Siófok  28.8  •  4.2 kn       

Keszthely  26.9  •  7 kn       

Balatonfüred  28.5  •  3.5 kn       

Balatonboglár  28.5  •  4.6 kn       

Orfű  27  •  5 kn       

Velencei-tó  28.4  •  3.5 kn       

Tiszafüred  25.1  •  6.9 kn       

Mályi-tó  23.8  •  1.9 kn       

2024. június 21., péntek

Cserbenhagyhatták a Balatonba veszett szörföst

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Egy vitorlás ott volt a segítségért integető szörfös közelében, de nem segített. Technikai okokra hivatkozva csak a vízi rendészetet értesítette, ám a helyszínt pontatlanul adta meg, ezért hiába keresték.

Lehetséges, hogy megmenthették volna a múlt héten szerdán Balatonba veszett szörfös, Gilicze László életét. Az Index az elhunyt szörfös apjának egyik fórumbejezését idézve azt írta, hogy nem sokkal a szörfös elindulása után "érkezett egy segélykérés a vízi rendőrséghez egy közelben elhaladó vitorlás kapitányától, aki egy vízbe esett, feltehetően szörfös integetésére lett figyelmes; a kapitány a szörföt a közelben már hiába kereste, majd az erős hullámzásban a direkt segítségnyújtást elmulasztotta". A vízi rendőrség a pontatlanul megadott jelzést követően hiába kereste Gilicze Lászlót.

Az elhunyt szörfös barátja úgy tudja, hogy a vízi rendőrséget értesítő vitorlázó technikai okokra hivatkozva nem nyújtott segítséget. Az Index Facebook-oldalán egy kommentben jelentkezett a magát a vitorlás lányaként megnevező nő, aki azt írta, hogy nem tudtak megfordulni érte, és kimenteni őt, "mert lehetetlen volt a hullámoktól és a széltől, a mentőövet szintén nem lehetett odadobni".

Cserbenhagyásért vagy segítségnyújtás elmulasztásáért akár kétéves szabadságvesztés is kiszabható.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság folytat eljárást segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. 

Gilicze László, a 35 éves szörfös október 23-án kora délután szállt vízre Zamárdinál, de órákkal később sem érkezett vissza a partra. A családtagok ezután értesítették a rendőrséget, a keresésbe a vízi mentők is bekapcsolódtak. Akkor úgy gondolták, hogy az erős szél valószínűleg az északi part felé sodorta a szörföst. Gilicze egy nappal később sem került elő, és a felszerelését sem találták meg. Ezért mindenki abban bízott, hogy a gyakorlott szörfösnek és jó úszónak számító Gilicze valahogy a partra jutott. Október 25-én Gilicze szörfdeszkáját, az első hírek szerint törött árboccal, Alsóörsnél találták meg. Majd délután a Balatonban, Siófok és Alsóörs között, meteorológiai bóják közelében egy horgász talált rá Gilicze holttestére.

Szélképek ötödször Előző

Szélképek ötödször

81 hajós regatta novemberben Következő

81 hajós regatta novemberben