Siófok  15.5  •  7.2 kn       

Keszthely  14.9  •  4 kn       

Balatonfüred  15.2  •  6.4 kn       

Balatonboglár  15.4  •  7.8 kn       

Orfű  16  •  7 kn       

Velencei-tó  16  •  6.6 kn       

Tiszafüred  12  •  3.8 kn       

Mályi-tó  13.3  •  2.4 kn       

2024. május 02., csütörtök

A Jampec nyerte a Dragon Flottabajnokságot

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hét futamot sikerült tartani az Erste Private Banking Dragon Flottabajnokságon, s a Johann Anker Nagydíjat kiváló versenyzéssel a Gömbös Lóránd kormányozta Jampec nevű dragon vihette haza. A magyar dragonflotta mellett egy német hajó is indult a versenyen, amely ismét bemutatta ennek a klasszikus hajónak az összes szépségét.

A Jampec nyerte a Dragon Flottabajnokságot

Pénteken két futamra került sor Balatonfüred előtt a 4-5 Bft. erősségű északnyugati szélben. A Jampec, amelynek legénységét Gömbös Lóránd mellett Horgos Tamás és Futó Gábor alkotta, mindkét futamot megnyerte. Mögöttük a Tenke Péter kormányzásával induló 7Arts állt a második helyen, harmadik pedig – kellemes meglepetésként – a hetvenes évek elején épült, klasszikus Yorikke, amelyet Gereben Márton vezetett. A kedélyeket az borzolta kissé, hogy a második futamban négy hajót is ki kellett zárni korai rajt miatt, s a rendezők szerint összesen hat hajó siette el a rajtot. A kizártak kissé nehezteltek, hogy ebben az esetben az általános visszahívás nem lett volna-e jobb megoldás, de Sipos Máté főrendező szerint a hosszú rajtvonalon jól azonosíthatóak voltak a „kapkodók”.

Szombaton a nap halasztással kezdődött a 14 hajóból álló mezőny számára, majd a nyugatias és gyengülő szélben két futamot lehetett lebonyolítani. A másodikat már rövidíteni kellett, s a gyengülő szélben nagy meglepetést okozott a német hajó, amely az utolsó cirkáló szakaszon az addig nem igazán favorizált bal oldalról becsúszott Gömbösék elé. Ekkor már látszott, hogy az első és második helyen a Jampecet és a 7Arts-ot nemigen lehet megszorítani, a bronzéremért azonban még nagy harc folyt a Yorikke, Náray Vilmos Feyja nevű hajója és Andorka Rudolf Ultramarinja között.

A pénteki napon a flotta támogatója, az Erste Private Banking vendégei is részt vettek. Az ő számukra rendezett VIP-futam – mint mindig – most is nagyon sikeres volt, az egykörös versenyt Zenthe Ferenc és vendége nyerte. A napot egy közös grillparty zárta a verseny helyszínéül szolgáló nagyon szép Hungária Yacht Clubban.

Vasárnapra maradt még lehetőség további három futamra, és a Sipos Máté vezette rendezőcsapat kiválóan kihasználta azt a lehetőséget, hogy már 10 órakor fújt, és végig kitartott a 3-5 Bft között ingadozó nyugat-délnyugati szél. Gömbösék nem hagytak kétséget afelől, hogy ki a legjobb: a napi három futamból kettőt ismét megnyertek. Tenkéék és a Yorikke egyenletes teljesítménnyel megszerezték a dobogós helyeket, a Freyja negyedik, az Ultramarin ötödik lett, megelőzve ezzel a német Spitzfloss nevű hajót. A klasszikusok között a Nemecsek a második, a Balaton legrégebbi dragonja, a Triton pedig a harmadik helyen végzett.

A dragonflotta összességében pedig bizonyította, hogy a legkülönbözőbb időjárási körülmények között is helyt áll, az időnként erős szél ellenére is alig volt technikai probléma vagy kiállás. A Gömbös-csapat nemzetközi mértékkel mérve is jól teljesít, s a ma már leginkább profikból álló nemzetközi élmezőnyben is képes jó teljesítményre, amivel itthon kiemelkedik a flottából.

A végeredmény itt található: http://dragonclass.hu/global/eredm/2012/FB2012.pdf

Videó a Pünkösdi Regattáról Előző

Videó a Pünkösdi Regattáról

Ikonikus balatoni hajót újítanak fel Következő

Ikonikus balatoni hajót újítanak fel