Siófok  11.1  •  6.7 kn       

Keszthely  11.9  •  3 kn       

Balatonfüred  10.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  11  •  6.7 kn       

Orfű  13  •  6 kn       

Velencei-tó  12.8  •  5.9 kn       

Tiszafüred  13.6  •  3.8 kn       

Mályi-tó  14.5  •  3.8 kn       

2024. április 26., péntek

Füred Kupa – Németh István emlékverseny

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az első szeptemberi hétvége parádés vitorlázó idővel lepte meg a Füred Kupa - Németh István emlékverseny népes mezőnyét.

Füred Kupa – Németh István emlékverseny

A Balatonfüredi Yacht Club szervezésében zajló versenyen, szeptember 5-én és 6-án 7 hajóosztály, 73 egységének, 300 vitorlázója vett részt a két napos regattán. A legnépesebb mezőny a Dragon osztályban gyűlt össze, így itt a dobogósok nem csupán kupát és érmet, hanem a szervező klub által felajánlott pénzdíjat is kaptak.

A Melges 24-es hajóosztály első hivatalos flottabajnoksága is a rendezvény keretein belül zajlott, a kilenc egység már pénteken megkezdte a 9 futam teljesítését. Aznap 4 izgalmas kört teljesítettek a frissen alakuló hajósok.

Szombat reggel aztán bekapcsolódott a többi hajóosztály is a küzdelmekbe. A 8MOD, Elliott-770, Scholtz-22, Dragon egy külön pályán vívta meg csatáit, míg az Asso 99 és a J-24 csatlakozott a Melges 24-es flottához. Halasztással indult a verseny, mert a meteorológia további erősödést jelzett a rendezőknek. Ők egy darabig vártak, majd 11 órakor mégis elkezdődött a rajteljárás, bár az északi szél ekkor sem mérséklődött jelentősen. A 20-22 csomós szél sokszor próbára is tette a vitorlázókat és a hajókat egyaránt. Jó néhány hajó küzdött kisebb-nagyobb technika problémával a két napos verseny folyamán, volt olyan egység, akiknek az árboca is eltört, akadt aki kormánya elvesztésével megúszta. Szombaton 3 illetve 4 futamot teljesítettek az egységek, akik ezt követően a BYC hagyományoknak megfelelően Pasta Partyval kényeztetve értékelhették a nap eseményeit.  Vasárnapra megmaradt az északi szél, és egy kicsit mérséklődött is 15-18 csomósra.

A 8 MOD osztályban 9 egység vitorlázott, Varga Lajos az első futamon egy 2. helyet vitorlázott, de sajnos a másodikat már nem tudta befejezni, mert eltört az árboca. (övé lett az egyik tréfás különdíj – egy vitorlás suli dvd) Ebben az osztályban a Fináncy Péter kormányozta Déli szél és a Kutics Krisztián vezette No name egyaránt 10 ponttal fejezte be a versenyt, de Fináncy három első helyett vitorlázott, míg Kutics kettőt, így Fináncy csapatáé lett az arany.

Az  Elliott 770 9 egysége közül a Bernát hat futamból ötöt nyert, így Fazekas László csapata verhetetlennek bizonyult. A Scholtz 22-eseknél bár 10 egység nevezett, de a nagy szél miatt 2 egység visszalépett. A győzelmet végül a Czégai Péter irányította Metálka szerezte meg.

A legnépesebb Dragon osztályban Gömbös Lóránd és Nedbál Noel kormányozta egységek szintén azonos ponttal zárták a hat futamot, de Gömbösék a Jampeccel két futamot is nyertek így ez döntötte el az aranyérem sorsát. Érdekesség, hogy a dobogó harmadik fokára az a Gerő András állhatott, aki idén ült át J24-ből Dragonba. Az első három helyezett széles mosollyal vette át a szervezőktől a jól megérdemelt pénzjutalmat is.

Az Asso99 osztálynak két hét múlva kezdődik Balatonfüreden az Európa Bajnoksága ennek ellenére csupán 10 egység állt rajthoz. Itt a győzelmet a 2008. évi Asso Európa Bajnok Detre Szabolcs vezette Erste szerezte meg.

Az első Melges Flottabajnokságot Kelemen Tamás nyerte meg a Proximoval. Ő is, - ahogy a dobogó második és harmadik helyezettje is - az MVM partner Zrt által felajánlott kupákat is bezsebelhette. 

A J24-es osztályban pedig a Nord Telekom diadalmaskodott Makai Gáborral kormánynál. Vasárnap bekapcsolódott a versenybe a J24-es EB-re készülő kilencszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas is, de ő érdemben már nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Ebben az osztályban az 1990 előtt épült hajók közül a legeredményesebb egységet, a Németh Antal irányította Jukeboxot egy vándorserleggel díjazták.

Felkerült az orfűi Compass magazin Kupa versenykiírása Előző

Felkerült az orfűi Compass magazin Kupa versenykiírása

Dolphin magyar bajnokság Következő

Dolphin magyar bajnokság