Siófok  28.8  •  4.2 kn       

Keszthely  26.9  •  7 kn       

Balatonfüred  28.5  •  3.5 kn       

Balatonboglár  28.5  •  4.6 kn       

Orfű  27  •  5 kn       

Velencei-tó  28.4  •  3.5 kn       

Tiszafüred  25.1  •  6.9 kn       

Mályi-tó  23.8  •  1.9 kn       

2024. június 21., péntek

Mindenkire vár még csoda a Balatonon!?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Mindannyian, akik azt gondoljuk, hogy jól ismerjük a Balatont, egy másik Balatont ismerünk, mint a többiek.

Mindenkire vár még csoda a Balatonon!?

Talán vannak köztünk, akik behajóztak minden kikötőt, a vízről minden szögből megtekintették már a part csodás látványát. Megint mások, jobbnál-jobb borok után kutatva, betértek már szinte minden Balaton környéki pincészetbe és pincébe. A haspártiak és az ínyencek tudják mely településen, hova érdemes beugrani egy fenséges ebédet, vagy vacsorát elkölteni, de azt is tudják, merre sütnek igazán jó lángost, pizzát, hol mérnek remek fagyit. Aztán vannak köztünk olyanok, akik ismernek minden romot, történelmi emléket – és tudnak is ezekről ízesen, hosszan regélni -, és akadnak olyanok is, akik számontartanak minden a magyar tenger partján fellelhető füvet és fát, madarat és vadat, meg bogarat, s a Balatonban rejlő halat.

És akkor még nem említettem azokat, akik csak azért utazták be a környékbeli falvakat, városokat hogy csodájára járjanak az ottani építészeti emlékeknek, azért másztak meg szinte minden valamire jó kilátást nyújtó magaslatot, hogy ne győzzenek betelni az onnan kínálkozó csodálatos panorámával, a Balaton mindig más arcát mutató látványával… S mindeközben, bizony előfordulhat, hogy magunk is úgy megyünk el csodás dogok mellett, hogy – mivel soha nem hallottunk, olvastunk róluk, nem láttunk fotót, nem volt aki felhívja rájuk a figyelmünket – nem tudjuk milyen mesés barlangot rejt a talpunk alatti mélység, milyen kényeztető szolgáltatásokat kínál télen-nyáron a helyi hotel, panzió vagy a szomszédos fürdő.

Ugyan ki győzné egyedül számba venni a Balaton ezernyi csodáját? Pedig nem ártana tudnunk róluk, mert milyen jó lenne ha a pancsolásra, csobbanásra éppen nem alkalmas napokon is gyönyörűséges élményekben tobzódhatnánk a Balaton partján, akár az elő -és utószezonban is.

Mindannyian, akik egy kicsit is szeretjük Magyarország e legnagyobb csodáját, ismerünk olyan balatoni tüneményeket – legyen az egy évszázados fa, sziklapárkány, kőtenger, bazalt-síp, kastély, kúria, vagy parasztház, vár és templomrom, múzeum, strand, sétány - melyeket mi már felfedeztünk magunknak, de könnyen elkerülheti mások figyelmét.

Vegyük elő hát emlékeinket, a fotókat, videókat, keressük ki a geo-koordinátákat, írjunk a helyhez köthető élményeinkről: segítsük egymást e balatoni csodák fellelésében.

Azon vagyunk tehát, hogy mindenki jól járjon: az is aki még csak most keres, és az is aki már talált. Mert mindannyiunkra várnak még új csodák!

Sokakat fogunk megkeresni Balaton szerte, egymásra épülő elképzeléseinkkel: a Balaton 1000 Csodája, és a Csodás Balatoni Piknikek projektünkkel. Ha leveleik feladójaként a Balatonikum Egyesület szerepel, vagy a fenti két tárgyban kapnak elektronikus levelet, szánjanak ránk fertály órányit!

Forrás: abalaton.hu

Örökre eltűnik a Tiszából a legendás hajó Előző

Örökre eltűnik a Tiszából a legendás hajó

Kőpityu 70! Következő

Kőpityu 70!