Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  4.9  •  4 kn       

Balatonfüred  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.1  •  7.1 kn       

Orfű  •  2 kn       

Velencei-tó  6.3  •  5.6 kn       

Tiszafüred  3.4  •  5.4 kn       

Mályi-tó  6.4  •  3.5 kn       

2024. április 20., szombat

Bakóczi Robi harmadik helyen

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A balatonfüredi Pata Boats Finn Junior Világbajnokság – Jorg Bruder Cup augusztus 2-i első versenynapján két futamot vitorlázott az 51 egység.

Bakóczi Robi harmadik helyen

A helyi szélviszonyok ismerete előnyt jelentett, amit a legjobb magyar, Bakóczi Róbert ki is használt egy negyedik és egy ötödik helyet vitorlázott, így az összetettben a brazil Jorge Zarif és a török Alican Kaynar versenyző után a harmadik helyen áll.

A világverseny első hivatalos versenynapja parti halasztással kezdődött, így a vitorlázók türelmesen várakozva csocsóval valamint ping-ponggal ütötték el az időt. Kora délutánra azonban megérkezett a várva várt szél, az első futamot 4-5 m/s-os DNY-i szélben kezdték meg a versenyzők. Már az első rajtnál nagy tülekedés volt, ezért az „általános visszahívás” az első rajtot követően nem okozott meglepetést. A második rajt esetén a rendezők  döntésének köszönhetően már szigorított, „fekete zászlós” rajttal kezdték meg az első éles futamot. A rajvonalról remekül jött el az ukrán Andriy Gusenko, az amerikai Ian Cook és hazai színeket képviselő Bakóczi Robert is. Az első cirkáló szakasz végén is ez a sorrend alakult ki. A hátszeles kapunál továbbra is az ukrán Gusenko vezetett, mögötte remek vitorlázással a brazil dinghis loholt, majd őt követte Bakóczi Róbert. A második kreutz bóját azonban már a brazil vette elsőként. Ezt a helyét meg is tartotta és magabiztos vitorlázással, több mint száz méteres előnnyel nyerte ezzel az első futamot. A második helyen futott be az ukrán Gusenko, a harmadik lett az orosz Larionov, majd őt követte negyedikként Bakóczi Róbert.

A második futamra délire fordult és erősödött is a szél. A versenyzők mintha lemásolták volna az első futam rajtját, most is túl sokan voltak idő előtt a rajtvonalon kívül, ennek köszönhetően ez a futam is szigorított rajttal indult. A kreutz bójához elsőként az orosz Egor Terpigorev érkezett. Őt követte a görög Yiannis Mitakis, majd a török Alican Kanynar. A magyar Bakóczi Róbert ötödikként vette a bóját. Az első hátszeles szakasz nagy vesztese az orosz Terpigorev volt, aki az aktív és figyelmes bírók áldozatává vált, és a szabálytalan pumpálása miatt kapott 720 fokos bűntető fordulattal 3 helyet esett vissza. A második kreutz bójánál már a görög Mitakis vezetett a török Kanynar és a brazil Zarif előtt. A befutó is izgalmasra sikeredett, a „falsolásban” ügyeskedő török átvette a vezetést és elsőként futott be. A második harmadik helyért szóló küzdelembe beleszóltak a bírók, akik a befutó előtt 20 méterrel sárga zászlót mutattak a brazilnak pumpálásért. Ezért büntető forduló járt, így harmadikként futott be a görög Mitakis után. Negyedik lett az orosz Terpigorev, és a házigazdák nagy örömére Bakóczi Róbert lett az ötödik.

Bakóczi Róbert aki maga is a névadó támogató által gyártott Pata hajóval versenyzett a futam után elmondta: „Nagyon boldog vagyok és elégedett ezzel a két jó helyezéssel, így az összetettben a harmadik helyen várhatom a holnapi napot. Azt gondolom, hogy kihasználtam a helyismeretemet, és ebben a DNY-i szélben azt tettem, ami eddig bevált, húztam a bal oldalt. Szeretnék továbbra is jól vitorlázni, és célom az első 10-be való bekerülés.

Antal Gábor a Pata hajók magyarországi gyártója kiemelte:” Nagy öröm számomra látni a fiatal finnesek csillogó arcát. Az én fiatalkoromat idézik, és amikor 20 éve elkezdtem finn hajókat építeni, nem gondoltam, hogy ez az álom valósággá válik. Nagyon büszke vagyok, hogy én lehetek ennek a világbajnokságnak a névadó támogatója. Az pedig külön boldogság számomra, hogy a fiatalok nagy érdeklődéssel nézegetik a fődíjat, egy Pata hajót és elsőként mutathattam meg nekik azokat az újításokat, amelyeket ennél a hajó építésénél alkalmaztam.”

A nap zárásaként a vízen töltött forró perceket, hideg görögdinnyével zárták a vitorlázók és a nap győztesei pedig örömmel vehették át a rendező Balatonfüredi Yacht Club értékes ajándékait, egy telefont és könyvet.

Eredmények az első két futam után

OP Match Race Füreden Előző

OP Match Race Füreden

420 előverseny és 470 OB 3. nap Következő

420 előverseny és 470 OB 3. nap