Siófok  19.9  •  17.7 kn       

Keszthely  20.1  •  14 kn       

Balatonfüred  19.6  •  17.6 kn       

Balatonboglár  19.9  •  17.2 kn       

Orfű  20  •  14 kn       

Velencei-tó  20.2  •  16.7 kn       

Tiszafüred  18.9  •  9.9 kn       

Mályi-tó  14.6  •  11 kn       

2024. március 29., péntek

420-470 junior EB - 5. nap

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A pénteki napon megrendezett egyetlen futamon a 470-es mezőny arany csoportjában nem voltak túl szerencsések a magyar csapatok.

420-470 junior EB - 5. nap

A Szamódy-Bárdos kettős egy helyet rontva a 11. pozícióban áll az összetettben, a Váradi-Serke/Bakóczy páros pedig egy 24. helyezéssel a 26. helyen áll. A bronz csoportban versenyző hazai egységek már jobban teljesítettek, az első két helyen magyar csapat áll az összetettben. 420-ban nem tudtak futamot rendezni az arany csoport versenyzőinek, így ott az eredmények változatlanok. Az ezüst csoportban viszont Gond Gergely és Szellem Balázs egy kitűnő nyolcadik hellyel kilenc pozíciót javított az összetettben, a páros jelenleg így az 57. helyen áll.

A 470-es nemzetközi osztályszövetség beszámolója az EB szerdai napjáról.
A junior Európa-bajnokság ötödik napja az a nap volt, amikor a győztesek azt hitték, szerencsések, miközben a többiek, akik rosszabbul teljesítettek, őket hibáztatták sikertelenségükért. A versenyzők a parton várták a szelet egészen délután 14 óráig, amikor észak-keletről meg is érkezett – vagy legalábbis úgy tűnt, hogy megérkezik. Mivel az ezüst és a bronz csoport csütörtökön csak egy futamot teljesített, ők kezdhették a pénteki versenyzést, és utánuk következett az arany csoport.

A szél ismét forgolódó és kiszámíthatatlan volt, ezért is csodálkozott a német Ferdinand GERZ és Tobias BOLDUAN azon, hogy egy 12. helyezéssel megtartották az összetettben a második pozíciójukat. “Nem végeztük valami jó helyen ma. A cirkáló szakaszban mindig a rossz oldalon voltunk, sokszor kaptunk kavargó szelet, amelyben nagyon sok időt vitorláztunk. Aztán átmentünk a jobb oldalra, és akkor meg a másik lett volna jó választás. Majdnem elvétettük az első bóját, így kockáztatnunk kellet, ami nem jött be, és nagyon elfáradtunk a végére. Legalább 200 méter választott el minket az élmezőnytől, és ezért valamit tennünk kellett. Reméljük azért holnap még jól tudunk teljesíteni, még mindig a második helyen vagyunk, és még sok minden történhet.” A németek pénteki rosszabb teljesítménye az élen álló egységnek egy szusszanásnyi előnyt jelentett, a francia Sofian BOUVET és Jeremie MION ugyanis szintén eléggé hátul, csak a 10. helyen végzett, de még így is növelni tudták előnyüket az abszolút értékelés élén.

“Tizedik helyen végeztünk, ami a legrosszabb eredményünk ezen a versenyen, de mivel majdnem utolsónak fordultunk az első jelnél, azért ez mégsem annyira rossz eredmény.” – mondta MION. “Nem vagyunk elkeseredve, de azért nem is vagyunk letörve. A második cirkálásnál azt hittük, legalább öt helyet jöttünk előrébb, de aztán a görög lányok is elég jól mentek. Persze nem lehetünk mindig top-formában, de azért reméljük, hogy a szombati két futamon jól tudunk teljesíteni, és minden versenyen az első tízben fogunk végezni.”

