Siófok  3.9  •  8.1 kn       

Keszthely  1.9  •  3 kn       

Balatonfüred  3.5  •  8.7 kn       

Balatonboglár  3.6  •  7.2 kn       

Orfű  •  10 kn       

Velencei-tó  2.9  •  8.1 kn       

Tiszafüred  •  2.7 kn       

Mályi-tó  •  3.5 kn       

2024. április 19., péntek

Pata Boats Finn Junior VB

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A BYC, a Nemzetközi Finn Osztályszövetség, és a Magyar Finn Osztályszövetség 2009. július 30-a és augusztus 6-a között rendezi meg Balatonfüreden a Pata Boats Finn Junior Világbajnokság - Jorg Bruder Silver Cup-ot.

Pata Boats Finn Junior VB

A világversenyen várhatóan több mint félszáz hajó indul majd. Eddig tizenkét nemzet, (amerikai, orosz, francia, német, olasz, ír, cseh, szlovák, ukrán, észt, bulgár és magyar) összesen 49 ifjú finnes vitorlázója adta le nevezését. A verseny győztese várhatóan a cseh Vika, az olasz Baldassari ill. az orosz Larionov közül kerül majd ki, akik a komoly sikert arató idei dániai felnőtt VB-n is az élmezőnyben vitorláztak. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Balaton vitorlás körökben igencsak trükkös verseny helyszínnek számít, és remélhetőleg hazai versenyzőink élni fognak a tehetségük és a helyismeret nyújtotta eséllyel.

Magyarország abban az évben adhat otthont a világversenynek, amikor a Finn dingi, amely az elmúlt évtizedekben vitathatatlanul nagy befolyást gyakorolt a vitorlázás világára, 60 éves lesz.  A finn 1952 óta folyamatosan az Olimpiák műsorán szerepel és olimpiai legendák ill. elsőrangú vitorlázók hajójaként most is a világ első számú egyszemélyes vitorlása.

Itthon is nagyon népszerű az osztály, a magyar bajnokságokon minden évben 40 hajó feletti mezőny vesz részt. A junior világbajnokságon a 21 év alatti versenyzők vehetnek részt. A verseny szép folytatása a Balatonon 2006-ban rendezett Finn Masters VB-nek és a 2007-es felnőtt és junior Finn EB-nek. A verseny főtámogatója  a magyar  Pata Boats, amely 20 éve gyárt kiváló minőségben finn hajókat. A VB győztese egy éves használatra kap egy új, teljesen felszerelt PATA finn dingit. A hajó klasszisát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a német Andre Budzien háromszor nyert Finn Masters világbajnokságot Pata hajóval. A Pata Finn gyártója bízik abban, hogy a fiatalok is megkedvelik ezt a márkát.

A junior világbajnokság egyben a Jorg Bruder Silver Cup nevet is viseli. A brazil vitorlázó1970 és 1972 között háromszor bizonyult a legjobb finnesnek a világon, és amikor 1973-ben a franciaországi Brestbe utazott, hogy megvédje világbajnoki címét egy repülőgép balesetben életét vesztette. 

Az ifjúsági világbajnokságon várhatóan több mint 50 versenyző vesz majd részt a világ minden tájáról. A magyar juniorok évről évre megmérettetik magukat a hazai felnőtt bajnokságon, 2008-ban a legjobb ifjúsági versenyzők Büki Gábor, Hirschler Richárd, Pay'r Egon, és Haidekker Elemér voltak. A világbajnokság előtt a Nemzetközi Finn Osztályszövetség felkérésére a Moszkvai Olimpiai magyar finnes résztvevője Ruják István tart egy hetes edzőtábort. A verseny helyszíne a balatoni vitorlásélet fővárosa Balatonfüred. A sportrendezvény lebonyolításához Balatonfüred város Önkormányzata is támogatást nyújt, a város vezetése elkötelezett támogatója a vitorlás sportnak.

Nagyhajós OB I. - végeredmény Előző

Nagyhajós OB I. - végeredmény

Elindult a Groupama 3 trimarán Következő

Elindult a Groupama 3 trimarán