Siófok  15.5  •  7.2 kn       

Keszthely  14.9  •  4 kn       

Balatonfüred  15.2  •  6.4 kn       

Balatonboglár  15.4  •  7.8 kn       

Orfű  16  •  7 kn       

Velencei-tó  16  •  6.6 kn       

Tiszafüred  12  •  3.8 kn       

Mályi-tó  13.3  •  2.4 kn       

2024. május 02., csütörtök

Hogyan válasszunk vitorlát? – 2. rész

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Sorozatunk első részében a bőszeles vitorlák főbb választási szempontjaira tértünk ki és a spinnakerre fókuszáltunk, a folytatásban közelebbről megismerkedhetünk a gennakerek különböző típusaival.

Hogyan válasszunk vitorlát? – 2. rész

Roll-Gennaker:
Roll-Gennakert, mint például a Code Zero főként túrázáshoz, túraversenyzéshez választhatunk, amikor olyan vitorlára van igény, amelyet könnyebben lehet kezelni, mint egy feltekerhető topgénuát, ugyanakkor nem futattot menetre, hanem bőszeles vitorlázásra szeretnénk használni. Ennek a típusnak hatékonysága 50 (könnyűszél esetén) és 135 fok (erősebb szélben) közé esik.
Állandó vitorlaszakértőnk, a Fritz Segel gyakorlott gyártója a speciális profil- és formaigazítás következtében átalakított vitorlatípusnak. A változtatásnak köszönhetően a vérbeli versenyvitorla egy könnyen trimmelhető túravitorlává válik, hatásfoka teljes megőrzése mellett. A vitorla rendelkezik egy fixen, az első élben rögzített drótkötéllel, amely felhúzás után stabilizálja az élt, ugyanakkor a lehúzást is nagyban egyszerűsíti. A Fritz Segelnél a középszélességet 60%-ra csökkentették és az első illetve hátsó éleket kiegyenesítették. Ennek köszönhetően a vitorla nagy profilstabilitást kapott és a kisebb középszélességnek köszönhetően a Roll-Gennaker felülete kb. 15%-kal kissebb mint az Allround Cruising gennakeré. A nagyméretű erősítéseknek köszönhetően a vitorla még erős szélben is megőrzi formáját. Mindezen módosítások által vált a Roll-Gennaker ideális vitorlává úgy családi hajókázás, mint magányos vitorlázok, vagy túraversenyzők számára.

A-3 Gennaker:
Az A3 Gennaker az ambiciózus vitorlázók felszerelése, átmenet a könnyűszeles és a térnyerő versenygennakerek között. A típust elsősorban túravitorlázók számára fejlesztették ki, a kissé kerekebb szabás pedig jól trimmelhetővé teszi a gennakert. A használati tartomány 60 foktól 150 fokig terjed, ideális választás haladóbb vitorlázók számára.

Allround-Gennaker:
Az Allround-Gennakerek megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek, ugyanakkor nagyon könnyen kezelhetőek.  Ezt a típust pontosan a hajó rudazatához kell elkészíteni. A széles felsőrész felemeli a gennakert, ezáltal az aerodinamikai zavaró hatásoktól szabadon, maximális távolságra a hajótól tud dolgozni, így a profil optimálisan fejti ki hatását. A vitorla fejkialakításának köszönhetően 150 fokig használható hátszeles irányban, szabása pedig lehetővé teszi, hogy kikerüljön a nagyvitorla szélárnyékából.
A teljes felület könnyen trimmelhető, a hátsóél kialakítás pedig csökkenti a kormánynyomást és a dőlést. Gyengébb szelekben élesebb haladást tesz lehetővé, de erős szél esetén is tartja a vitorla a profilját. 50 nm-es vitorlamérettől ajánljuk gyűjtőzsák (Snoffer) beszerzését a gennakerhez, aminek köszönhetően a fel- és lehúzás is egyszerűsödik.

Roll-Booster:
A túravitrolázók egyszerűen kezelhető orrvitorlája a Roll Booster, amely önmagában egyesíti a topgénua és a Roll-Gennaker előnyeit. A vitorla kiválóan megfelel azok számára, akik olyan könnyűszeles vitorlát keresnek, amely nagyobb szélben is használható, de  kisebb szélben is megállja a helyét. A használhatóság 45 foktól 125 fokig terjed, de erősebb szél esetén akár 145 fokig is problémamentesen használható. A típus további előnye, hogy könnyedén, nagyobb erőkifejtés nélkül lehet a Spinnakerfallon felhúzni, betekerni és tárolni.
A 32 gr-os spinnakeranyagból, radiális szabással készített, orrveretig húzott vitorla lényegesen nagyobb húzóerővel bír, mint ami eddig Fockkal vagy Genuával könnyű szélben lehetséges volt, a spinnakerbaum, valamint a megterhelő fel- és lehúzás szükségtelenné válik. Miután a Roll-Booster nagyjából 25%-kal kisebb, mint egy Allround-Gennaker, ideális választás keskeny szakaszokra, melyek sok irányváltást követelnek meg a hajótól. Főleg kis létszámú hajók, illetve egykezes vitorlázók kedvelik ezt a típust.

Szombati Péter
fritzvitorla.hu

Aranysekli az Adrián Előző

Aranysekli az Adrián

 Hajszál híján Medal Race Következő

Hajszál híján Medal Race