Siófok  16.6  •  22.7 kn       

Keszthely  15.9  •  19 kn       

Balatonfüred  16.3  •  22.2 kn       

Balatonboglár  16.6  •  23.6 kn       

Orfű  16  •  15 kn       

Velencei-tó  16.8  •  20.8 kn       

Tiszafüred  16.7  •  18.4 kn       

Mályi-tó  12.9  •  16 kn       

2024. március 28., csütörtök

Sűrű augusztusi nyitány

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Augusztus első hétvégéjén bőven adódott versenyzési lehetőség a nagyhajósoknak, főleg a Balaton nyugati medencéjében pezsgett az élet.

Sűrű augusztusi nyitány

Földváron a Spari rendezett pályaversenyt főként one design osztályok számára, emellett X-35 bemutató páros verseny színesítette a küzdelmeket. Az üde színfoltnak számító X-35 OD flottát a rendezők külön értékelték.

Lellén volt a Balaton Regatta aktuális futama és a soron következő szakmai regatta, most éppen az autósok számára kiírt versengés. A szervezők idei gyakorlatától eltérően itt már publikussá is vált a szakmai indulók névsora és létszáma (sajnos az eredménylistában utólag ez már nem látható), helyszínen jelenlévő kollegáink beszámolója szerint a dobogósokon kívül még legalább 2 csapat indult a második évét taposó szakmai versenyen. (Az továbbra is sajnálatos tény, hogy a többi idei versenyről sem hozzáférhető a szakmai versenyek külön végeredménye). Az öt autós induló mellett további 94 hajót számláló Balaton Regatta ugyanakkor ismét siker volt. Elmondhatjuk, hogy a Balaton legerősebb YS III-as mezőnye itt versenyez, hiszen jellemzően ebből az osztályból képviselteti magát a legtöbb állandó szereplő az egyes fordulókon. Kár, hogy a rendezők nem szorgalmazzák a minőségi amatőr vitorlázás irányába történő továbblépést a pályaversenyzés bevezetésével, szinte biztos, hogy volna igény rá.

Másnap szintén Lelléről, de már a BLYC-ből rajtolt a nevében sokat kritizált II. Amatőr Egykezes. Sokat kritizált, hiszen többek meglátása szerint, ha valaki már egykezes versenyzésre szánja magát, az már nem nevezhető amatőrnek. A Balatonlelle - Szigliget - Balatonlelle távra kiírt verseny legfőbb célja a próbatétel mellett, hogy elősegítse a Fa Nándor féle versenyekre való felkészülést.
A verseny az eredeti tervek szerint majd' másfél hónappal ezelőtt került volna megrendezésre, de akkor olyan kemény időjárás fogadta a nevezőket, hogy a rendezőség inkább a halasztás mellett döntött, így esett a választás az elmúlt vasárnapra, és rövidített távra. A verseny legfontosabb eseményeit Beliczay Péter foglalta össze: "Volt szerencsém jelen esetben rendezőként végignézni egy ilyen eseményt. Szép hátszeles rajt után nekilódult a 15 főt számláló mezőny, mely igen vegyes képet mutatott. Volt ott 11mOD-tól elkezdve 45 éves Folkeboatig minden. A csapat igen csak szenvedett az odafele úton, mígnem a déli szél erőre kapott és villámgyorsan haza fújta őket.
Olyan gyorsan, hogy szinte meg is lepődtem, amikor befutott három előtt pár perccel az első hajó, aki így 4 óra 51 perc és 52 másodperc alatt teljesítette a távot. Kicsit féltem tőle, hogy az utolsókra jó sokat kell várni, de a legutolsó hajó is beérkezett 16:06-kor. Remek kis verseny kerekedett az elején kínlódósnak tűnő regattából. Öröm volt látni, hogy van néhány ember, aki ugyan nem merészkedik be a Fa Nándor szervezte Balaton kerülő versenybe, de azért szeret néha egyedül versenyezni. Ilyen értelemben valóban amatőr a verseny.
A verseny során felmerült egy motorhasználat lehetőségének gyanúja, de végül ez nem bizonyosodott be. Mégis azt hiszem, hogy a szóló versenyzés egy olyan műfaj, ahol  ilyennek semmilyen formában nem szabadna előfordulnia és a későbbiek során a rendezőség feladata lenne, hogy ne fordulhasson ilyen elő, de ha mégis, akkor bizonyítható legyen.
Lényeg, a lényeg, hogy jó kis verseny kerekedett és a BL is kitett magáért a szólóvitorlázók ellátásában. Öröm volt látni a versenyben Kövendi Dénest, aki az első hazai egykezes verseny megszervezője volt."

A hétvégi eredmények:
V. Westport Kupa
II. Amatőr Egykezes
Balaton Regatta
 

Felkerült az International Kupa kiírása Előző

Felkerült az International Kupa kiírása

Bakócy a legjobb tízben! Következő

Bakócy a legjobb tízben!