Siófok  20.8  •  5.7 kn       

Keszthely  18.9  •  9 kn       

Balatonfüred  20.4  •  6.1 kn       

Balatonboglár  20.9  •  4.8 kn       

Orfű  18  •  4 kn       

Velencei-tó  22.4  •  5.4 kn       

Tiszafüred  23.5  •  6.6 kn       

Mályi-tó  26.1  •  8 kn       

2024. május 04., szombat

Yachtélmény a Balatonon is

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A környezettudatos, európai gondolkodásmód abba az irányba halad, hogy a tavakon, belvizeken minél inkább korlátozzák a belsőégésű motorok használatát és a hajók sebességét.

Yachtélmény a Balatonon is

Már jó ideje Magyarországon is egyre nagyobb azon hajósok tábora, akik „yachtélményre” vágyódnak, de nem akarnak vesződni a vitorlázás tudományának elsajátításával csak szeretnének egy könnyed mozdulattal behuppanni elegáns hajójukba és szelíd motorosként élvezni a Balatont.
A helyzet feloldhatatlannak látszana, de a technika fejlődése megteremtette a környezetbarát és gazdaságos megoldást.
Ennek is köszönhető, hogy Viszkei András családi vállalkozásban belefogott nagyszabású terve megvalósításába. Magyar tervek alapján, magyar szakemberekkel, főképp magyaroknak épít magyar hajót. Nem is akármilyet, elektromotoros víziarisztokratát!
A hatméter hosszú piknikhajótól a tizenegy méteres háromkabinos duplafedélzetes luxus yachtig három különböző méretben gyártják a WIA elektromotoros hajókat, Germanische Lloyd CE certificate-tel, azaz nemzetközileg elismert minőségben. Budapesttől Olaszországig számos kiállításon megcsodálhatta ezeket a klasszikus vonalvezetésű úszótesteket a nagyközönség. A látvány magáért beszél, hisz egy ilyen monumentális, ám kecses hölgy ölébe könnyedén bárki beleképzeli magát és a kipróbálás után a szerelem is garantált.
Az elektrohajtás népszerűsítésére immár harmadszor, idén is megrendezésre kerül a Túra a Balaton Zöld Szalagjáért elnevezésű esemény, ahol minden elektormotorral rendelkező vizi jármű nevezhet.
Az indulók között már tizenöt WIA típusú hajó lehet, melyeknek tulajdonosai olyan üzletemberek, akik választásuknál sajátjuk mellett a Balaton igényeit is figyelembe vették.

Műszaki jellemzők:

Teljes hossz: 7,9 m
Szélesség: 2 m
Tömeg: 1300 kg
Merülés: 0,5 m
Befogadó képesség: 8 személy (3 fekvőhely)
Motor: 48V, 12kW elektromotor
Akkumulátor: 1x8 db 6V sorbakötött akkumulátor + 1db 12V hagyományos akkumulátor
Üzemórák száma: 1 feltöltéssel economy fokozatban: 6-14 óra (5-8 km/h sebesség mellett) gyors fokozatban: 1,6 óra (12,5 km/h sebesség mellett)

 

Ugocsa non coronat! Előző

Ugocsa non coronat!

Osjecko Pivo LVE ODT részeredmények Következő

Osjecko Pivo LVE ODT részeredmények