Siófok  23.2  •  14.8 kn       

Keszthely  22.9  •  11 kn       

Balatonfüred  22.9  •  9.6 kn       

Balatonboglár  23.7  •  14.3 kn       

Orfű  26  •  14 kn       

Velencei-tó  23.9  •  13 kn       

Tiszafüred  25.2  •  7.4 kn       

Mályi-tó  25.6  •  7.6 kn       

2024. május 21., kedd

Évadnyitó vagy szezonnyitó?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Tegyünk rendet a fejekben, mielőtt mindenki pánikba esik és elkezd ördögöket látni!

Évadnyitó vagy szezonnyitó?

Senki nem vesz el senkitől semmit, gazdagabb lesz a vitorlázóknak szóló versenyprogram.

Jól néznénk ki, ha Füred elkezdene féltékenykedni a fertő-tavi, a velencei-tavi, az orfűi vagy a mályi-tavi évadnyitókra, mondván elveszi a súlyát a füredi évadnyitónak. Nem hiszem, hogy ez valakinek is eszébe jutott. Fonyódon lassan egy évtizede, minden évben a Füredi Évadnyitó napján van a Kormorán Évadnyitó (azaz a fonyódi évadnyitás) és feltételezem, hogy ezt Füreden száz emberből kilencvennyolc észre sem vette. Persze, ha a szomszéd vár is nyit a vitorlás társadalom felé, az már mindjárt felkorbácsolja a kedélyeket és akár még a politika is belekeverhető.

Öntsünk tiszta Balaton vizet a pohárba és szemléljük reálisan az eseményeket!

Idén lesz Siófoki Szezonnyitó, erről állapodott meg az MVSZ, Siófok Város és a BAHART. Miért probléma ez? A rendezvény semmilyen tekintetben nem konkurál a Balatoni Évadnyitóval, hiszen a honi vitorlázás hivatalos évadnyitója továbbra is a tradicionális füredi rendezvény marad.

Miért kell azon felháborodni, hogy Siófok is szeretné méltóképpen megünnepelni a vitorlás szezon kezdetét és ezt a Siófoki Szezonnyitó keretei között képzeli el? Egyébként is a Siófoki Szezonnyitó elnevezés egy jogvédett kifejezés, amit most tartalommal kíván megtölteni a jogosult és ehhez a Magyar Vitorlás Szövetséget és a városban székhellyel rendelkező hajózási céget hívja partneréül.

Évtizedek óta folyamatosan az a vád éri a Magyar Vitorlás Szövetséget, hogy túlságosan Füred központú tevékenységet folytat, minden szállal Füredhez kötődik, nincs kapcsolata a többi tóparti településsel és azok vitorlás klubjaival.

2013. május 10-én új időszámítás kezdődött ezen a téren. Megválasztották az MVSZ új elnökségét és tisztségviselőit. A vezető testület szakított számos régi beidegződéssel és folyamatosan igyekszik megismerni a tagszervek igényeit, problémáit. Az elmúlt közel egy évben számos szervezettel kötött az MVSZ együttműködési megállapodást. Az elnökség, üléseit a kluboknál tartja. A vezetők, a helyszínen ismerkednek a tagszervek igényeivel. Többször előfordult már, hogy az elnök és az elnökségi tagok szimbolikusan hajóval érkeztek egy-egy elnökségi ülés helyszínére valamelyik Balatoni kikötőbe. Volt már elnökségi ülés Alsóörsön, Füreden, Földváron, Tihanyban és Kenesén. Az MVSZ idén is folytatja a gyakorlatot és számtalan kihelyezett elnökségi ülést tart. 2014-ben az első helyszín a Budapest Boat Show volt, de lesz elnökségi ülés a lellei Balaton Boat-on is. Sőt idén ellátogat az elnökség egy-egy ülés ereéig Siófokra, Keszthelyre és Orfűre is. Évi négy, öt kihelyezett üléssel jobban biztosítható a közvetlen kapcsolattartás a klubokkal, a sporttársakkal.

Az MVSZ új koncepciójába szorosan illeszkedik a Siófoki Szezonnyitó, ami alapvetően az előnyszámrendszerű vitorlázás szezonnyitánya lesz. Az MVSZ kiírása mellett, a Yardstick Trophy-ból és a Bahart Regattából kialakított Országos Yardstick Flottabajnokság első futama lesz a Siófoki Szezonnyitó és ezzel egyáltalán nem sérül a tradicionális Évadnyitó. Siófok és az MVSZ kapcsolata eddig méltatlanul mértéktartó volt és ezen kívánnak a felek változtatni. Magától értetődik, hogy a Balaton legnagyobb hajózási cége, a legtöbb kikötőhelyet biztosító vállalkozás és a vitorlás szövetség kapcsolatának kiemelkedő jelentősége van és ezt ismerte fel az MVSZ vezetése. A másik oldalról, a BAHART-nál is érzékelik azt a felelősséget, ami abból ered, hogy a cég kikötői ágazata, a legnagyobb árbevételű vitorlázáshoz köthető vállalkozás, és mint ilyen társadalmi kötelessége a vitorlás sporttal való kapcsolattartás. Nem beszélve a BAHART nagy múltú klubjáról a BHSE-ről, a korábbi MAHART SC-ről, melynek életben tartása, fejlesztése, tradícióinak bemutatása szintén a közös célok között szerepel.

Ötvös Csöpi szavaival élve „Csak semmi pánik”, Siófok is ünnepel amikor a vitorlások vízre kerülnek, miért lenne ez baj?

Készül a leghosszabb fövenyes strandszakasz a Balatonnál Előző

Készül a leghosszabb fövenyes strandszakasz a Balatonnál

Vitorlás múzeum a parton Következő

Vitorlás múzeum a parton