Siófok  6.6  •  13.7 kn       

Keszthely  6.9  •  10 kn       

Balatonfüred  6.3  •  20 kn       

Balatonboglár  6.2  •  16.4 kn       

Orfű  •  15 kn       

Velencei-tó  7.8  •  13.8 kn       

Tiszafüred  10.6  •  14.6 kn       

Mályi-tó  6.8  •  9.7 kn       

2024. április 23., kedd

Dolfin Magyar Bajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A 2012. évi Dolfin Magyar Bajnokság, augusztus 29 és szeptember 1 között Balatonfüreden, az ASE vitorlás szakosztály szervezésében került megrendezésre, a Paksi Atomerőmű balatonfüredi Koloska Marina kikötőjében.

A házigazdák, a már bevált remek helyszínt és kitűnő vendéglátást, minden évben fokozni tudják, így a vízen és a parton, egyaránt ideális körülmények között zajlott a Bajnokság.
A bajnokságot 15 csapat részvételével, ún. UP-DOWN - pályán rendezték. A 10 futamra tervezett
versenysorozaton kiegyenlített szélviszonyok között, 8 futamot sikerült rendezni. A versenyvezető szerepét,
Hagemann László, a versenybíróság elnökének posztját Hantó István töltötte be.
Az első napon két gyengeszeles futam került megrendezésre, a 3-6 csomó közötti ÉK-É-i szélben. A nap végén, két futam alapján, három klub, hármas holtversenye alakult ki az élen a Macska - HYC., a Rozália - Siófoki Vízügyi SK., valamint a Nippy - ASE. csapatai között a vízen, amely a parton az óvástárgyalások után módosult.

A Bajnokság második napján remek szélviszonyok között, a 8-16 csomós É-ÉÉK-i szélben, 4 futamot teljesítettek a hajók. Az élen a Macska nevű 26-os szinte teljesen hibátlan vitorlázással, 3 futamgyőzelemmel és egy második hellyel bebiztosította vezető pozícióját. Egyenletes teljesítménnyel az élbolyba kapaszkodott a Száva György kormányozta ASE hajó a Gyöngyszem, valamint az Ősze Zoli kormányozta TVSK csapat a Roxan. A nap és egyben a Bajnokság nagy vesztese a Nippy volt, egy első és egy második helye mellé sikerült egy nevetséges hibával (P lobogós korai rajt) egy OCS-t begyűjtenie, majd a vitorlacserélgetéssel egy DNF is összejött. Este az Atomerőmű Rekreációs központjában ízletes, finom ételek, a kikötőben pedig remek villányi borok mellett folyt a társasági élet. Az estét, előadóművészek műsora és villányi borkóstoló színesítette.

A harmadik versenynap az áramlatok találkozásában (öt másik verseny ölelésében esély nem volt máshová tűzni a pályát), forgolódó széllel, vizi halasztással kezdődött, leálló széllel, esővel, és parti halasztással folytatódott.
Késő délutánig nem tudott kialakulni a stabil irányú, egyenletes erősségű, utánpótlással is bíró szél. Az első rajt 17 órára jött össze, a 12-18 csomós szélben, remek 2 futamot sikerült teljesíteni. Az élen álló Macska kicsit kieresztett, a könnyűsúlyú háromfős csapatnak keményebben kellett dolgoznia. A népes nagysúlyú csapatok közül, az éremesélyes Gyöngyszem két jó futammal erősítette dobogós pozícióját, a Nippi próbált felkapaszkodni a dobogóra, a Roxan és a Rozalia hozta az előző napok eredményeit. A mezőny éhesen és fáradtan este nyolc után kötött ki. A kikötőben, a bográcsokban remek vaddisznó és kakas pörkölt valamint kitűnő villányi borok várták a versenyzőket.

Az utolsó versenynap reggelén még minden nyitott volt elvileg még a dobogó minden fokán lehetett volna
változás, öt csapat izgulhatott, milyen szélviszonyok lesznek, valamint hány futam kerül még megrendezésre (a kilencedik érvényes futam utáni második ejtő, valamint a nem ejthető túrafutam érdekes fordulatokat is hozhatott volna). Az időjárás döntött, a reggeli szélcsendet eső, majd fülledt párás délelőtt követte, kora délutánig a csekély légmozgás csak az érintett csapatok kedélyét borzolta, a tavat nem.

A nyolc érvényes futam eredményei alapján a Hungária Yacht Club csapata (Csikós Zsófi, Nagykovácsy Tibor, Valkó András) a Macska nevű 26-os hajóval végzett az első helyen és szerezte meg a Magyar Bajnok címet, Nagykovácsy Tibor kormányzásával. A második helyet az Atomerőmű SE csapata, a Száva György által kormányzott 28-as, a Gyöngyszem szerezte meg. Ősze Zoli és csapata, a TVSK színeiben, végzett a harmadik helyen a Roxan nevű 26-ossal.
Hagyományosan, a Tóth László emlékdíjat, a Bajnokság első futamának győztese, a Siófoki Vízügy SE. csapata szerezte meg, a Kiss János kormányozta 28-assal.
A rendező ASE és a verseny támogatói a Visatec, valamint a Schafer Yacht minden résztvevőnek praktikus ajándékkal kedveskedett. A csapatoknak a Visatec jóhajós ajándékkal köszönte meg a részvételt.

Megalakulásuk 30 éves jubileumát ünneplő ASE vitorlások ismét méltó rendezvénnyel zárták a szezont. Bízunk benne, hogy az elkövetkező években, hasonlóan jó körülmények között, még több egység, még nagyobb csatákban küzd majd a bajnoki címért.

Végeredmény

23 cég már benevezett a VII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupára Előző

23 cég már benevezett a VII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupára

Az M6 Duna csapata győzedelmeskedett a VII. Építők Vitorlás Kupáján Következő

Az M6 Duna csapata győzedelmeskedett a VII. Építők Vitorlás Kupáján