Siófok  5.5  •  7 kn       

Keszthely  4.9  •  0 kn       

Balatonfüred  5.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  •  6.7 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  4.7  •  5.9 kn       

Tiszafüred  •  9.6 kn       

Mályi-tó  5.9  •  5.1 kn       

2024. április 25., csütörtök

Bakócy a legjobb tízben!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Kettő az egyben, talán ez a legtalálóbb a Pata Boats Finn Junior VB mai eseményeinek összefoglalására.

Bakócy a legjobb tízben!

Bár kétszer elrajtoltak az egységek, végül csak egy érvényes futammal zárták a napot. A szerdai napon ismét remek formáját mutató brazil Zarif öt futam után 6 ponttal vezet az orosz Larionov előtt, őt követi 3 ponttal lemaradva az ukrán Gusenko. A legeredményesebb magyar, a kilencedik helyen álló Bakóczy Róbert is a legjobb 10-ben szerepel.

Az időjárás továbbra sem fogadta kegyeibe a Pata Boats Finn Junior Világbajnokság ifjú vitorlázóit. A szokásosnak mondható reggeli halasztást már rezzenéstelen arccal vették tudomásul a versenyzők. Majd 11.00 órakor indult ki a mezőny a versenypályára, ahol újabb csaknem egy órás várokozás után gyenge 3 m/s-os északi szélben rajtoltak a finnesek. A szerény fuvallatban megismétlődött a hétfői rajt koreográfia. Egy korai rajtokkal tarkított próbálkozást követően ismét szigorított fekete zászlós változat után kezdődhetett meg az éles versengés. A lövés után remekül tisztázta ki magát a nyúlánk Hirschler Richard (HUN - Spartacus), és a fél távnál már az élen vitorlázott. Remek ritmusát az egész cirkáló szakaszban tartotta, így nem volt meglepő, hogy elsőként vette a kreutz bóját. Mögötte az összetettben vezető brazil Zarif érkezett, majd egy újabb hazai meglepetés következett. Az eddig csendesen a középmezőnyben vitorlázó Zentai Zoltán érkezett a brazil hajó után a harmadik helyre. A hátszeles szakaszban Hirschler szépen megtartotta vezető pozícióját és az első kör végén elsőként kezdhette meg a második cirkáló szakaszt. A nyakán ott loholt szorosan a brazil Zarif, majd a cseh Patrik Deutscher következett, aki lehátszelezte a magyar Zentai Zoltánt.

A második körben a brazil fiú fergeteges cirkálást mutatott be. Először lekerülte a hazai Hirschler Richárdot, majd az élre kerülve szinte leiskolázta a teljes mezőnyt. A trükkös szélviszonyokhoz szokott dél-amerikai jól felismerte a leálló északi szelet és a friss nyugati szél felé vitorlázva, sok fordulóval közelítette meg a cirkáló bóját. Itt már közel 300 méteres előnyre tett szert, amit a befutónál is megtartott, ezzel megszerezve a vb-n második futamgyőzelmét. Mögött a lengyel Jakub Pasik, harmadikként pedig az a horvát Nikola Baric haladt át a célvonalon, aki eddig a legjobb 20-ba sem került bele. Hirschler Richárd végül a remek 11. helyen futott be. Bakóczy Róbert az orosz Larionov után két hajóval 29. helyen fejezte be az ötödik futamot.

Ezt követően 2 órás csüggedt várakozás következett a vízen, majd a rendezőség partra küldte a mezőnyt. Némi vigaszként friss meleg csemegekukorica várta a juniorokat a kikötőben, miközben a Pata Boats ajándéksapkáit a gyártó személyesen osztotta ki a versenyzőknek és kísérőiknek.

A feltámadó szélben reménykedve fél hatkor újra vízre indultak a csapatok. Csepergő eső és gyenge északkeleti szélben, csaknem 40 percnyi várakozás után elrajtolt a mezőny, a szokásosnak mondható fekete zászlós módszertannal. A kreutz bójánál az első három helyen a görög Mitakis, az ukrán Gusenko, majd a szintén görög Raris osztozott, ám a leálló szél miatt a futamot a hátszél szakasz felénél érvénytelenítette a rendezőség, így fáradtan és megázva csupán 1 érvényes futammal zárták az egységek a napot.

Az összetettben a Zarif (BRA) vezet 6 ponttal Larionov (RUS) előtt. Őt követi a harmadik helyen Gusenko (UKR) 3 ponttal lemaradva. A legjobb magyar Bakóczy Róbert (HUN - Spartacus) a 9. helyen várhatja a folytatást.

A holnapi utolsó napon a legjobb 10 egység már az úgynevezett „Medal Race”-ben küzdhet meg a VB címért a többiek pedig a „Final Race”-ben vitorlázhatnak a világbajnoki helyezésekért.

A 16 éves élen álló brazil Zarif elmondta:”Nagyon örülök, hogy ma ilyen jó futamot vitorláztam, számomra nem ismeretlen az ilyen trükkös szél, hiszen Brazíliában gyakran vitorlázom ilyen szélviszonyok közepette. Öt futam után elérhető közelségbe került a világbajnoki cím. Persze most már nem hibázhatok, jelenleg hat ponttal vezetek az orosz Larionov előtt, de a harmadik helyen álló ukrán Gusenko is igen kemény ellenfél.”

Szerdai eredmények

Fotó: Turcsi Gábor

Sűrű augusztusi nyitány Előző

Sűrű augusztusi nyitány

Zarif a világbajnok Következő

Zarif a világbajnok