Siófok  20.8  •  5.7 kn       

Keszthely  18.9  •  9 kn       

Balatonfüred  20.4  •  6.1 kn       

Balatonboglár  20.9  •  4.8 kn       

Orfű  18  •  4 kn       

Velencei-tó  22.4  •  5.4 kn       

Tiszafüred  23.5  •  6.6 kn       

Mályi-tó  26.1  •  8 kn       

2024. május 04., szombat

Ugocsa non coronat!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesület volt talán az egyetlen, aki nem írt alá szerződést a Magyar Vitorlás Szövetséggel a versenyrendezések felügyeletére. A döntés okairól kérdeztük dr. Bíró Péter Gábort, a Fonyódi Kormoránok elnökét.

Ugocsa non coronat!

Mi indokolta a fonyódiak konzekvenciáját ebben  a nagy port felvert ügyben?
Tessék nekem elhinni, hogy erősen vissza kellet fognom az indulataimat, amikor olvastam a MVSZ-nek, a Magyar Köztársaság területén rendezett vitorlás versenyek rendezésének feltételei tárgyában közétett határozatát (MVSZ elnökség 2/2009.10.27. sz. határozata). Hogy is kezdődik?
„1. A Magyar Köztársaság területén vitorlásverseny kizárólag abban az esetben rendezhető, ha szerepel az MVSZ tárgyévre kiadott hivatalos versenynaptárában”
„3. Az MVSZ versenynaptárba történő felvétel feltétele a verseny rendezője és az MVSZ között az MVSZ által rendelkezésre bocsátott szövegminta segítségével kötendő szerződés mindkét fél által történő aláírása.”
Azóta ugyan született egy új határozat, de a lényeg nem változott. Lássuk hát pontról pontra röviden Az MVSZ - mely alanyi jogon közhasznú országos szakszövetség – vállalja, sportszolgáltatási díj ellenében, a verseny hivatalos MVSZ Versenynaptárban és a MVSZ honlapján történő feltüntetését. Ezt mind kapom a sportszolgáltatási díj fejében? Lehet, hogy rosszul látom, de az MVSZ alapszabály (6/2 pontja) alapfeladatként említi: ”...meghatározni a sportág hazai versenynaptárát”. A következő vállalása az alanyi jogon közhasznú országos szakszövetségnek, hogy az MVSZ Általános Versenyutasítás, az ISAF Versenyszabályok és MVSZ Versenyrendelkezések használatát engedélyezi. Remek! Már csak azt tessék nekem megmondani, hogy ezen szabályozások közül, például az ISAF szabályok felett mikor s hogyan szerezte meg az MVSZ a tulajdonjogot? Elvégre áruba óhajtja bocsájtani. A soron következő áldás, amit ránk kíván zúdítani a szövetség, hogy a sportszolgáltatási díj ellenében ellenőrzi – előzetesen, szakmailag – a versenykiírásainkat. Tessék elolvasni az alapszabály 6.§ 18. pontját. A fenti kegy gyakorlását a MVSZ-nek kötelezettségévé teszi a saját alapszabálya, sportszolgáltatási díj fizetése nélkül. A sportszolgáltatási díj fejében hajlandó a szövetség arra, hogy a szerződött klub versenykiírásait és versenyeredményeit az MVSZ honlapján és elektronikus leveleiben megjelenítse. Itt már bajban vannak az urak, mert 2 pontot is át kell tekinteniük saját alapszabályukból, mégpedig a 6.§ 7. pontját és a 6.§ 20. pontjait, melyek tartalmazzák a sportág népszerűsítésének és a sajtó valamint egyéb hírközlő szervek tájékoztatásának kötelezettségét. Tehát itt sem sportszolgáltatási díjas vállalásról, hanem kötelezettség alaptalan jogdíjassá tételéről van szó.
Jön a következő engedély a sportszolgáltatási díj ellenében, az MVSZ VIHAR online nevezési rendszerének használhatósága. Megengedve magamnak némi túlzást – ami ebben az ügyben nem újdonság – ha nagyon összeszedjük magunkat, akkor kb. 2 óra alatt tudunk egy ilyen nevezési rendszert összefocizni. Persze lehet, hogy csak mi vagyunk tele számítástechnikai zsenikkel. Mellesleg aki eddig igényelte, s most elesne tőle nem menne a Dunának.
Elérkeztünk egy sarkalatos ponthoz, az előnyszámítási listákhoz. Az alanyi jogon közhasznú országos szakszövetség engedélyezi az MVSZ által működtetett YS és/vagy ORC előnyszámítási rendszer használatát. E sportág versenyrendszerének kialakítása a MVSZ kötelezettsége. Kérem elolvasni az MVSZ alapszabálya 6.§ 2. pontját. A kedvencem, a szövetség vállalásai közül, hogy vállalják a versenybírók és igény esetén versenyrendezők, felmérők közvetítését. Talán az lenne a természetes, ha a rendezők s felmérők listája nyilvános lenne s arra a szövetség gyakran fel is hívná az egyesületek figyelmét. Lehet, hogy ez most is így van? Akkor mit is jelent ez a közvetítés? Vagy időközben szamizdat lett a lista? Akkor meg tudjanak róla az urak, hogy annak tartalmát sem terjeszteni sem titkolni nem így érdemes. Vannak emlékeim. Pénzért tárgyalják az ügyeinket, ironikusan Pelikán József jut eszembe és az a mondata, hogy „na de Virág elvtárs, ez már az ítélet.”
A „kiáltvány” szerint, a szövetség vállalja a Versenybíróság által hozott döntések elleni fellebbezések tárgyalását. Még egy baklövés! Hiszen az alapszabályban a szövetség alapfeladatai között olvashatóak a 6.§ 7. és 11. pontjai alatt, mint alapfeladat. Itt ismét egy kötelezettségből akarunk árut készíteni.
Az igazán nesze semmi fogd meg jól, a versennyel kapcsolatos dokumentumok archiválása. Az egyesületek dokumentációja gyakran hiányos, ez tény. Ha egy egyesület ad magára s fontosnak tartja versenyeit, akkor azok eredményeiről archívumot készít. Amennyiben az MVSZ ezt központosítani akarja, akkor legfeljebb kérheti, s megköszönheti ezeket az adatokat. Parádésan oldotta meg a szövetség az eszközhasznosítás marketing feladatait azzal, hogy a sportszolgáltatási díjat azért is fizetni kéne, mivel igény esetén, előzetes szerződéskötés alapján az MVSZ tulajdonában lévő eszközpark elemeit bérbe vehetjük! Köszönjük szépen! Itt megint egy elérhetőségi listáért kell alázatosan térgyepülni? Eddig nem adott bérbe az MVSZ semmit? Vagy ha igen, akkor eddig közvetítői jutaléktól mentesen mostantól meg azzal terhelten? Tisztességes szakszövetségi közvetítés az, hogy egy szolgáltatást eladásra kínál úgy, hogy a közvetítést kötelezővé s fizetendővé teszi?