Nehéz volt a parton olyan versenyzőt találni, aki meg volt elégedve magával a pénteki versenyzés után. A görögök, akik megnyerték a futamot is visszafogottan vették tudomásul, hogy szereztek egy első helyet, de az örömüket valószínűleg a másik görög csapat rossz szereplése árnyékolta be, mivel a 21. helyezésükkel a 3. pozícióból a 4. helyre estek vissza. A pénteki győztes, Makarios NEOCLARAS és Orestis TSANGK az első hellyel a hetedik helyre jött fel az összetettben, és a pódium sem elérhetetlen számukra.

Hasonló történt másik két csapattal is az összetett élén. A svájci Yannick BRAUCHLI és Romuald Hausser másodiknak futott célba pénteken, amellyel az összetettben a hatodik helyre jöttek fel, az argentinok viszont a harmadik helyezésükkel visszacsúsztak az ötödik pozícióba, kis különbséggel ugyan az előttük állókhoz képest. Santiago MASSERONI és Sebastián PERI BRUSA az első napi arany csoportos futam után jobban teljesített pénteken. “Tegnap még azt mondtam, hogy még mindig versenyben vagyunk a győzelemért, ma még jobban. Nincs értelme állandóan az eredményeket figyelni, mert még sok minden történhet. Az arany csoportban tíz pontok csak úgy röpködnek ide-oda, senkire nem igaz, hogy szerencsés, mert megnyert egy futamot, vagy nem szerencsés, mert nem tudott győzni. Azt érsz el, amit tudsz, ez nem szerencse kérdése.”

A férfiaknál 13 pontos előnnyel vezet az első helyezett az élen, a nőknél ez az előny még megnyugtatóbb. A német egység, Viktoria JURCZOK és Josephine BACH 11. helyen végzett ami nem igazán jó, de nem is olyan rossz eredmény. Az egyetlen női csapat, amely közel volt az élmezőnyhöz, a görög Maria VOULGARAKI és Danai PASCHOU ötödik helyet ért el, így a második helyre jöttek fel a nőknél, 1 pontra megközelítve a jelenlegi Európa-bajnok  német párost.

Annika BOCHMANN és Anika LORENZ csalódottan kötött ki a 13. helyen történő célba érkezés után. LORENZ azt mondta, hogy kis szerencsével a szörnyű versenyből átlagos teljesítményt tudtak kifacsarni. “Elég rosszul rajtoltunk, és a második cirkáló szakaszban szerencsénk volt, meg egy kis rutin is kellett hozzá. A mezőny közepén végeztünk, de mivel hátulról a második vagy harmadik helyről jöttünk fel, végül is nem olyan rossz eredmény.” BOCHMANN szerint a különbség a honfitárs csapathoz képest túl nagy, így a győzelmi esélyeik egyre kisebbek. “Most már a görögökkel és a hollandokkal versenyzünk az ezüstéremért.”

Az ezüst csoportban Tim ELSNER és Lasse Gulzow kiváló futamot teljesített és megszerezte a győzelmet, ezzel a tizedik helyre jött fel az összetettben ebben a csoportban. Hetedik helyezésükkel az olasz Paolo CATTANEO és Vittorio ZAOLI még mindig vezeti az ezüstöt, de csak egyetlen egy ponttal vezetnek SZIGETHI BotondI és JOO Kristóf előtt. A hazai vizeken versenyző egységek jól szerepeltek a bronz csoportban, a női egység, VIGH Réka és SZABÓ Kinga az élre ugrott a honfitársai, VIGH Tamás és KOVÁCS Máté előtt.

Szombaton remélhetőleg sikerül majd két futamot is rendezni az arany csoport számára, és hármat a többieknek, és aztán vasárnap kerül sor a Medal Race-re.

Eredmények:
420 Junior Európa-bajnokság - 5. nap
470 Junior Európa-bajnokság - 5. nap

Főtitkárt keres az MVSZ Előző

Főtitkárt keres az MVSZ

Két ponton múlt a magyarok továbbjutása Következő

Két ponton múlt a magyarok továbbjutása