Siófok  13.3  •  6.6 kn       

Keszthely  9.9  •  3 kn       

Balatonfüred  13  •  2.6 kn       

Balatonboglár  13.3  •  5.9 kn       

Orfű  13  •  4 kn       

Velencei-tó  11.4  •  4.6 kn       

Tiszafüred  11.1  •  5.8 kn       

Mályi-tó  14.4  •  2.5 kn       

2024. május 06., hétfő

Vizsgálódik az MNV

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Felülvizsgálja a Balaton és az állami partszakaszok használati díjait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Az MNV még az előző kormányzati ciklusban emelte a Balaton vízfelülete és az állami tulajdonú partszakaszok használatért kért tarifát, melyet a kikötők üzemeltetői fizettek meg.

Vizsgálódik az MNV

Az önkormányzatok azonban drasztikusnak tartották az emelést, úgy vélik ez negatív hatással lehet a turizmusra.

A használati díjak többségét a tóparti önkormányzatok többségi tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. fizeti meg, hiszen több, mint 20 vitorláskikötőt üzemeltett. A cég vezérigazgatója szerint, pontosan a magas használati díj miatt nem épülnek újabb kikötők. Mint azt elmondta 10 nagyobb vitorláskikötőjük van, azoknak az éves díja az eredeti tarifával számolva is 100 millió forint, amit szinte lehetetlen kitermelni.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke azt kérte az MNV-től: csökkentsék a díjakat. Mivel, ha ez nem történik meg, a kikötők üzemeltetője kénytelen lesz a megnövekedett költségeket áthárítani a vitorlások és hajók tulajdonosaira. A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke 30-40%-os csökkentést tudna elképzelni, melyet differenciáltan vezetne be, azaz más összeget kellene fizetni az északi és mást a déli parton.

A Vagyonkezelő igazságügyi szakértő segítségével állapította meg a jelenleg érvényben lévő tarifákat, ennek ellenére kérte azok felülvizsgálását. De arra is figyelmeztet az MNV, hogy sok kikötő tulajdonos semmit sem fizet a Magyar Tenger használatáért.

Somogy megúszta a jégkárokat Előző

Somogy megúszta a jégkárokat

Füred-Siófok flottacsata a Balatonon Következő

Füred-Siófok flottacsata a Balatonon