Tehát Ugocsa non coronat?
Fentiekből jól látható, hogy az említett s bosszankodásunkat kiváltó határozat egy átgondolatlan fércmunka. Bármely ügyvédbojtár percek alatt ízeire szedi, hiszen kilóg a lóláb, ez egy szövetségen belül kiróni kívánt adó, egy büntetés minden vitorlázónak azért, mert a szövetség elveszítette szponzorainak jelentős részét az eddigi töketlenkedéseivel. Szomorú, hogy ez a szövetség ma már annyira faragatlan, hogy a „kérem szépen” helyett a „majd én megmondom neked, hogy mi a kötelező”-t erőlteti. Ez hiba. Az átvágás nagyobb s erkölcsi mélyrepülésében még szégyenteljesebb, mint a fent említettek. Miért is? Azért, mert mindezt, a remélt, az utánpótlás- és élsport támogatására kizsarolt hozadékot, ezt a nemes célra fordítandóként beszedett pénzt Harry Potter láthatatlanná tevő köntöse alá akarják a srácok beszuszakolni! Ne tessék nekem azzal jönni, hogy külön számlára tesszük, külön könyveljük, meg jó fiúk leszünk. Itt volt a lehetőség: a költségvetési terv elkészítése. Látta valaki e különadóból származó várható bevételt bárhol is a tervben s pláne annak utánpótlásra fordítandó összegek oszlopában?
Sporttársaim! Számtalan egyesület „bevette” azt az ígérvényt, hogy ez az összeg kizárólag az utánpótlás nevelés, ill. az élsport céljaira fordíttatik, s ők most csalatkozhatnak, hiszen már a tervszámokban sem szerepel még a becsült összeg sem! Bizonyára felvetődik majd a kérdés, hogy miért nem boncolgatom a kérdéses szerződés, rendezőkre vonatkozó kötelezettségeit. Pedig egyszerű, ha a szolgáltatói vállalás oldalán (lásd: MVSZ) a 0 (nulla) szám szerepel, akkor a rendezői oldal vállalásainak sem kell ennél nagyobbnak lennie Fontosnak tartom közölni, hogy a kérdéses MVSZ határozat miatt a Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesület rendkívüli közgyűlést tartott s azon a szerződés megkötését tagságunk elutasította. Tehát Ugocsa non coronat!

Lehet szakmailag kifogástalan és népszerű versenyt rendezni az MVSZ partnersége nélkül?
Igen! Az MVSZ nélkülözhetetlenségébe vetett hit okozott már annyi kárt a vitorlázóknak, hogy abból éveken át daruzhatnának, de szerintem az algagátlás is beleférne. Komolyabbra fordítva, ha a Szövetség megtenné azt a szívességet, hogy átgondolja, miért- s kikért van, feledné az átkos múltat s botrányos hírű gazdasági összefonódások is a homályba vesznének, akkor ez a kérdés meg sem fogalmazódott volna. Gondolkodjunk csak! Ki a fene állíthatja, hogy a 2009 évi nagyhajós bajnokság kifogástalan volt? Bizonyára a Balatonfüredtől való távolság az oka, hogy minden fonyódi keserű szájízzel érkezett haza!? Biztosra vehetitek, nem az bántotta őket, hogy nem láthatták személyesen Straubot vagy Wossalát. Remek vitorlázók mondták el itthon (Fonyód), hogy oda többet nem megyünk, mert gagyi az egész, s nem fair!

Ne a sportot adóztasd! Előző

Ne a sportot adóztasd!

Yachtélmény a Balatonon is Következő

Yachtélmény a Balatonon is