka lehet a történelmi hagyomány, miszerint a hajózást, amelyből a vitorlás sport kifejlődött, évszázadokon, évezredeken át szinte kizárólag férfiak művelték. A Nemzetközi és Magyar Vitorlás Szövetségnek egyre fontosabbak a női vitorlázók. Ma az olimpián szerepelő 10 hajóosztály közül 4 kizárólag női kategória valamint az egyik vegyes páros. Megtudtuk azt is, hogy nagy hangsúlyt fektet a Szövetség a magyar vitorlás utánpótlás színvonalas és versenyképes képzésére is, a Vitorlás Suli programon keresztül, ahol már egyre több lányt is oktatnak magas szinten. „Június 9-én az egész országban egyszerre szervezzük a GO BOATING programot, melynek keretében 16 vitorlás klub tart nyílt napot a helyi általános iskolákkal együttműködve, ahova minél több fiatal lányt is várunk” – mondta a menedzser. Női hajóosztályban olimpián, eddig nyolc magyar hölgy vett részt, és ma is hárman küzdenek a Riói olimpiára kijutást jelentő kvótáért, köztük Érdi Mária, aki 17 évesen több világ, és Európa-bajnoki címmel is dicsekedhet. Brencsán Ábel végül elmondta: „Kedvezményes szolgáltatások bevezetésével, hasznos és érdekes programok támogatásával igyekszik a Szövetség növelni tömegbázisát, és erre kiváló alkalom a Kékharisnya Regatta”. 

„Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy felkérést kaptunk egy ilyen egyedülálló rendezvény támogatására. Zsidró Tamás ötlete úttörőnek számít,  egy nagyon férfias sportágban, hölgyeknek szervezni versenyt, előremutató és a női nem tiszteletének magas szintű megnyilvánulása. Rögtön igent mondtunk a felkérésre, ugyanis a Kékharisnya Regatta és a Fiat csoport filozófiája több ponton is hasonlóságot mutat” – mondta el Edoardo Gamberini, az FCA Group Marketing Igazgatója.

Koós Réka is részt vesz a versenyen, ez nem is csoda, hisz gyakorlatilag vitorlás hajón nőtt föl, és rengeteg munkája mellett igyekszik minden alkalmat kihasználni, amikor végre hajóra szállhat. “Gyerekkoromban majd’ minden időnket a vitorláson töltöttük, szinte ott nőttem föl, s talán ott is készültem” – meséli Réka, aki manapság ritkábban tud vízre szállni “A folyamatos fellépések miatt kevés időm jut hajózni, de nagyon vágyom rá, ezért szívesen csatlakoztam a Kékharisnya Regattához, nem beszélve arról, hogy vitorlázó nőként “kötelességem” is részt venni az első hazai női versenyen” – mondta az énekesnő.  

A verseny a bevételéből jótékony célra is adakozik. A sztárfodrász szintén a vitorlázás során ismerte meg azokat a hölgyeket, akik egy mellrákalapítványnak dolgoznak. Így ezt a szervezetet, a Mellrákinfó Egyesületet támogatja majd a Kékharisnya Regatta. Halom Bori, az egyesület alapítója több mint 30 éve a vitorlás társadalom tagja és a Balaton szerelmese. Nem is kérdés tehát, hogy össze szeretné kapcsolni ezt a hobbiját társadalmi felelősség vállalásával. „Már két éve, hogy jelen vagyunk a Kékszalag versenyen, azt pedig álmodni is alig mertem, hogy egyszer egy kizárólag nőknek szóló vitorlás versenyen is ott lehetünk” - mondja az Mellrákinfó Egyesület alapítója, aki blogjával (www.mellrakom.blog.hu) az elmúlt másfél évben több száz nőnek nyújtott vigaszt és segítséget.  Mostanra 15 önkéntessel járják az országot és ahol csak lehet, felvilágosítják a nőket és felhívják a figyelmet az önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.

A verseny értékelése a yardstick előnyszámokkal korrigált idővel történik. (Magyarországon a yardstick előnyszám teszi lehetővé, hogy az egymással versenyző különböző típusú hajókat korrektül értékelni lehessen.) Díjazott lesz Az abszolút befutási sorrend 1-3. helyezettje valamint A YS szerint számított eredmény 1-3. helyezettje. További díjakat is kiosztanak majd: elismerik majd azokat a hajókat, amelyeken csak nők versenyeznek, díjat kapnak a legcsinosabb egyenruhában versenyző csapatok, a legjobb “csapatselfie” készítői, a legtöbb „like-ot” szerző kép tulajdonosai valamint legtöbb megosztást elérő fotó.

Egy héttel tehát a Kékszalag verseny után elindul a Kékharisnya Regatta. Július 11-én futnak ki a hajók a balatonföldvári kikötőből, s Tihany és Füred érintésével térnek majd vissza. A vízi megmérettetésen túl tucatnyi program is várja majd a versenyzőket és a nagyközönség is csatlakozhat a programfolyamba. Az egész napos programot pedig egy össznépi Parti Disco zárja, DJ Zsidró prezentálásában.

Go Boating! - Elsöprő siker Előző

Go Boating! - Elsöprő siker

A pontvadászat folytatódik! Következő

A pontvadászat folytatódik!