Siófok  21.1  •  0.4 kn       

Keszthely  16.9  •  0 kn       

Balatonfüred  20.8  •  1.7 kn       

Balatonboglár  21.1  •  2.1 kn       

Orfű  18  •  4 kn       

Velencei-tó  17.8  •  1.8 kn       

Tiszafüred  17.6  •  2.4 kn       

Mályi-tó  17.1  •  1.2 kn       

2024. június 18., kedd

A VII. El Yacht Dér Kupával búcsúzik 2013

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ahogy 2007 óta minden esztendőben, úgy idén is a Dér Kupa zárja a balatoni vitorlás szezont, amelynek 2013-ban is a Balatonfői Yacht Club ad otthont. A szezonzáró hagyományosan a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat utolsó állomása is egyben.

A VII. El Yacht Dér Kupával búcsúzik 2013

2013. november 2-án idén utolsó alkalommal fut vízre nagyhajós mezőny a Balatonon, hogy a most már tradicionálisnak számító Dér Kupával búcsúztassák a mögöttünk álló, versenyekben gazdag vitorlás szezont. Az előrejelzések alapján az időjárás idén is kegyeibe fogadja majd a regattát, így a korábbi években megszokott kellemes idő várja majd a résztvevőket. Az elmúlt hat verseny tapasztalatai alapján a szervezők idén is népes mezőnyt várnak, hiszen a korábbi években rendszerint több mint 60 hajó gyűlt össze a Balaton minden szegletéből, hogy az április végéig tartó téli szünet előtt még utoljára összemérjék erejüket, vagy csak azért, hogy egy kellemes napot töltsenek családdal, barátokkal a tavon. 

Ha már említettük a hagyományt, akkor nem szabad kihagynunk, hogy a nevezőknek ebben az évben is a Szélképek kiadvány legújabb kiadásával kedveskednek a szervezők. Az idén ötéves könyvben az elmúlt esztendők legjobb képei kerültek kiválogatásra, amelyet idén formabontó stílusban állítottak össze a szerkesztők. 

A Dér Kupával nem csupán az idei szezon búcsúzik, de véget ér a Yardstick Trophy 2013-as sorozata is, ahol köszönhetően az idén bevezetett új pontozási rendszernek, még szinte valamennyi osztályban nyílt a küzdelem. 

Yardstick I-osztályban a Sleepwalker magabiztosan vezeti ugyan a pontversenyt, a pontokat egész évben lelkesen gyűjtögető Márta Mária előtt, akik egy kiugróan jó eredménnyel még akár veszélyt is jelenthetnek a listavezetőre. Az összetett dobogó harmadik fokáért a Péter-Pál és az Evolution küzdhetnek meg a szezonzárón. 

Yardstick II-ben szorosabb az állás, a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Hobo mindössze 17 ponttal vezet a második helyen álló Pacsirta és 22-vel a bronzérmes Tatus előtt. Könnyen lehet, hogy a trió sorrendje még változik, hiszen a 4. és 5. helyeken pár pontos hátránnyal követi őket az idén eddig minden futamon rajthoz álló Kisvacak, valamint az eddig csak egy futamot mulasztó Marlin. Két utóbbi egység még beleszólhat a dobogós helyek alakulásába. 

Míg 2012-ben a legnagyobb izgalmakat a legkisebb hajóosztály, a Yardstick III. tartogatta a szezonzáróra, úgy ebben az évben itt tűnik a legegyszerűbbnek a helyzet. Míg a két éllovas, a Patience és Concerto mindössze 20 pontos különbséggel várja a záró futamot, addig a harmadik helyezettől lefele már tisztes távolból követi őket a tavalyi győztes Catullus Maximus, Dudu, Long Step alkotta trió, így ők már nem valószínű, hogy beleszólhatnak idén az első két hely sorsába. 

Versenykiírás

 
Ismét modellvitorlás verseny Orfűn Előző

Ismét modellvitorlás verseny Orfűn

Beliczay Péter egy tragédia kapcsán, okulásképpen szólt hozzánk Következő

Beliczay Péter egy tragédia kapcsán, okulásképpen szólt hozzánk