Siófok  14.4  •  5.2 kn       

Keszthely  11.9  •  6 kn       

Balatonfüred  14.1  •  3.5 kn       

Balatonboglár  14.4  •  5 kn       

Orfű  13  •  7 kn       

Velencei-tó  12.7  •  4.2 kn       

Tiszafüred  13  •  5.4 kn       

Mályi-tó  13.8  •  1.8 kn       

2024. május 06., hétfő

Megyebajnokság a Pécsi-tavon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Amikor a shott és fallkötelek helyett egyre többet szorongatunk egy drága elektromos berendezést és azzal irányítunk egy vitorlást, na akkor jön a tél.

Megyebajnokság a Pécsi-tavon

 Az átlaghőmérséklet csökkenése kifejezetten használ a modellvitorlás regatták mezőnynövekedésének.
Egyre másra kerülnek elő az ilyen vagy olyan osztályú RC vitorlások azoknál is, akik többnyire a hajóban ülnek. Vannak országok, ahol több ezren modellvitorláznak versenyszerűen, de itthon csupán százas nagyságrendben mérhető az RC vitorlázók tábora. Megfigyelhető viszont egy pozitív tendencia, a hazai modellvitorlázásba egyre több vitorlázó kapcsolódik be, köztük néhány kiemelkedően eredményes sportoló is. Biztosak lehetünk benne, hogy a modellvitorlázás tömegbázisát nagymértékben növelheti, ha a vitorlázók a holtszezonban távirányítót ragadnak.

A szezonon kívül rendezett RC versenyek egyik úttörője a baranyai megyebajnokság. Október 23-án rendezi minden évben a PÉMK a Micro Magic Baranya Megye Bajnokságot. Ezen a versenyen a legkisebb versenyosztály áll rajthoz, az MM.

A regatta mezőnyének összetételével igazolhatjuk a fent leírtakat, a versenyen résztvevők csaknem fele „vegyes üzemmódú” vitorlázó volt. A modellvitorlázás nagy öregjei is elismerik, használt és használ a sportjuknak, ha egyre több vitorlázó választja kiegészítő sportnak, hobbinak az RC-t.

Ahogy minden sportnak, így a modellvitorlázásnak is meg kell adni a kellő és kötelező tiszteletet. Nem olyan egyszerű a feladat, ahogy a külső szemlélő elképzeli. Annak ellenére, hogy a „vegyes üzemmódúak” tették ki a mezőny felét, a bajnok nem közülük került ki. A hét futamból álló regattát, a legeredményesebb hazai modellvitorlázó ifjabb Csóka László nyerte, megelőzve a kétszeres MM bajnok Forrai Csabát. Finnes vitorlázó olimpikonunk Székely Antal bronzérmet szerzett. A verseny első tíz helyezettje közül öten voltak a klasszikus modellvitorlázók és öten a modellvitorlázást a vitorlázás mellett űző versenyzők.

A klubok közül legjobban a Pécsi Ércbányász Modellező Klub szerepelt, második a Százhalombattai Energia Modellező Klub lett. Harmadik helyen a Balatoni Hajózási Sport Egyesület végzett, ami azért is szép teljesítmény mivel versenyzőik Országh Tibor és Antal Gábor csupán az idei évben kezdtek modellvitorlázni.

Végeredmény: http://compassmagazin.hu/file/nyilt_baranya_mm_kupa_vegeredmeny.pdf

Képek hamarosan a www.compassmagazin.hu oldalon a galériák között, addig is Facebook http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150324304336504.335314.238163846503&type=1

Siófoki Évadzáró, Stefánia Hercegnő Nagydíj 2011. Előző

Siófoki Évadzáró, Stefánia Hercegnő Nagydíj 2011.

A meleg ősz fordított a balatoni hajózás forgalmi adatain Következő

A meleg ősz fordított a balatoni hajózás forgalmi adatain