Siófok  7.7  •  2 kn       

Keszthely  4.9  •  2 kn       

Balatonfüred  7.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  7.5  •  2.7 kn       

Orfű  •  0 kn       

Velencei-tó  4.8  •  1.1 kn       

Tiszafüred  3.9  •  1.3 kn       

Mályi-tó  5.9  •  2.2 kn       

2024. április 26., péntek

Kutics és csapata nyerte az Avis Leasing Pénteki Regatták döntőjét

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az Avis Leasing Pénteki Regatták vitorlás versenysorozat, a Balaton legrangosabb és egyben leghosszabb vitorlás versenysorozata.

Kutics és  csapata nyerte az Avis Leasing Pénteki Regatták döntőjét

A kilenc pénteki fordulóból álló regattákat 2009-ben immáron ötödik  alkalommal rendezte meg a Kenese Marina-Port VSE. A magyar vitorlázás színe-java képviseltette magát: a kétszeres Európa- és ötszörös Repülő Hollandi világbajnok, Majthényi Szabolcs, az olimpia bronzérmes Detre fivérek mellett számos magyar bajnok is vitorlázott a fordulókban.

A három napos döntőben a legjobb hét egység jutott be. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a csapatokat, mert míg pénteken a gyenge szél miatt, addig vasárnap a túl erős szél miatt nem tudtak vitorlázni a csapatok. Vasárnap végül ideális idő 6-10 m/s-os északi szél fogadta a mezőnyt. Az aranyéremre három csapat volt a legesélyesebb, Kuticsék, Detréék és Majthényi Szabolcs. Az öt fős csapatok négy futamot vitorláztak a fináléban, egy futam három körből állt, azonban a végeredménybe beleszámított a kilenc forduló összesített eredménye, így Kutics volt a legjobb helyzetben hiszen ő két virtuális első helyezést vitt, Detréék másodikként, Majthényiék harmadikként, Makaiék negyedikként, Hercselék ötödikként, Münchék hatodikként és Sátori hetedikként jutott be.
Az első négy csapat hajót cserélt a futamok után a többiek maradtak a választott hajónál.

A 9.00 órakor induló első futamon még élénk 8-10 m/s-os északi szélben indult. Kutics itt tovább folytatta magabiztos vitorlázását és megnyerte a futamot, a többiek ugyanazon a helyen végeztek, amilyen helyen a döntőbe jutottak. A második futam már izgalmasabbra sikeredett, mert a harmadik kör végén a leé bójához szinte egyszerre ért oda Majthényi, Detre és Kutics, Majthényi remekül vette belső helyen a bóját és a célvonalon is elsőként haladt át, megelőzve Detrét és Kuticsot. A harmadik futamra már legyengült a szél és 10-15 fokot lengett jobbra. Az utolsó kreutz szakasz már sajnos egy takkosra is sikeredett. A harmadik mindent eldöntő futamot aztán szintén Kutics nyerte, mögötte, Detre és Majthényi futott be, a többieknél csupán Hercsel és Makai cserélt helyet. Ezzel el is dőlt az Opel Insignia sorsa, így a döntő negyedik futamán már el sem kellett indulni Kuticsnak, de Detre és Majthényi sem végezhetett jobb helyen így ők is a partra vitorláztak. A negyedik futamot így az utolsó négy helyezett vitorlázta le, a futamgyőzelmet végül Hercsel szerezte meg Makai, Sátori és Münch előtt, de ezzel sem változott a sorrend, mindenki ugyanazon a helyen végzett, ahogy a döntőbe jutott. Ezzel sikeresen végétért az 5. Avis Leasing Pénteki Regatták. Jövőre újra indul a sorozat immáron a hatodik sorozattal.

A HVG írása a Nemzeti Regattáról Előző

A HVG írása a Nemzeti Regattáról

Vegyes páros vitorlázás Következő

Vegyes páros vitorlázás