Siófok  18.3  •  7.6 kn       

Keszthely  18.9  •  9 kn       

Balatonfüred  18  •  2.6 kn       

Balatonboglár  18.3  •  8.4 kn       

Orfű  16  •  6 kn       

Velencei-tó  19.9  •  9.2 kn       

Tiszafüred  19  •  6.3 kn       

Mályi-tó  17.3  •  6 kn       

2024. június 13., csütörtök

Elindult a szezon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A szigligeti várkapitány ágyúlövése jelezte, hogy megérkezett a mólóhoz Siófokról az idei első hajó, ezzel megkezdődött a 167. balatoni hajózási szezon.

Elindult a szezon

Rendkívül barátságtalan idő van, de a Balaton vízszintje jól alakul, várhatóan nyugodt szezon lesz az idén – hangzott el a hagyományos ünnepségen.

- Szokatlan az időjárás, viszont nagy nyugalommal várhatjuk az idei szezont. A Balaton vízminősége és vízszintje egyaránt kitűnő, úgy tűnik pár héten belül a tó elérheti a 110 centiméteres legmagasabb szabályozási szintet. Mindez jó nyarat és hajózási szezont ígér - mondta a Hajókikötőben tartott megnyitó beszédében dr. Bóka István polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt alakult meg az önkormányzatok összefogásával a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanács, ami igen jelentős esemény volt, hiszen csak közös erővel lehet tenni a Balatonért és a tó turizmusából élő településekért.

Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere kiemelte: sokan és sokszor temetik a Balatont, de a tó újra és újra bizonyítja, hogy az élet mindig győz a halál fölött.
- Mindig jövünk. Siófokról ide Füredre. Mert összetartozunk, mert hiszünk benne, hogy vannak közös ügyeink. A balatoni térség települései képesek a megújulásra– vélekedett a polgármester.

Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere hangsúlyozta: ez az ünnep az együttgondolkodásról szól, csak együtt találhatjuk meg mindazokat az előnyöket és örömöket, amit a Balaton tud adni nekünk.
Kontrát Károly államtitkár bejelentette: a kormány eltökélt szándéka, hogy a Balaton az unió legbiztonságosabb üdülőövezete legyen, ezért támogatják a térségi települések összefogását és ígérte: biztosítják az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Az ünnepi beszédek után a településvezetők egy-egy hógolyót gyúrtak és beledobták a Balatonba - ezzel búcsúztatva el végképp a telet.

Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: idén is több jelentős beruházást valósít meg a hajózási társaság, egyebek mellett a tihanyi öreg-kikötőben kezdődik majd egy nagyobb fejlesztés. A társaság 24 kikötőjében 25 személyhajó, továbbá 4 komp közlekedik majd. - Az árak nyolc százalékkal emelkedtek, de minden korábbi kedvezmény idén is él. Két új gyorshajóval gyarapodott a flottánk, ezek Siófok-Füred-Tihany között közlekednek majd, ha beválnak jövőre újabb hasonló hajók beszerzését tervezzük - mondta Horváth Gyula.

Az idei szezonban is több kikötőből, köztük Füredről is indulnak majd sétahajók, programmal, étkezéssel meghirdetett hajókirándulások várják a vendégeket. Áprilistól a hétvégéken induló menetrend szerinti hajójáratokon a Balaton Régió állandó lakosai 25 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a teljes hajózási szezonban. Májustól naponta közlekednek majd a járatok.

Az ünnepségen a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét, a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort. Az ünnepséget követően, dacolva a hideg idővel az új motoros hajó a Szigliget, ingyenes sétaútra indult.

Áprilistól elindul a viharjelző szolgáltatás is a Balatonon, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az új, LED-es technológiájú rendszer pontosabb lesz a korábbinál.

Tavaly óta a viharjelző rendszer három medencére bontja a Balatont, így az egyes térségekre vonatkozóan a korábbiaknál pontosabb és lokálisabb előrejelzést képes adni. A viharjelző rendszer 31 stabil és a kiemelt strandokon elhelyezett 16 mobil fényjelzőből áll. A mintegy 600 négyzetkilométeres kiterjedésű Balatonon, 102 engedélyezett kikötő, 150 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, és több mint 10 ezer vízi járművet üzemeltetnek rajta. Egy-egy kánikulai napon a mintegy 300 fürdésre alkalmas helyen a vízben vagy partközelben körülbelül 300 ezer ember van. Az üdülőrégióban tavaly 348 esetben kellett elrendelni viharjelzést, és a vízi rendészet 124 mentéssel 329 embert helyezett biztonságba.

balatonfured.hu

Az értékes ezres Előző

Az értékes ezres

Fair Play díjak Következő

Fair Play díjak