Siófok  17.2  •  3.1 kn       

Keszthely  14.9  •  0 kn       

Balatonfüred  16.9  •  9.6 kn       

Balatonboglár  17.2  •  1.9 kn       

Orfű  15  •  3 kn       

Velencei-tó  16.2  •  4.8 kn       

Tiszafüred  12.3  •  5.3 kn       

Mályi-tó  11.6  •  3.5 kn       

2024. május 19., vasárnap

Túl közel vitte a zátonyra futott luxushajót a szigethez a kapitány

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A péntek éjjel zátonyra futott olasz luxushajón egy nappal a baleset után is találtak túlélőket, és még mindig negyvenen hiányoznak a fedélzeten lévő négyezer ember közül.

Túl közel vitte a zátonyra futott luxushajót a szigethez a kapitány


Az olasz ügyész a hajó kapitányát hibáztatja a balesetért, szerinte túl közel vitte hajóját Giglio szigetéhez.
Több mint 24 órával a baleset után egy dél-koreai párt találtak a mentőcsapatok a péntek éjjel zátonyra futott olasz luxushajón - írja a BBC. A nászutón lévő dél-koreai párt egy kabinban találták meg, miután a mentők meghallották a hangjukat. A hajó fedélzetén lévő négyezer utas közül negyvenet még mindig keresnek.
A Costa Concordia luxushajó pénteken, éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. A balesetnek eddig három halálos áldozata van, két francia utas és a személyzet egyik tagja, további harminc ember pedig megsebesült.
Az óceánjáró kapitányát szombaton őrizetbe vették, és több órán át kihallgatták. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és károkozás gyanújával indított ellene nyomozást. Azt is a kapitány terhére róják, hogy elhagyta a hajó fedélzetét, még mielőtt minden utast kimenekítettek volna.
A toscanai Grosetto város főügyésze az óceánjáró kapitányáról azt mondta, túl közel vitte hajóját Giglio szigetéhez. Francesco Verusio úgy fogalmazott, hogy a Costa Concordia kapitánya "nagyon helytelenül" a sziget közelébe irányította a hajóját.
"A hajó sziklának ütközött, amely a hajótest bal oldalába fúródott. Emiatt a hajó megdőlt, és két-három perc alatt nagy mennyiségű víz tódult belé" - mondta az ügyész. Verusio szerint ekkor a kapitány irányította a hajót, ő adta meg az útirányt, legalábbis így gondolja az ügyészség. "Ez szándékos volt" - tette hozzá.
A kapitány, Francesco Schettino a kihallgatás előtt azt állította, hogy a hajó a tengerfenékből kiálló sziklás kiszögellésbe ütközött, amely nincs feltüntetve a navigációs térképeken. A térkép szerint "elegendő víznek kellett volna lennie alattunk" - mondta Schettino.
A tizennégy emeletes luxushajó jelenleg erősen megdőlve, félig víz alá merülve fekszik a homokzátonyon. A kiemelkedő oldalán, a vízvonal alatt 70 méteres rés tátong. Szakértők szerint a hajónak meglehetősen nagy sebességgel kellett haladnia ahhoz, hogy a szikla ekkora léket hasítson benne. A hatóságok attól tartanak, hogy üzemanyag szivároghat belőle a tengerbe. A Costa Condordia nem sokkal indulás után szenvedett balesetet, így üzemanyagtartályai teljesen fel vannak töltve.

 

Ismét versenyben a Groupama vitorlása a Volvo Ocean Race-en Előző

Ismét versenyben a Groupama vitorlása a Volvo Ocean Race-en

Megismerte a halálfélelmet, már önmagát is másképp látja Következő

Megismerte a halálfélelmet, már önmagát is másképp látja