Siófok  21.9  •  0.7 kn       

Keszthely  21.9  •  6 kn       

Balatonfüred  21.6  •  7 kn       

Balatonboglár  22.3  •  1.5 kn       

Orfű  21  •  8 kn       

Velencei-tó  23.9  •  6.4 kn       

Tiszafüred  23.1  •  8.1 kn       

Mályi-tó  24.5  •  5.7 kn       

2024. május 04., szombat

Állásfoglalás a hajóadóról

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Magyar Vitorlás Szövetség a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvénnyel, valamint az úszólétesítmények lajstromozásáról szóló 198/2000. (IX.29x) Kormány rendelettel kapcsolatosan az alábbi állásfoglalást teszi közzé.

Állásfoglalás a hajóadóról

A Magyar Vitorlás Szövetség alapvetően egyetért a fentiekben említett törvény és Kormány rendelet eredeti, a vagyonalapú közteherviselésen alapuló törvényalkotói szándékával, azonban az említett eszközök utáni adózási kötelezettséget a jelenlegi formájában, sportszakmai szempontból aggályosnak tartja.

A vonatkozó törvény és Kormány rendelet szövegezésében elnagyoltan kezeli az adott sportág eszközeinek adóztatási feltételeit. A csupán vitorlafelület alapú adózási kötelezettség meghatározás nem elégséges szakmai kritérium a nagy értékű, ill. sport és versenycélú sporteszközök megfelelő megkülönböztetésére. A vitorlás sportban kialakult tulajdonosi struktúrákban a sport célú eszközök sportegyesületi üzembentartói viszonya nem nyújt szakmailag hosszú távú megnyugtató megoldást.

A 2009. évi  LXXVIII. törvény, valamint az úszólétesítmények lajstromozásáról szóló 198/2000. (IX.29x) Kormány rendelet jelenlegi formájában a sportág fejlődésére hátrányosan hat.  A Magyar Vitorlás Szövetség felhívja a figyelmet a fentiekben leírtakra, és kéri a törvényalkotókat a rendeletek pontosítására, egyben felajánlja szakmai segítségét és hátterét egy új sportbarát szabályozás létrehozásában.

Magyar Vitorlás Szövetség
Szoják Balázs
főtitkár

Hivatalosan is megkezdődik a balatoni vitorlásszezon! Előző

Hivatalosan is megkezdődik a balatoni vitorlásszezon!

Elérhető a Pünkösdi Regatta versenykiírása Következő

Elérhető a Pünkösdi Regatta versenykiírása