Siófok  15.5  •  6.5 kn       

Keszthely  15.9  •  3 kn       

Balatonfüred  15.2  •  5.2 kn       

Balatonboglár  15.4  •  8 kn       

Orfű  16  •  7 kn       

Velencei-tó  16.2  •  6.1 kn       

Tiszafüred  11.7  •  3.5 kn       

Mályi-tó  13.8  •  1.5 kn       

2024. május 02., csütörtök

Remek a Balaton vízminősége

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Továbbra is magas a tó szintje, a Balaton bőségesen kap vízutánpótlást - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos honlapján.

Remek a Balaton vízminősége

A tóban kevés az alga, ez azonban inkább a turisták számára kedvező, a tó élővilágának nem használ. Tiszta, átlátszó és mintegy 6-8 Celsius-fokos jelenleg a Balaton – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (BLKI) vizsgálataiból. A víz szintje továbbra is magas.
A tóban kevés az alga. Bíró Péter akadémikus szerint az algák kis mennyisége a turisták számára kedvező, a tó élővilágának azonban már kevésbé használ. A halállomány például nagyjából harmadával csökkent az 1990-es évek közepe, azaz a Balaton vízminőségének jelentős javulása óta.

Az elmúlt másfél évtizedben a tó körüli szennyvíztisztítók már az oldott foszfátot is kivonják a szennyvízből, ráadásul az így megtisztított vizet is elvezetik a Sió-csatornán keresztül a Balaton mellől. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a víz külső foszforterhelése, amely azonban hatott az algák és egyéb élőlények mennyiségére is - világít rá a MTA cikke.

Az átlagosan 3,2 méteres mélységű Balaton szintje jelenleg is magas, a felső szabályozási szint, azaz a siófoki vízmérce 110 cm-es állása közelében van. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltsége már korábban megnyitotta a Sió-csatorna zsilipjét. A tó a Zalából bőségesen kap vízutánpótlást.

Jonatán a 3. helyen végzett Előző

Jonatán a 3. helyen végzett

Készül a szezonra a Balatoni Vízirendészet Következő

Készül a szezonra a Balatoni Vízirendészet