Siófok  33.8  •  9 kn       

Keszthely  33.7  •  10.1 kn       

Balatonfüred  33.5  •  8.9 kn       

Balatonboglár  33.8  •  8.2 kn       

Orfű  35.5  •  5.2 kn       

Velencei-tó  35.2  •  8.3 kn       

Tiszafüred  34.4  •  7.4 kn       

Mályi-tó  29.5  •  8.3 kn       

2024. július 28., vasárnap

A szigligeti kikötőt id. Szívós Istvánról nevezik el

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balatoni Hajózási Zrt.-nél már hagyománnyá vált, hogy vitorláskikötői a tóhoz kötődő híres személyekről kapják nevüket. A szigligeti vitorlás- és személyhajó kikötő, melynek vitorláskikötő része 2001. július 12-én került átadásra, kedvelt túracélpont mind a turisták, mind a vitorlázók körében.

A szigligeti kikötőt id. Szívós Istvánról nevezik el

Vitorláskikötőnk 132 vitorláshellyel várja a vitorlázás szerelmeseit, míg személyhajó kikötőnkből főszezonban menetrend szerinti hajójárat és sétahajó is kifut.

A szigligeti képviselő-testület célként tűzte ki, hogy megemlékezzen azokról a Szigligethez kötődő személyekről, akik munkásságukkal rászolgáltak az ország és a település elismerésére.

Először a tavalyi évben tartott a település névadó ünnepséget, amikor is a Közösségi Házat Básti Lajos Kossuth-díjas színművészről nevezte el.

2012. szeptember 28-án, a 10 óra 30 perckor kezdődő ünnepségen a szigligeti kikötőt a képviselő-testület határozatának megfelelően id. Szívós Istvánról nevezik el.

Id. Szívós István „Szigliget és a Balaton szerelmese” volt, ahogy ez Béres János szobrászművész által készített, és az ünnepségen leleplezésre kerülő domborművön is olvasható lesz. A kétszeres olimpiai bajnok (1952. Helsinki és 1956. Melbourne) mindig szívesen tartózkodott a Balaton-parti kis településen, Szigligeten. Sokat járt horgászni, csónakja a jelenlegi vitorláskikötő területén volt. Innen indult a nyugalmat és horgászélményeket nyújtó víztükörre. A nyaralója erkélyén ülve a Balaton tárult szemei elé.

A rendezvényen ünnepi beszédet mond Balassa Balázs, Szigliget polgármestere. A család képviseletében Gallov Rezső méltatja id. Szívós István munkásságát.

Az id. Szívós Istvánt ábrázoló domborművet, ifj. Szívós István és Béres János szobrászművész, míg a kikötő új nevét ábrázoló táblát unokája, Szívós Márton leplezi le.

Id. Szívós István
Született: Szeged, 1920. augusztus 20.
Elhunyt: Budapest, 1992. június 22.

Klub: a SZUE, a MUE, a MAC úszója, vízilabdázója, a Vörös Lobogó, az MTK, a Bp. Vasas (1956) vízilabdázója

Eredmények: Vízilabdában az 1948-as londoni olimpián ezüstérmes. 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok. Az 1954-es torinói Európa-bajnokságon és az 1956-os melbourne-i olimpián is a bajnokcsapat tagja. Rajki Béla szövetségi kapitány szerint megtestesítője volt a magyar vízilabda-kultúrának: hihetetlen technikája, művészi labdakezelése a közönségnek nem mindennapi élvezetet, a szakembereknek valóságos oktató példát jelentett. Úszásban is versenyzett, a melbourne-i olimpián helyezetlen 200 méter mellen.

Vízilabdában 1940-től 1957-ig volt válogatott.

Az OSC egyik megalapítója, a MAFC vízilabda-szakosztályának vezetőedzője, az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya.

Család: Fia, ifj. Szívós István is vízilabdázott, az 1976-os montreali olimpián a győztes válogatott tagja, majd a Ferencvárosi TC elnöke volt. Unokája, Szívós Márton jelenleg a magyar válogatott tagja.

SZIGLIGET motoros személyhajó Előző

SZIGLIGET motoros személyhajó

Litkey Farkas negyedszer is megnyerte a szóló Balaton-kerülőt Következő

Litkey Farkas negyedszer is megnyerte a szóló Balaton-kerülőt