Siófok  15.5  •  7.2 kn       

Keszthely  13.9  •  7 kn       

Balatonfüred  15.2  •  4.4 kn       

Balatonboglár  15.1  •  5.9 kn       

Orfű  15  •  6 kn       

Velencei-tó  17.2  •  5.9 kn       

Tiszafüred  13.5  •  8.3 kn       

Mályi-tó  14.5  •  5.2 kn       

2024. május 08., szerda

Elindult a VELUX 5 Oceans vitorlásverseny negyedik szakasza

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Negyedik etapjához érkezett a VELUX 5 Oceans, az öt kontinenst érintő egyéni földkerülő vitorlásverseny. Elsőként a lengyel Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski hagyta el Punta del Este kikötőjét, de összességében a versenyt jelenleg az amerikai Brad Van Liew vezeti.

Elindult a VELUX 5 Oceans vitorlásverseny negyedik szakasza

Az öt kontinenst érintő, 30,000 tengeri mérföldet felölelő egyéni földkerülő vitorlásverseny, a VELUX 5 Oceans negyedik etapjához érkezett: az uruguayi Punta del Este kikötőjéből indult el a futam napnyugtakor, tíz csomós déli, dél-keleti széllel, többszáz szurkoló jelenlétében. Az első helyre rögtön a lengyel Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski küzdötte fel magát, de még könnyen változhat az állás.

A vitorlásverseny, mely öt szakaszból áll, tavaly októberben, La Rochelle-ből indult és oda is érkezik meg idén nyáron. Az eddigi etapokat az amerikai Brad Van Liew nyerte, így az összesített pontszámok alapján ő áll a ranglista első helyén: közte és Zbigniew ’Gutek’ Gutkowski között folyamatosan nagy harc dúl, amit tovább fog fokozni, hogy ebben a szakaszban a korábbinál még nagyobb szerepet kap a jó taktika.

A negyedik szakaszban ugyanis lehetőséget kapnak a kapitányok arra, hogy „radar alatt”, láthatatlan módban vitorlázhassanak, azaz versenytársaik és a közönség elől rejtve maradhassanak 24 órára. A szakaszon kétszer lesz erre lehetőségük, de fontos szabály, hogy az első 48 órában, illetve a cél előtti utolsó 500 tengeri mérföld alatt nem tehetik ezt meg. Amíg „radar alatt” vannak, addig az utolsó aktuális pozíció marad látható a külvilág számára.

Ahogy az előző három etapot győztesként teljesítő Brad Van Liew elmondta: „Ez az a szakasz, ahol egy rossz taktikai döntés azt eredményezheti, hogy végleg lemaradsz. Ugyanakkor, ha a mezőny élén jó döntést hozol, messze elhagyhatod a többieket. Nagyon nagy a verseny és csak egyre nehezebb lesz. A nagy harc azonban most sakkjátszmává változik.”

 

A verseny jelenlegi állása:

  • Brad Van Liew (Amerikai Egyesült Államok)
  • Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski (Lengyelország)
  • Derek Hatfield (Kanada)
  • Chris Stanmore-Major (Egyesült Királyság)

 

A VELUX 5 Oceans-ről

A 2010. október 17-én indult, 2010-2011-es VELUX 5 Oceans szólóvitorlás verseny a második, amelyet a VELUX Cégcsoport támogatásával rendeznek meg. Az első mezőny 1982-ben rajtolt el, ám gyökerei ennél is korábbra nyúlnak vissza: David White szólóvitorlázó 1979-ben vetette fel egy világkörüli verseny ötletét, s az első 17 hajó 1982 őszén hagyta el a kikötőt (Goat Island, Newport, Rhode Island). A BOC Challenge (British Oxygen Corporation) során négy főbb megállót érintettek a részt vevők, Fokvárost, Sydney-t, Rio de Janeiro-t, majd végül ismét Newport kikötőjét. 1998-tól a verseny „A világ körül egyedül” nevet vette fel (Around Alone), s 2006 óta viseli a VELUX 5 Oceans nevet.

 

A verseny embert próbáló, a fedélzeten naponta 7000 Kcal-ra van szüksége a kapitányoknak a magányos teljesítményhez, és mindössze 30 percet töltenek átlagosan egyhuzamban alvással. A rendezvény 28 éves történetében eddig két ember vesztette életét a nem mindennapi megmérettetésen, és hét hajó süllyedt el a tengeren. A legidősebb versenyző 67 évesen teljesítette a távot, s mindössze az indulók 65%-a, 73 kapitány ért célba a 28 év alatt.

 


 

Brad Van Liew-ről

Az amerikai versenyző, Brad Van Liew nevezése egyértelműen emeli a verseny fényét. Először 1998-ban állt a startvonalhoz, majd mikor újra elindult 2002-ben, meg is nyerte a versenyt. A 42 éves Brad magát csak 'adrenalin-junkie'-nak aposztrofálja: búvárkodik, krosszmotorozik, lovagol, vadászik. Ma, nyolc évvel a szóló-vitorlázást követően, Brad visszatért. Ezúttal, elismerve a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságát, a világon elsőként fosszilis üzemanyag használata nélkül kísérli meg körülvitorlázni a földet– csakúgy, mint Derek Hatfield.

 

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

 

2010-ben a VELUX márka harmadik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

 

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

Csupán emlék marad a Balaton a klímaváltozás után Előző

Csupán emlék marad a Balaton a klímaváltozás után

Tókerülés Orfűn Következő

Tókerülés Orfűn