Siófok  8.3  •  4.4 kn       

Keszthely  7.9  •  4 kn       

Balatonfüred  7.9  •  2.9 kn       

Balatonboglár  8.3  •  6.5 kn       

Orfű  •  2 kn       

Velencei-tó  5.9  •  5.5 kn       

Tiszafüred  7.8  •  17.6 kn       

Mályi-tó  6.1  •  21.8 kn       

2024. március 29., péntek

Vitorlás múzeum a parton

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Vitorlástörténeti élménymúzeum nyílik Balatonfüred egyik legpatinásabb, műemlék épületében.

Vitorlás múzeum a parton

A balatoni vitorlázás első és egyben legendás klubházának, - ma Vitorlás étterem - emeletén valamint tágas teraszán alakítják ki a modern kiállító teret. Az egész évben nyitva tartó új múzeum nem csupán a város turisztikai kínálatát bővíti majd, hanem egyedi és újszerű tematikája révén az egész balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet. Átadás várhatóan májusban.

A modern és népszerű számítástechnikai eszközöket felhasználva több korosztály számára is igazi élményt ad majd a látványos kiállítás. Nincs az országban a hajózás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus múzeum. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállító teret, ahol a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel, várhatóan május közepén adják át.

Szimulátor révén kipróbálható lesz a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók lesznek a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet majd gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában a múzeumot körbeölelő teraszról. 

Kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja majd az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét is.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti része, évtizedek óta kihasználatlanul áll. A múzeum kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítják az épület homlokzatát, a faelemek között még most is több, az 1880-as évekből származó gerenda található. A műemlékvédelem jóváhagyásával bővítik a teraszt, kicserélik az emeleti rész nyílászáróit és elkészítik az új fakorlátot.

A múzeumot az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet majd megközelíteni. A régi Hauszmann Alajos által tervezett klubházon is volt itt egykor ilyen feljárat. (A jelenleg is álló eklektikus épület, 1921-ben a fából készült Stefánia Yacht Egylet klubháza helyett épült, annak egyes faelemeinek felhasználásával, részben megtartva külső formáját.)

A tágas teraszról azonnal a fogadótérbe léphetünk, ahol a jegyvásárláskor a látogató kap egy egyedi tervezésű mentőmellényt, amely egyben a látogatófelismerő rendszer alapeleme is. Az egykori klubház műemlék koporsófödémes nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép áll majd, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki az őket érdeklő helyszíneket vagy témákat. 

Lesz külön úgynevezett vihar szoba, ahol a balatoni viharok kalandos nehézségeit lehet kipróbálni. A parti viharjelzések és villámok villódzása, a kivetített partok mozgása, a mennydörgés, a hullámok és szél zúgása, a hajó recsegésének hangjai, az imbolygó fedélzettel és a hajó kormányozhatatlanságának érzetével együtt, adrenalin fokozó élménnyé teszik a múzeumlátogatást.

A látogatók történeteket hallhatnak a balatoni szelekről, versenyekről, a hajókról, méretarányos maketteken, tervrajzokon, fotókon és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a múltat és a jelent.

Manőver asztalon kétdimenziós pozicionálással kikötőből kikötőbe lehet majd juttatni a kis vitorlást, de két hajókormány segítségével kicsit gyakorlatiasabban is ki lehet próbálni az irányítást. A felsorolt élményeszközök többsége fellelhető, felújított vitorlás hajó elemekből, vagy azok részeiből készül, a belső tereket pedig hajóbelsőre emlékeztető anyagokkal, burkolatokkal, színekkel, formákkal alakítják ki.

A várhatóan május közepére elkészülő, egyedi múzeum, mintegy 145 millió forintból épül. Az önkormányzati tulajdonban lévő Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. uniós pályázaton a beruházás teljes költségét elnyerte. Az új kiállítótér működtetését a város többi múzeumát is fenntartó FüredKult Kft. végzi majd.

Évadnyitó vagy szezonnyitó? Előző

Évadnyitó vagy szezonnyitó?

Együttműködés a marokkói vitorlás szövetséggel Következő

Együttműködés a marokkói vitorlás szövetséggel