Siófok  16.6  •  5.6 kn       

Keszthely  17.9  •  5 kn       

Balatonfüred  16.3  •  1.7 kn       

Balatonboglár  16.8  •  4.1 kn       

Orfű  20  •  5 kn       

Velencei-tó  18.1  •  11.8 kn       

Tiszafüred  18.9  •  3.8 kn       

Mályi-tó  17.9  •  4 kn       

2024. május 02., csütörtök

Véget ért a Melges 24 Bajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

10 jó futammal lezejlott az osztály első magyar bajnoksága, amelyet az MVM Partner Zrt. és a Melges 24 Osztályszövetség rendezett.

Véget ért a Melges 24 Bajnokság

Szeptember 22-én 14 hajó gyülekezett Koloska Marinában a Melges 24 osztály első Magyar Bajnokságára. A verseny fő támogatója az MVM Partner Zrt. segítségével kiváló körülmények várták a versenyzéket. Különösen sokat tett, dolgozott a bajnokság sikeréért Weöres Márti illetve a kikötő mestere, Brencsán Ábel. A parton minden napra akadtak közös programok is, a versenyzőket mindig várta a futamok után valamilyen kellemes meglepetés.

A vízi rendezés, amelyet Hegedűs Tibor vezetett, méltó volt a parti szervezéshez. A gyenge, irányában gyakran legyező szélben jó pályákat tűzött ki, így minden tervezett futamot sikerült megendezni.

Csütörtökön volt a leggyengébb a keleties szél, amelyben két futamot sikerült lebonyolítani, bár a másodikat rövidíteni kellett, mielőtt a légmozgás végképp leállt volna.
Pénteken reggel még 8-9 csomós fújt, ugyanonnan mint az első napon, ám ez is egyre gyengült. Ennek ellenére sikerült három futamot teljesíteni, bár a szél nagyon csíkos volt és iránya sokat lengett.
Szombaton hasonlóak voltak a körülmények. Vasárnap az utolsó futam viszont nagyon keményre sikeredett. Már a rajtnál 22-24 csomós szél fújt, amely a futamon még tovább erősödött. Jóval harminc csomó fölötti pöfföket is mértek, így nem csoda, hogy ezen a futamon csak hét hajó vett részt.

A versenyen az Ian Ainsley vezette Team Proximo csapatnak csak olykor-olykor akadtak ellenfelei, ám csak egyetlen futamon nem értek be elsőként a célba. A fölényük várható volt, hiszen ők jelenleg a leggyakorlottabb csapat a Balatonon.

Mögöttük viszont nagy keresztbeverések történtek. A kis szélben nem voltak nagy sebeségkülönbségek. A szoros versenyben a legkisebb hiba is helyezések elvesztését jelentette. A mezőnyt színezte még egy nagyszerű szlovén csapat is Peter Podunavac vezetésével. Első nap még csak barátkoztak a körülményekkel, aztán egyre magabiztosabban versenyeztek és hazavitték az ezüstérmet.

A magyar bajnoki címet a Kelemen "Kelo" Tamás vezette csapat érdemelte ki. A világbajnokságon jól szerepelt Litkey Árpád ezúttal mancsaftolt a hajóban, amelyet külföldi versenyeken vezetni szokott. Gémesi Gyula kormányzásával szerezték meg a bajnoki ezüstöt. A magyarok közül a harmadik helyet a Nagy Zsolt Csaba vezette Team Favonius szerezte meg egyenletesen jó teljesítménnyel.

Eredmény

Szintén az osztályhoz kapcsolódó hír, hogy nemrégiben elindult az osztály hivatalos weboldala is, amely a www.melges24.hu címen érhető el.


 

Cecc Kupa - Tihany Előző

Cecc Kupa - Tihany

EB főpróba a helyszínen Következő

EB főpróba a helyszínen