Siófok  19.4  •  16.8 kn       

Keszthely  21.9  •  14 kn       

Balatonfüred  19.1  •  7.8 kn       

Balatonboglár  19.4  •  17 kn       

Orfű  21  •  11 kn       

Velencei-tó  22.8  •  14.3 kn       

Tiszafüred  22.2  •  10.9 kn       

Mályi-tó  19  •  10.9 kn       

2023. március 24., péntek

Elnöki hírlevél (november)

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, rendszeresen tájékoztatja a tagságot a társadalmi szervezet működésével és eredményeivel kapcsolatban. Alább a novemberi hírlevelet olvashatjátok.

Elnöki hírlevél (november)

Kedves Vitorlázó Barátaim!


Nagy örömünkre MVSZ tagszervezeteinek sportolói 2013-ban soha nem látott sikerekkel örvendeztették meg a vitorlázás iránt érdeklődő közönséget:

Berecz Zsombor az olimpiai Finn osztály világbajnokságán a 7. helyen végzett (Magyar finnes korábban még soha nem tudott bekerülni a világ egyik legerősebb versenyének tartott Finn Gold Cup élmezőnyébe, az első tízbe)

Érdi Mária a newporti Byte világbajnokságon női világbajnok lett, kvalifikálta magát a Nancsingi Ifjúsági Olimpiára, a hazai Laser 4.7 EB-n pedig korosztályában 5. helyen zárt.

Vadnai Jonatán szintén világbajnoki címmel térhetett haza Newport-ból, így kvalifikálta magát a 2014. augusztus 16-28-án, Kínai Nancsing városában megrendezésre kerülő Ifjúsági Olimpiára. A Laser Worlds 2013 Világ- és Európa Bajnokságon korosztályában (U16) Európa-, és Világbajnok, és még a nála három évvel idősebbek között (U18) is 2. lett!

Vadnai Benjamin, idén új hajóosztályban versenyezve a spliti Laser Radial EB-n a 4. lett. Az ISAF Youth World-ön, vagyis ifjúsági világbajnokságon az 56 nemzet sportolóit felvonultató mezőnyben a 8. helyen végzett.

Litkey Farkas, Vezér Károly és Weinhardt Csaba Soling osztályban világbajnoki címet szerzett.

A fenti felsorolással csak az igazán új sikereket említettem, de szerencsére van még bőven örömet adó eredmény. Hiszen Majthényi Szabolcs és Domokos András idén világbajnoki ezüstéremmel jelezték, hogy továbbra is a Repülő Hollandi osztály legjobbjai közé tartoznak. Pegan Zoltán és Mircsev Éva harmadszor is megvédte Európa-bajnoki címét a mozgáskorlátozottak Access 303 osztályában.
Kis-Szölgyémi Ferenc vezetésével pedig a dragonosok is odaértek a világ élmezőnyébe, amit egy világbajnoki 4. hellyel hoztak a tudtunkra.

Tagegyesületeink az MVSZ közremműködésével több sikeres nemzetközi versenyt is rendeztek ebben az évben. A Spartacus Vitorlás Egylet Repülő Hollandi VB-t és Optimist EB-t rendezett, a Balatonfüredi Yacht Club Balaton Laser Worlds 2013 rendezvényén 42 országból több, mint 600 egység vett részt. Ezeken kívül is több sikeres Európa Kupa versenyre került sor, amelyek megrendezésében az említetteken kívül élen járt az MVM SE és a Tihanyi Hajós Egylet.

Illetve nem szabad megfeledkeznünk a Kékszalagról sem, melynek szabályrendszere a jövő évtől lehetőséget ad a többtestű hajók részvételére, ezzel még látványosabbá és izgalmasabbá válik a versenyzés.

A szezon befejeződött. Szeptember 19-én este Balatonfüreden a városi sportcsarnokban rendeztük meg a ranglista díjkiosztót, az idei év anyagi lehetőségeinek megfelelő szerény körülmények között. Jövőre szeretnénk elegánsabbá tenni hasonló rendezvényeinket.

Az MVSZ elnöksége gőzerővel dolgozik azon, hogy a jövő évi versenyszezonban ne fordulhassanak elő olyan anomáliák, amelyek az idei szezont beárnyékolták. Időben szeretnénk a versenyszabály módosításokat elfogadtatni, hogy mindenki kiszámíthatóan tudjon felkészülni. A elnökség november 5-i ülésén döntés született arról, hogy a Nagyhajós Bizottság elnöki teendőinek ellátásával Soponyai Gézát bízza meg. Ezúton is köszönöm Detre Zsolt és Lőrincz Benedek értékes munkáját. A jövőben is számítunk támogatásukra. Soponyai Géza 30 napon belül fogja összeállítani az új nagyhajós bizottságot.

A 2013-ból hátralévő másfél hónapban felkeresem eddigi támogatóinkat, megköszönve az eddigi együttműködést, illetve több ígéretes szponzorral tárgyalok a jövő évi támogatásokról.

A tisztújító közgyűlésen programomban hangsúlyoztam, hogy a korábbi elnökség munkájából semmit sem akarunk elvetni, ami érték. Formálódik a szövetség új stratégiai terve, amelynek alapja a korábbi elnökség idején elfogadott anyag, természetesen átdolgozva és kibővítve „Új Festetics György Program” néven.

A legutóbbi elnökségi ülésen (november 5.) döntés született arról, hogy az MVSZ tag Magyar Vitorlás Központ ajánlatát nem fogadjuk el, ezért a korábbi programból a MAVIKA kártya kikerült, amit jelenleg a Magyar Vitorlás Központ gondoz tovább.

Október 31-én megdöbbenve értesültünk a médiából, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium partnerségi megállapodást kötött az MVK-val a vitorlás sportot és a vízi közlekedést érintő jogszabályok előkészítése és véleményezése tárgyában.

Nyilván tévedés, hogy a minisztérium – több más sportszövetség társaságában –  a Magyar Vitorlás Szövetség helyett 126 tagszervezetének egyikével, a vitorlázásban 4 hónapja jelen lévő MVK-val tárgyalt. A Sportról szóló törvény 22 §-nak f) pontja értelmében a Magyar Vitorlás Szövetségnek kell képviselnie a sportág érdekeit az állami szervek előtt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kérdés tisztázására tett próbálkozásainkra eddig nem reagált.

Az Új Festetics György Programot fel kívánjuk tölteni valós tartalommal, hangsúlyozottan kiemelve az utánpótlás-, az él- és tömegsport kiemelt szakmai és anyagi támogatását. A programban súlyt kap a környezetvédelem, a minőségbiztosítás, és a karitatív tevékenységek bővítése is.

A stratégiai együttműködések módosítására felvettük a kapcsolatot partnereinkkel.

Kihasználva a hátralévő pár nap jó időt, mindenkinek kellemes hajó téliesítést, daruzást, szezonzárást kívánok!

Dr. Kollár Lajos
MVSZ elnök 

A Magyar Vitorlás Szövetség Elnöksége az alábbi tájékoztatást adja Előző

A Magyar Vitorlás Szövetség Elnöksége az alábbi tájékoztatást adja

Pallás Éva (1953-2013) Következő

Pallás Éva (1953-2013)