Siófok  33.3  •  7.1 kn       

Keszthely  28.9  •  2 kn       

Balatonfüred  32.9  •  6.7 kn       

Balatonboglár  33.3  •  5.6 kn       

Orfű  30  •  5 kn       

Velencei-tó  33.6  •  7.3 kn       

Tiszafüred  33.3  •  6.6 kn       

Mályi-tó  29.4  •  7.1 kn       

2024. július 28., vasárnap

Széttépte a szél a Balaton leggyorsabb vitorlását

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Mindkét árbocát elvesztette egy szombat délutáni balatoni szélrohamban a Fifty-Fifty nevű vitorlás katamarán, amely idén egy 57 éves rekord megdöntésével nyerte meg a Kékszalag-nagydíjat.

Széttépte a szél a Balaton leggyorsabb vitorlását

A balesetben az egyik szemtanú szerint senki nem sérült meg, de a hajó elvesztette az összes vitorláját, és mozgásképtelenné vált.

Súlyos baleset érte szombat délután a Balatonon azt a vitorlást, amely idén nyáron megnyerte a balatoni Kékszalag-nagydíjat – tudtuk meg a baleset egyik szemtanújától. A Fifty-Fifty nevű, magyar építésű kétárbocos katamarán délután 4-körül, Zamárdi és Balatonszéplak környékén, a tó déli oldalán járt szerencsétlenül, amikor egy nagyobb széllökés kitörte a hajó mindkét árbocát.

Az egyik szemtanú szerint a Balaton legjobb, leggyorsabb hajójának számító vitorlás árbocai egy nagyobb széllökésben teljesen összeomlottak, minden vitorla leszakadt, és a hajó mozgásképtelenné vált. A férfi, aki a baleset időpontjában a Fifty-Fifty mellett vitorlázott egy másik hajóval, úgy látta, hogy a balesetben senki nem sérült meg, és a hajó szerencsére nem is borult fel.

"Nem történt tragédia, de jelentős káreseményről van szó" - mondta a szemtanú, aki szerint "nagyon kemény látvány volt", ahogy a két karbonárboc leszakadt. A szerencsétlenül járt hajót kísérő vitorlázók a balesetről videofelvételt is készítettek.

A Fifty-Fifty nevű katamarán azután vált országszerte híressé, hogy idén júliusban megdöntötte a balatoni Kékszalag-nagydíj 57 éve fennálló gyorsasági rekordját. Józsa Márton kormányzásával a hajó 10 óra 34 perc 15 másodperc alatt teljesítette az Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyeként számon tartott balatoni vitorlásversenyt, majdnem hat percet javítva az 1955-ös rekordon.

Az új építésű hajó legénysége a győzelem után, augusztusban azt nyilatkozta, hogy a jövőben is tókerülő versenyeken indulnak majd a katamaránnal, jövőre pedig 2-3 balatoni és külföldi versenyen is szeretnének részt venni.

Felkerültek az Unitef Kupa képei Előző

Felkerültek az Unitef Kupa képei

Saját ágyúja ölte meg egy görög turistahajó kalózkapitányát Következő

Saját ágyúja ölte meg egy görög turistahajó kalózkapitányát