Siófok  12.7  •  10.4 kn       

Keszthely  9.9  •  9 kn       

Balatonfüred  12.4  •  9.8 kn       

Balatonboglár  12.7  •  13.4 kn       

Orfű  11  •  8 kn       

Velencei-tó  12.9  •  9.9 kn       

Tiszafüred  12  •  9.5 kn       

Mályi-tó  11  •  6 kn       

2024. március 29., péntek

Európa-bajnok a Pegan-Mircsev kettős!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Első ízben rendezték meg a mozgáskorlátozottak számára az Access osztályok Európa Bajnokságát, ahol a az Access 2.3, a 303 és a Liberty versenyzői 9 futamon mérték össze tudásukat.

 Európa-bajnok a Pegan-Mircsev kettős!

A verseny Open jellegű, ez megengedi, hogy a mozgáskorlátozott vitorlázók mellett egészséges vitorlázók is részt vehessenek a futamokon.
Magyarországot 3 egység képviselte, mindhárman az Access 303-as kétszemélyes hajóosztályban: a világbajnoki címet is birtokló Pegan Zoltán-Mircsev Éva páros, és az első versenyes Kele Mária-Szőke Miklós és Spuriga Gábor-Molnár Brigitta.

Az első két nap a felméréssel és regisztrációval kezdődött, volna… A franciák nemes egyszerűséggel kezelték a helyzetet, hiába volt kiírva 8 órára a versenyiroda nyitása, 11 óra előtt sehol senki. Két nap ücsörgés és bosszankodás után kedd estére sikerült mindhárom hajót felmérni, és a nevezéseket letudni.

Az első versenynapon szeptember 10-én a parti halasztás után gyenge szélben engedték el az első futamot. A Pegan-Mircsev párosnak az erős szél volt a kedvező, ami a versenynap végére megérkezett, így két 2. és egy 1. helyezéssel szépen indítottak.

A második nap mindkét futamán magyar egység diadalmaskodott, a Kele-Szőke páros hozta az elsőt, Pegan-Mircsev egység a második futamot. Szél hiányában a nap további részét parton töltötték a versenyzők.

A harmadik nap nagyon vegyes eredményeket hozott, Zoli és Éva 4-5-2 eredménnyel zárta ezt a napot, míg Marcsi és Zoli újabb futamgyőzelmet szerzett, sőt egy második helyet, egyre elérhetőbbnek tűnt a bronzérem számukra.

Az utolsó napon egyetlen futamot indítottak, aztán a befutó után lefújtak az EB-t a francia szervezők. A 9 futamból két kieső lett, így a Pegan Zoltán és Mircsev Éva az Access világbajnoki cím után az osztály első európa-bajnoki címét is megszerezték. Sajnos Kele Mária és Szőke Zoli, ha csak egyetlen ponttal is, de lemaradt a dobogóról. Spuriga Gábor és Molnár Brigitta a hetedik helyet szerezte meg a kilencfős mezőnyben.

A következő világbajnokság helyszíne Rutland és az Egyesült Királyság 2010-ben, ahol remélhetőleg hasonló szép sikereket érnek el a magyar vitorlázók.

Az Európa-bajnokság végeredménye

Micro Magic bemutatóverseny a Lágymányosi öbölben Előző

Micro Magic bemutatóverseny a Lágymányosi öbölben

Finn OB_1. nap Következő

Finn OB_1. nap