Siófok  33.8  •  9 kn       

Keszthely  33.7  •  10.1 kn       

Balatonfüred  33.5  •  8.9 kn       

Balatonboglár  33.8  •  8.2 kn       

Orfű  35.5  •  5.2 kn       

Velencei-tó  35.2  •  8.3 kn       

Tiszafüred  34.4  •  7.4 kn       

Mályi-tó  29.5  •  8.3 kn       

2024. július 28., vasárnap

Wakeboard és a tájértékek

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Őszintén megvallva annyit tudok a wakeboard-ról, hogy valami vízisíszerű sport, amihez egy motorcsónak vagy egy kötélpálya kell, hogy a sportolót mozgásba hozza.

Wakeboard és a tájértékek

Egy online vitorlás újság ritkán kalandozik olyan területekre, mit például a wakeboard. Most sem a sport oldaláról kell sajnos megközelíteni, ezt a ma oly divatos hobbit. A wakeboard hallatán, a Balatonon vitorlázók szinte kivétel nélkül hajózást akadályozó oszlopokra asszociálnak. Egyesek esztétikai kifogásokat is megfogalmaznak, a tóban elhelyezett vízisí pályák kapcsán.

Néhány hete az Orfűiek kerültek hasonló dilemma elé. A tórendszer első, legkorábban kialakított tavára szeretne egy vállalkozó wakeboard pályát építeni. A település polgármestere és a képviselőtestület teljes mellszélességgel a tervezett beruházás mellett érvel. A lakosság álláspontja már nem ilyen egyértelmű, sokan megfogalmaztak környezetvédelmi, tájvédelmi, esztétikai és településstratégiai aggályokat is. Az ellenzők és a támogatók tábora természetesen a Facebook-on kezdte meg a küzdelmet, céljaikat hirdető csoportok létrehozásával.

A közösségi oldalon nyilvánosságra hozott érvek – itt az értelmes hozzászólásokra gondolok – elgondolkodtatóak. Mindkét oldalon található olyan érv, amely önmagában akceptálható, bár a kérdést adott időben és adott helyen kell megítélni, ami felveti, hogyan illeszthető a beruházás, Orfű évek óta hirdetett, azóta sok sikert elkönyvelő, öko turisztikai koncepciójába.

Facebook csoportok:

   http://www.facebook.com/pages/Nem-akarunk-Orf%C5%B1n-wakeboard-p%C3%A1ly%C3%A1t/428449877202509?ref=ts

http://www.facebook.com/CableWakeboardOrfu?ref=ts

Wossala György a Soling világranglista élén Előző

Wossala György a Soling világranglista élén

SZIGLIGET motoros személyhajó Következő

SZIGLIGET motoros személyhajó