Siófok  16.6  •  22.6 kn       

Keszthely  16.9  •  19 kn       

Balatonfüred  16.3  •  21.5 kn       

Balatonboglár  16.6  •  22.9 kn       

Orfű  17  •  17 kn       

Velencei-tó  16.2  •  22.1 kn       

Tiszafüred  15.7  •  18 kn       

Mályi-tó  16.6  •  15.7 kn       

2024. március 28., csütörtök

Már a minimum fölött a Balaton vízszintje

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje, az átlagosnál csapadékosabb időszak hatására 85 centimétert mértek, ami hosszú idő után először haladja meg a minimális szabályozási szintet.

Már a minimum fölött a Balaton vízszintje

Minden remény megvan arra, hogy a nyári szezonra optimális lesz a tó vízállása.  Grafikonok a vízszint alakulásáról.    
 
Annak ellenére, hogy a vízszint duplája mint tavaly a szezon végén, még  mindig csak kicsivel haladja meg a minimális szabályozási szintet. De így is, minden remény megvan arra, hogy optimális lehet a tó vízállása a nyári szezonra – közölte az MTI-vel Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Az lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne a   vízszint, azonban az elmúlt két rendkívül meleg és csapadékhiányos év   után a vízügyi szakemberek elégedettek lennének azzal is, ha 90-100   centiméter között lenne a Balaton vízszintje a száraz nyári időszak   beköszönte előtt. Erre minden esély megvan, hiszen jelentősen több eső és hó hullt a télen a  szokásosnál, a Balaton három Velencei-tónyi vízmennyiséggel bővült az év  eleje óta.
A tó vízállása egészen május végéig növekszik, a nyári hónapokban viszont a párolgás miatt folyamatosan csökken a vízszint, kánikulában akár naponta egy-két centit is veszíthet.
Ma 85 centiméter a Balaton vízszintje, ez már valamivel több, mint a duplája a nyár végi minimumnak.  A tavalyi szezont 80 centiméteres vízállással kezdte a tó, ami a kiugróan száraz nyár miatt azonban idővel kevésnek bizonyult. A vízügyi szakemberek egyetértenek abban: ha beigazolódnak az előrejelzések, és a március is az átlagosnál csapadékosabb lesz, akkor a  tavalyinál mindenképpen jobb lesz a helyzet, a Balaton május végére elérheti a 90-100 centiméteres szintet is. Márpedig ez, hacsak nem lesz extrém száraz nyár megint, kiszolgálja az idei turisztikai szezont.

Érdekes grafikonok a Balaton vízszintjének alakulásáról:
http://www.kvvm.hu/balaton/lang_hu/vizszintb.htm

MVM Balaton Melges 24 Regatta Előző

MVM Balaton Melges 24 Regatta

Rövid életű sportszolgáltatási díj Következő

Rövid életű sportszolgáltatási díj