Siófok  13.9  •  3.9 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  13.5  •  12.2 kn       

Balatonboglár  14  •  0.8 kn       

Orfű  14  •  4 kn       

Velencei-tó  14.8  •  5.9 kn       

Tiszafüred  16.1  •  1.8 kn       

Mályi-tó  13.8  •  3 kn       

2024. május 03., péntek

A hajók adója

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A 25 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű hajó adója minden négyzetméternyi vitorla után a gyártást követő első 10 évben 2 ezer forint, majd folyamatosan csökken.

A hajók adója

A motoros hajóknál 50 kW motorteljesítménytől indul az adó, akkor az első 5 évben kilowattonként 300 forintot kell fizetni, majd a hajó öregedésével itt is csökken a taksa.
 
2010. január 1-től adót kell fizetni a hajózási hatóság (Nemzeti Közlekedési Hatóság) által vezetett hatósági nyilvántartásban szereplő (lajstromba vett) vízi jármű, illetve az Szja. törvény szerinti belföldi illetőségű személy vagy belföldön bejegyzett szervezet olyan vízi járműve után, amely a hatósági nyilvántartásba bejegyzés műszaki feltételeinek megfelel, de a nyilvántartásban nem szerepel, vagy bejegyzésére külföldön került sor.
A törvény rendelkezései értelmében vízi járműnek minősül a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerinti úszólétesítmények közül a tengeri nagyhajó, belvízi hajó, motoros vízi sporteszköz, de csak abban az esetben, ha a (vitorlás) vízi jármű névleges vitorlafelülete a 25 m2-t meghaladja, illetve motoros vízi jármű esetén a főgép teljesítménye az 50 kilowattot meghaladja. (Nem adótárgy tehát a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerinti csónak és a nem gép meghajtású vízi sporteszköz.)
Az adó alanya az a személy, aki/amely a naptári év első napján a vízi jármű tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában tekintendők adóalanynak.
A törvény adóalapként a vitorlás névleges vitorlafelületét, motoros vízi jármű esetén pedig a főgép (hajtómotor) teljesítményét teszi meg adóalapnak, mely után vitorlás vízi jármű esetén az adó mértéke 500-2 000 Ft/m2, motoros vízi jármű esetén 150-300 Ft kilowattonként, a gyártási évtől függően
Adómentességben részesül az engedélyezési kötelezettség alá eső tevékenység ellátásának céljára üzemeltetett vízi jármű, a sportszövetség vagy az ahhoz tartozó sportegyesület tulajdonában, üzemeltetésében lévő vízi jármű, a vízimentés céljára szolgáló vízi jármű, valamint az 1950. év előtt tervezett eredeti történelmi vízi jármű, illetve annak a túlnyomóan eredeti anyagokból készített és a gyártó által ilyenként feltüntetett egyedi utánzata.
 
Adó kalkulátor: http://adozona.hu/kalkulator_legijarmuado.aspx

Kérdések és válaszok a Porthole kapcsán Előző

Kérdések és válaszok a Porthole kapcsán

A Groupama 3 trimarán  újabb rekordkísérletre indult Következő

A Groupama 3 trimarán újabb rekordkísérletre indult