Siófok  13.9  •  5.1 kn       

Keszthely  10.9  •  4 kn       

Balatonfüred  13.5  •  2.6 kn       

Balatonboglár  13.9  •  5.8 kn       

Orfű  13  •  8 kn       

Velencei-tó  12.2  •  5.1 kn       

Tiszafüred  12.6  •  5.6 kn       

Mályi-tó  14.9  •  2.2 kn       

2024. május 06., hétfő

Orfű, Orfű, Orfű

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az orfűi vitorlázás olyan, mint egy olasz sportkocsi, a szél tekintetében nem kifejezetten megbízható ugyanakkor, aki kipróbálja az érzést, attól a perctől imádja és rajongójává válik.

Orfű, Orfű, Orfű

Mindenkinek egyformán szeszélyes, de a hangulata pótolhatatlan.

Orfűn, a Pécsi-tavon, augusztus 24-26 között, negyedik alkalommal rendezték meg a Compass Vitorlás Napokat, a vitorlázók, a szörfösök és a modellvitorlázók közös rendezvényét. A Vitorlás Napok három – korábban önállóan is sikeres – versenyt szervezett egységbe, az 1968-ban alapított Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt, a modellvitorlázók Pécsi-tó Kupáját és a szörfösök Orfű Kupáját.

Pénteken a modellvitorlázók egyméteres hajókkal versenyeztek, majd a már megérkezett szörfösökkel és vitorlázókkal közösen átkerékpároztak Kovácsszénájára, ahol az önkormányzat látta vendégül a Vitorlás Napok résztvevőit. Kovácsszénája adott otthont a Szélképek fotókiállításnak (http://www.compassmagazin.hu/hir/szelkepek-fotokiallitas.html), amely öt – a compassmagazin.hu oldalon rendszeresen publikáló – fotóriporter munkáit mutatta be az érdeklődőknek. A kiállítás öttagú zsűrije Leiner András képét találta a legjobb alkotásnak a kiállított 50 kép közül. A hosszúra nyúlt nap után kalandos volt éjszaka az erdőben visszakerékpározni Orfűre, nem mindenki úszta meg „karcolások” nélkül.

Szombaton valamennyi vitorlás szakág vízre szállt, 26 dingi, 20 modellhajó és 19 szörf versenyzett egyszerre a Pécsi-tavon. A Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékverseny első tíz évében csak Kalózok versenyeztek, ezért rendkívül nagy megtiszteltetés volt, hogy idén a Kalóz osztályszövetség kilenc egységgel képviseltette magát a regattán. A szeszélyes szélviszonyok között sikerült három értékelhető futamot rendezni a vitorlás pályán, a modellvitorlázók szinte folyamatosan versenyeztek, a szörfversenyhez viszont csak némi jóindulattal volt elég szél. A versenyeket és a vacsorát követően került sor a mára hagyományos „Baranya vitorlázásáért” díjak (http://www.compassmagazin.hu/hir/8222baranya-vitorlazasaert8221-dijazottai-2012-ben.html) átadására. Este filmvetítés zárta a napot, 30-40 évvel ezelőtti orfűi pillanatokat elevenítettek fel a Biliczki Tibor által összegyűjtött és digitalizált mozgóképek.

Vasárnap reggel bíztatóan indult a nap, kilenc óra előtt kialakult az Orfűn stabilnak nevezhető északi szél, ami megmentette a verseny renoméját. Kilenc órakor elrajtoltak az első futamok és fél egyig folyamatosan versenyeztek a vitorlázók. Valamennyi résztvevő izgalmas versenyt vívott az olykor ötös erősségű szélben.

A legkisebbek versenyét az Optimistes Kiss Barnabás (VVSI) nyerte, két orfűi versenyzőt, Csonka Mártont és Csonka Dánielt megelőzve. Laser 4.7 osztályban VVSI-s versenyzők kisajátították a dobogót, Szabó Balázs aranyérmes lett, Csanády Boglárka ezüst, Kiss Nikolett bronzérmet szerzett. Laser osztályban az OVE versenyzője Olosz Dávid nyert, megelőzve a VVSI színeiben versenyző Muck Zsófiát.

A Finneseknél érvényesült a papírforma Székely Antal négy futamgyőzelemmel simán nyert megelőzve az orfűi Csonka Andrást és a BHSE színeiben versenyző Dániel Gábort. A Finn Masters dobogó is hasonlóan alakult, annyi különbséggel, hogy a Székely, Dániel pároshoz Gerő András csatlakozott harmadikként.

A Kalóz osztályban idén is a Fluck Benedek – Székely Györkössy Szabolcs páros győzött, megtartva a vándorkupát. Második helyezett lett a Szentpéteri Ádám – Homonnay Adrián egység, megelőzve a Tóth István – Florek Zoltán duót.

A modellvitorlázóknál mindkét osztályban ifj. Csóka László nyert, az egyméteresek versenyében a soproni Horváth Zsoltot és a százhalombattai Forrai Csabát megelőzve. Tízes osztályban – ami egyben országos bajnokság is volt – az ezüstérmes idősebb Csóka László lett, a bronzérmes Forrai Csaba.

A szörfösök három kategóriában versenyeztek, svertes osztályban Sinka Zoltán, Rendeczky Roland, Gajdacsi Gábor sorrend alakult ki, míg a svert nélküli osztályban Kálmándy Ferenc győzött, megelőzve Molnár Tibort és Horváth Zsoltot. A hölgyeknél idén is Urbán Erzsébet nyert Déri Judit és Bánfai Emese előtt.

Eredmények: http://www.vitorlasnapok.hu/index.php?page=3

Képek hamarosan a www.compassmagazin.hu oldalon.

Wossaláék nyertek az Attersee-n Előző

Wossaláék nyertek az Attersee-n

MVM Asso99 és Melges24 Országos Bajnokság beszámoló Következő

MVM Asso99 és Melges24 Országos Bajnokság beszámoló