Siófok  25  •  3.5 kn       

Keszthely  21.9  •  4 kn       

Balatonfüred  24.6  •  2.6 kn       

Balatonboglár  25  •  4 kn       

Orfű  24  •  4 kn       

Velencei-tó  24.5  •  4.5 kn       

Tiszafüred  25.6  •  5.1 kn       

Mályi-tó  25.1  •  2.8 kn       

2024. július 28., vasárnap

Formula 18 bajnokság Alsóörsön

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ma kezdődik és 22-ig tart Alsóörsön a Formula 18 Osztály Nyílt Magyar Bajnoksága, a Katamarán M3 osztály (22 láb alatti, nem F18 osztályú hajók) Magyar Bajnokságával közösen.

A helyszín hagyományosan az Alsóörsi Európa Kemping, a verseny rendezője – a 2011 évi F18 VB-re való felkészülés jegyében – ezúttal a BYC.
A versenyről rendszeresen híradások olvashatók majd a Formula 18 Osztályszövetség honlapján: www.formula18.hu

2011-ben a Balatonon kerül sor az osztály világbajnokságára. Érdemes hát néheny szót szánni az immár nálunk is gyorsan meghonosodó típusról.

1994-ben Olvier Bovyn és Pierre-Charles Barraud alkották az F18 formulát. Céljuk egy olcsón beszerezhető és fenntartható látványos, gyors katamarán osztály megteremtése volt, amelyben a különböző súlyú legénységek azonos eséllyel versenyezhetnek.

Egy már bevált előnyszámrendszer mellett a számításhoz használt paramétereket egy osztályelőírásban rögzítették, ezzel elvileg olyan one-design szerű osztályt alkottak, amelyben együtt versenyezhetnek lényegében azonos teljesítményű, de különböző típusú, gyártmányú katamaránok.

A Formula 18 legfontosabb jellemzői: A hajó maximális hossza 18 láb, max. szélessége 260cm, Minimális versenykész súlya 180kg, árbóc magassága max. 910 cm. Grósza, fokja és blisztere 17m2, 4,15m2 illetve 21m2. A hajót ketten vitorlázzák és mindketten trapézolhatnak. Ha a legénység összsúlya nem éri el a 150kg-ot, pótsúlyokat kell a hajóra fölhelyezni, ha pedig a 140kg-ot sem, kisebb fokot és blisztert kell használni. Emellett tiltott bizonyos drága anyagok – például karbon – használata.

A Formula 18 modelleket számos gyártó kínálja (Dart Hawk, Hobie Tiger, Nacra Inter 18 stb.). Az osztály sikeréhez nem kis mértékben járult hozzá az is, hogy a katamarán gyártók felismerték, könnyebben tudják az eladásaikat növelni, ha együttes erővel a teljes piac bővítésén munkálkodnak, mintha a meglévő piacból egymás rovására próbálnának nagyobb szeletet harapni. A Formula 18 sikere megszületése óta töretlen. 1996-ban az ISAF is önálló osztálynak ismerte el. A típus nagy hatást gyakorolt az olimpiai Tornado katamarán megújulására is, hiszen éppen a Formula 18 modernebb riggjén szerzett tapasztalatok alapján változotatták meg az olimpiai osztály jellemzőit.

Az F 18 osztály első világbajnokságát 2000-ben egyébként a típus fejlesztésében is főszerepet vállaló ausztrál Mitch Booth nyerte. Az a Mitch Booth aki nemrégiben a Kékszalagon a Kica Extreme 40 katamaránt a harmadik helyre hozta.

A Sleepwalker és az Irókéz nyerte a kezek versenyeit Előző

A Sleepwalker és az Irókéz nyerte a kezek versenyeit

Forrai triplázott Következő

Forrai triplázott