Siófok  16.1  •  9 kn       

Keszthely  13.9  •  5 kn       

Balatonfüred  15.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  16  •  7.5 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  16.5  •  11.8 kn       

Tiszafüred  16.1  •  4.8 kn       

Mályi-tó  18.5  •  5 kn       

2024. május 02., csütörtök

A Lábady-X faktor

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Lábady Zsolt neve az elmúlt években összefort a Kisvacak nevű hajójával. Hét sikeres esztendő után mégis úgy döntött, eljött az idő One Design osztályra váltani.

 A Lábady-X faktor

Évek óta rendszeres résztvevője vagy csapatoddal, családtagjaid aktív részvételével, szinte minden jelentős vitorlásversenynek. 2009 év végén úgy határoztál, hogy megválsz a sikerhajódtól, a Kisvacak névre keresztelt Enter 29-től és a világ egyik legkomolyabb One Design osztályába tartozó X 35 hajót vásárolsz. Miért döntöttél így?
A döntésünket – mert ez családi döntés volt – három dolog inspirálta. A Kisvacakból mindent kihoztunk, ami családi körülmények között csak lehetséges volt. Évek alatt egyre eredményesebbek lettünk és ez a Ys számunk alakulásán is meglátszott. A kezdeti 104-es számunk szép lassan 101-re olvadt. Ez önmagában nem is lett volna baj, mert a futásteljesítményünk ezt nyilván indokolta is. A baj inkább ott van, hogy a mezőnyben a nagy riválisok helyzete (akik ugyanilyen fejlődésen mentek keresztül) valahogy mégis változatlan maradt. A Szövetség tisztességes szándékát nem megkérdőjelezve, mégis odajutottunk, hogy magam is, feleségem és a gyerekek is, elkedvetlenedtünk és azon kezdtünk gondolkodni, hogy egy One Design osztályban kellene próbálkoznunk, ahol valóban a tudás a döntő. Ezzel kapcsolatos a második indok is, amire jól illik cégünk tulajdonosának a mondása: „a sajnálat ingyen van, az irigységért viszont nagyon sokat kell dolgozni!” Ahogyan jöttek az eredmények, megszaporodtak a pletykák is, miszerint mi valójában Ys I-es hajó vagyunk, kisebb a tőkesúlyunk, nagyobb a vitorlánk és még sorolhatnám. Előre bocsátom, hogy abszolút tisztességes embernek tartom magam mind a magán-, mind az üzleti életben és ez alól a vitorlázás sem kivétel.
A Kisvacakkal vitorlázott 7 szezon alatt két alkalommal is fejlesztettük a vitorlázatot és így összesen háromszor is jelentettem a Szövetségnek a változtatásokat, annak a rendje és módja szerint. Nyilván ez is közrejátszott a Ys számok változásában. A pletykák valahogy mégsem akartak szűnni. Tettem felajánlást is, nevezetesen bárkinek megmutatom a hajónk felmérési lapját és minden kérdésre nyitottak vagyunk. Azt hiszed, volt egyetlen egy ember is, aki megnézte volna? Volt egyáltalán valaki, aki kérdezett volna? Hát persze, hogy nem! Csak a pletyka, a piszkálódás, az intrika, ami borzalmasan unalmas volt már. Ha valaki igazi ellenfél, jöjjön ki a vízre és a szabályok betartása mellett (na ez is megérne egy fejezetet) mérettessünk meg! De a pletyka arctalan, nem megfogható, aljas dolog. Állítom ugyanakkor, hogy a legnagyobb pletykás nincs is tisztában azzal, hogy mit művel. Nincs tisztában azzal, hogy a másik nem tud ellene mit tenni, szinte védtelen. Ez is a One Design osztály felé terelt bennünket.

Hogyan áll össze a csapatod?
Köszönöm jól. Marad a család, mert ez a különlegességünk, ez valami unikum. Nemcsak a külső szemlélőknek tűnt fel, magam is így érzem. Feleségem, akinek ezúton is köszönöm, hogy velem műveli mindezt, aki a versenyeken a csapat ellátásáért ugyanúgy megszenved, mint ahogyan elvégzi a rá bízott feladatokat. Ő mentalitásánál fogva óvatosabb, félénkebb, mégis odateszi magát, amennyire csak tudja. 19 éves fiam, Balázs kemény legény. Virtus, az van. Lenne ő szerény, de nincs mire! Pont ellentéte feleségemnek, belemenős, bevállalós. Amíg feleségemet inkább bíztatni kell, addig Balázst inkább fékezni. Ő a csapat kreatív tagja. Zsófi lányom, mind a 17 évével pont kettejük között helyezkedik el. Kerüli a kockázatot, de ha azt vállalnunk kell, akkor mindig, minden körülmények között végrehajtja feladatát, legyen az mannschaftkodás, vagy kormányzás. Ő az abszolút megbízható. Rajtuk kívül idén belép „Kobra” Zsuzsi, aki szeretne belekóstolni az emeltebb színvonalú versenyzésbe, valamint a „nagy” versenyeken, két öreg, rutinos róka, akik már láttak hajót és megéltek ezt-azt a vízen. Egyikük jó barátom, „Job” Laci, a másik meg „Tivi”, akiket most szándékosan nem nevezek nevükön, egyrészt mert nem beszéltem velük a cikkről, másrészt pedig, maradjon azért egy kis meglepetés a tarsolyomban.

Vállalatod évek óta kiemelt támogatója a CMS-Schuller kupának, miért fontos számotokra ez az együttműködés és hogyan értékeled ezt a már tradicionálisnak tekinthető rendezvényt?
Győri Attila tanár úrral, az FVE vezetőjével évek óta nagyon jól tudunk együttműködni. Már akkor segítettem az egyesületet, amikor még egyedüliként működött Fonyódon. A reklám, amit cserébe kapunk, jó dolog. Örömmel látom a Schulleres logót visszaköszönni a kikötőkben. Két további fontos eleme van a szponzorációnak: valljuk be, manapság nem lehet vitorlásversenyt rendezni támogatás nélkül, azaz a hagyomány és a nemesség kötelez. Végezetül pedig a cégem piacvezető a festőszerszám forgalmazók között. A hajókra pedig a bevonatokhoz szükség van ecsetre, hengerre, ragasztószalagra, csiszolópapírra, takarófóliára. Ez pedig forgalom és üzlet is egyben. A verseny egyébként fonyódi és fonyódi hajósként szeretem, ahogyan szeretem a Kormoránok és a Port Lacaj versenyeit is. Ha tehetem, minden fonyódi versenyen indulok.

Tervezed-e részvételedet a Yardtstick Trophy 2010 sorozaton? Miben látod te személyesen a YST szerepét, van-e esetlegesen elvárásod a szervezőkkel szemben?
Igen tervezem, ha nincsen egyéb kötelező elfoglaltságom.  A sorozatot ugyanakkor jó ötletnek tartom. Legyen minél több verseny a nyugati medencében, régi vágyam. Ez most teljesülni látszik. Elvárás? Tisztességes rendezés, bíráskodás. Szeretném már egyszer megérni, hogy a zsűri hivatalból intézkedik egy nyilvánvaló hiba láttán.

16 ország 64 egysége a Dragon EB-n Előző

16 ország 64 egysége a Dragon EB-n

 Hyeres Olympic Week Következő

Hyeres Olympic Week