Siófok  21.1  •  4.8 kn       

Keszthely  19.9  •  10 kn       

Balatonfüred  20.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.6 kn       

Orfű  19  •  4 kn       

Velencei-tó  24.8  •  4.2 kn       

Tiszafüred  24.2  •  8.1 kn       

Mályi-tó  23.5  •  8.7 kn       

2024. május 04., szombat

Sínen a szörfös utánpótlás

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Remek eredményekkel kezdték az évet utánpótlás szörfversenyzőink, ebből az alkalomból a Windsurfing.hu interjút készített Simor Krisztiánnal és Nikl Andrással.

Sínen a szörfös utánpótlás

Az utánpótlás miatt úgy látszik már felesleges aggódni, legfiatalabb szörfversenyzőink az év elején, Cadizban bemutatott bravúrja legalábbis ezt támasztja alá. Simor Krisz és Nikl Andris az EB-n mindketten bejutottak az aranycsoportba, s ez a bravúr az ő korosztályukban itthon példa nélkül áll. Andrist és Krisztiánt a versenyről, és a tervekről kérdezte a Windsurfing.hu.

Windsurfing.hu: Mióta szörföztök és mikor indultatok először versenyen?
Simor Krisztián (S.K.): 2005-ben kezdtem a Balatonon két remek oktatómmal, Koszti Gáborral és Vető Marcival, valamint édesapámmal. 2009-re érett meg a gondolat, hogy még komolyabban, versenyszerűen szeretnék foglalkozni a szörffel.
Nikl Andris (N.A.): Én négy éve a szövis táborban szörföztem először. Elég jól ment, nem hitték el hogy akkor szörföztem először. Versenyen a következő évben indultam először.

Windsurfing.hu: A sikerek kezdettől fogva jöttek?
(S.K.): A magyar bajnokságban igen, mivel a legtöbbször dobogón állhattam.
(N.A.): A sikerélményt nem volt túl nehéz elérni, mivel akkor még gyerekek nem nagyon indultak versenyeken, hárman, négyen lehettünk.

Windsurfing.hu: A versenyzést, a taktikát is tanultátok valahol, vagy eleinte csak ellestétek a többiektől?
(S.K.): A versenyzést nem, inkább a helyes taktikát tanultam, a jó beállításoktól az erőbeosztásig.
(N.A.): Eleinte kérdezgettem mindenkit, majd mikor elkezdtem versenyekre járni, Lodi avatott be a technikai dolgokba. A taktikát félig-meddig tudtam, mivel előtte két évig vitorláztam.

Windsurfing.hu: Mióta szörföztök a BIC OD szörfökkel?
(S.K.): 2009-es pályázaton nyertem a deszkát, onnantól kezdve használom is a versenyeken. :D
(N.A.): 2008-ban kaptam meg a deszkámat a szövitől azelőtt szörftáboros cuccokkal mentem.

Windsurfing.hu: Meséljetek néhány szót az első nemzetközi versenyről.. Előtte mennyit gyakoroltatok tengeren?
(S.K.): Először Lengyelországban mértük össze a tudásunkat a többi nemzettel, itt elég sok új tapasztalatot szereztünk, a nagy létszámú mezőnyt illetően. Tengeren még ez előtt, tavasszal edzőtáboroztunk, Hyeres-ben. Itt 2 hetet töltöttünk.
(N.A.): A lengyelországi Sopotban tizenegyedik lettem, előtte tengeren csak vitorlázni voltam és egyszer szörföztem.

Windsurfing.hu: Az idei évet rögtön egy sikerrel kezdtétek, Cadizban mindketten bejutottatok az aranycsoportba, amire a ti korosztályotokban eddig Magyarországon még nem volt példa. Mennyire volt nehéz ezt elérni? Lehet arra számítani, hogy ezt a bravúrt sikerül még megismételni a franciaországi EB-n?
(S.K.): Nekem kedvezett a szél és ilyen szempontból reálisnak tűnt az aranycsoportba való bejutás, habár a verseny előtt jó ideig nem tudtam vízen lenni. Ha a római világkvalifikációs versenyre gondolsz, ott az a cél, hogy az első 3 nemzetben végezzünk.
(N.A.): A szerencsénk az volt hogy a második és harmadik napon nagyon sokan nem tudtak bemenni a nagy hullámok és szél miatt.

Windsurfing.hu: A versenyt megelőző horvátországi edzés úgy látszik hatásos volt. Lesz majd rá mód, hogy a francia EB előtt is gyakoroljatok tengeren, vagy akár a helyszínen?
(S.K.): A helyszínen szeretnénk felkészülni a kvalifikációra a versenyt megelőző héten. Addig is szárazföldi edzésekkel növeljük az állóképességünket.
(N.A.): Én a horvátországi edzés után egy héttel az EB helyszínére is ki tudtam menni Lodival, ez sokat számított. Rómába egy héttel a verseny előtt megyünk hogy legyen időnk edzeni.

Windsurfing.hu: Mennyire lehet az edzéseket a tanulással összeegyeztetni?
(S.K.): Nekem nehezen, mert nagyok az elvárások a suliban.
(N.A.): Leginkább a hiányzások jelentenek gondot, nem tudom mikor jön el az a pont, amikor azt mondják nem mehetek el (: . Pótolni sem könnyű, edzőtáborokban nem szoktam nagyon tanulni.

Windsurfing.hu: A vízen vélhetően komoly harc van köztetek, mennyire oldódik ez a parton, egy-egy verseny után?
(S.K.): Hát igen. A vízen nincs barát! A parton segítünk egymásnak és teljesen más a hangulat is.
(N.A.):  A parton segítünk egymásnak, ha csak nem óvásról van szó :)

Windsurfing.hu: Mik a célok 2010-re?
(S.K., N.A.): Megszerezni a kvótát!

Windsurfing.hu: Gratulálunk a Cadizi eredményekért, minden bizonnyal komoly munka van mögötte. Ki az aki ebben a legtöbbet segített nektek?
(S.K.): A versenyeken Utassy Lodi nyújt közvetlen segítséget, rajta kívül Koszti Gáborra számíthatok még, illetve Áron jó tanácsaira. Utazásaimat és a felszerelésemet a családom támogatja.
(N.A.): Az edzésben legtöbbet Utassy Lodi és Gádorfalvi Áron segített. Az utakat és a felszerelést a szüleim támogatták.

Benji megnyerte első 4.7-es versenyét! Előző

Benji megnyerte első 4.7-es versenyét!

Hogyan válasszunk vitorlát – 1. rész Következő

Hogyan válasszunk vitorlát – 1. rész