Siófok  20.5  •  7.3 kn       

Keszthely  19.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.2  •  4.4 kn       

Balatonboglár  20.3  •  2.7 kn       

Orfű  19  •  11 kn       

Velencei-tó  20.6  •  13.2 kn       

Tiszafüred  20.1  •  3.6 kn       

Mályi-tó  17.9  •  6.4 kn       

2024. május 07., kedd

Nem a pozíció érdekel, hanem a feladat és kihívás

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár már jó ideje mindenki biztosra vette megbizatását, hivatalosan december eleje óta vette át az MVSZ főtitkári posztját Szoják Balázs, aki sikeres szakmai múltja mellett Magyar Bajnoki címével már vitorlázásban is letette névjegyét. Kinevezésének alkalmából jövőbeni terveiről kérdeztük az új főtitkárt.

Nem a pozíció érdekel, hanem a feladat és kihívás

Mi motiválta, hogy sikeres építészként, cégvezetőként megpályázta a főtitkári státuszt?
Amikor tudomásomra jutott a főtitkári pályázat és fontolgattam az indulásomat, több, a vitorlás életben meghatározó barátommal beszélgettem. Az Ő támogatásuk erősített meg a szándékomban. Úgy gondolom, az egyéb területen elért sikereim csak plusz muníciót jelentenek, a feladat meg új kihívást.
Akik ismernek, tudják, hogy nem a pozíció érdekel, hanem a feladat és kihívás. Szeretnék egy nyitott és „elérhető” sportvezető lenni. Kifejezetten kommunikatív alkat vagyok, ami talán előny egy sportág képviseleténél. Tisztességes tenni akarással állok a feladat elé. Hiszem, hogy minden olyan tervemet, mely a szükséges és jó irányú változásokat célozza, az új elnökség támogatni fogja.
 

Mennyi időre vállalta a megbízatást?
Ez az elnökség választott meg, ezért ez a négy éves mandátum a mérvadó, de sikeres együttműködés esetén meghosszabbítható megállapodás.
 

Ön szerint mi a dolga, feladata egy jó főtitkárnak?
A főtitkár az elnökség, a tagság és a külvilág „közötti” szereplő, ezért nagyon fontos a szerepe. A szervezet működésének és a szakmai munkának is nagy része nála csapódik le. A fő feladata a folyamatokat abban a mederben tartani, mely a sport és annak szereplőinek az érdekeit legjobban biztosítja, az adottságok tükrében. Ez nem mindig egyszerű, mert több irányból kell megfelelni.
 

Melyek a legsürgetőbb feladatok melyeket főtitkárként meg kell oldjon?
Megítélésem szerint több síkon elkerülhetetlenek gyors beavatkozások. Az egyik a Szövetség szolgáltatási karakterének erősítése. A jövőben tisztán kell látszódni ki, kiért és mi, miért van. Én olyan Magyar Vitorlás Szövetséget szeretnék, ami a vitorlás sportért és a vitorlázókért van.
Talán ma a legfontosabb terület a támogatások ügye. Nem csupán a bevételi oldalon, hanem a kiadási oldalon is. A jövő szakmai munkájának záloga egy tiszta, átlátható, célirányos támogatási rendszer. Kiemelten gondolok itt az élsport és utánpótlás területre. Ehhez persze a megfelelő bevételeket elő kell teremteni, mely nem egyszerű, és amihez szervezeti szinten új erőforrások kellenek. A szponzorok kiszolgálási minőségén is változtatni kell.
Kulcskérdés a kommunikáció. A jelenleginél naprakészebb párbeszéd szükséges. Kiemelném a párbeszéd szót, mert kétirányú kommunikációra gondolok.
A szakmai kérdések sem kis terület. Hogy csak a legfontosabbakat említsem. Korszerű, jövőbe mutató hajóosztály politika kell, mely tisztán mutatja a nemzetközi irányokhoz igazított prioritásokat, még akkor is ha ez rövid távú érdekeket sért. A jövőben bajnokságokat és magyar bajnoki címeket is át kell gondolni a tendenciák tükrében. Csak így lehet tervezni.
 

Melyik eredményére a legbüszkébb melyet a vitorlássportban elért?
A magyar bajnoki címre, sok munka van mögötte.
 

Van-e kedvenc balatoni vitorlásversenye?
Alapvetően a pályaversenyek híve vagyok, ahol mindenkinek a bajnokság a legrangosabb. De a nagy túraversenyek atmoszféráját is szeretem. Ezek mindig egy kicsit a sport ünnepei is. Évadnyitó, amikor végre indul a szezon, Pünkösdi regatta ahol talán egyedülálló módon együtt vannak a vitorlázók, és a Kékszalag, ami néha nagyon kimerít, de mindig ott vagyok…

Minden álmunkat felülmúlták az idei eredményeink Előző

Minden álmunkat felülmúlták az idei eredményeink

Felkerült a 2010-es versenynaptár Következő

Felkerült a 2010-es versenynaptár