Siófok  10  •  3.9 kn       

Keszthely  8.1  •  3 kn       

Balatonfüred  9.6  •  5.2 kn       

Balatonboglár  9.4  •  3.7 kn       

Orfű   •  0 kn       

Velencei-tó  8.4  •  4.6 kn       

Tiszafüred  8.1  •  7.1 kn       

Mályi-tó  9.2  •  2.6 kn       

2021. szeptember 23., csütörtök

Lengyel fölény a Közép-Európai Cadet Kupán

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balatonfüredi Yacht Club 2009. június 19-e és 21-e között 146 egység és 199 versenyző részvételével rendezte meg az idei év legnagyobb ifjúsági ranglista versenyét a BYC Kupát.

Lengyel fölény a Közép-Európai Cadet Kupán

A regatta keretein belül zajlott a Közép-Európai Cadet Kupa (CECC) nemzetközi vitorlás verseny is. Az utánpótlás versenyzők öt hajóosztályban - 420, Laser Radial, Laser 4.7, Cadet és Optimist – mérték össze tudásukat. Az időjárási körülmények eleinte nem alakultak kedvezően, mert az első két napon nem sikerült érvényes futamot rendezni, ám a parti rendezvények sikerrel kötötték le a fiatalokat.  Az utolsó versenynapon végül 3 remek futamot vitorlázhatott a népes mezőny. A kiejtő nélküli versenyen végül az esélyesek győzedelmeskedtek.

Minden eddiginél népesebb mezőny vágott neki a háromnapos regattának. A magyarokon kívül, 17 cseh csapat és három lengyel egység is megméretette magát a Balatonon. Az első versenynapon a ragyogó napsütésben még a fű sem rezdült, így a parton várakoztak tettre készen a csapatok. Ám a szervezők ötletességének és felkészültségének hála, a csemeték ekkor sem unatkoztak. A bátrabbak felfújható delfinekkel és vízilabdák segítségével vezették le felesleges energiáikat a vízben. Azok a fiatalok, akik szárazon szerették volna megúszni a napot a csocsó asztalnál tudták összemérni az erejüket. Szombaton fordított „Szél Kálmán” a helyzeten. Napsütés helyett heves északit küldött, így a parton is sebesen közlekedő felfújható repülő tárgyak tették próbára az utánpótlás éberségét. A második versenynap is vitorlázás nélkül telt, de nem unalmasan! Délután a nyolcszoros Kékszalag győztes Litkey Farkas látogatta meg - egy nagy kupac Kékszalag 2008 könyv társaságában - a fiatal hajósokat. A beszélgetésből kiderült – Farky is aggódik, ha nagy szél fúj, és ha fogyni akar, napokig nem eszik. Sokak szeme felcsillant, amikor kiderült, bizony ő maga is az OP-ben kezdte a hajózást, és napjainkra nagy szerelme a Libera lett. Farkas az utánpótlás iránti tiszteletét a kérdésekre adott lelkiismeretes válaszok, és a névre szóló dedikált könyvek formájában fejezte ki – a gyermeki mosolyokat látva sikeresen! A szellem táplálása után - a BYC hagyományainak megfelelően - tészta parti következett. A közös „tésztacuppogtatás” nemzetközi hagyománnyá vált a cadet osztályban. Az esti ráadás meglepetés az akrobatikus kerékpár bemutató volt, több okból is. Egyrészt mert késve érkeztek picit a sportolók, másrészt élő kellékekkel – értsd önkéntes utánpótlás hajósokkal - rakták ki maguknak a pályát. Lássuk be, káprázatos trükkökkel szórakoztatták a gyerekeket, akik olykor-olykor lélegzetet is visszafogva ámultak a látottakon.

Vasárnapra beérett a szervezők több napos fohásza, az eső elköltözött, és megérkezett a várva várt szél. Egész nap ideális vitorlázó körülmények – 4-13 m/s-os ÉK szél – között küzdött a közel 200 versenyző a trapéz pályán. A legnépesebb osztályban, az Optimistban a BYC ifjú tehetségei szinte minden lehetséges érmet bezsebeltek.

A 60 OP egység közül az ifjúságiak között Vadnai Benjamin (BYC) lett a győztes, a második helyen Gyapjas Balázs (BYC) végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Péch Lóránt (RIVE) állhatott. A legjobb serdülő OP-s Gyapjas Zsombor (BYC) lett, Vadnai Jonatán (BYC) és Dénes Bence (THE) előtt. A nők között Előházi Dorottya a RIVE Optimist versenyzője lett a legeredményesebb. A kicsiknek felfújható állatokat és messzire hordó vízi pisztolyokat is átadott a BYC ügyvezetője.

A Laser 4.7 osztályban a 11 egység közül Szigeti Maxim (VVSI), Herendi Patrik (NVK) , Huszka Mátyás (BYC) állhattak a dobogóra. A nők között az összetettben negyedik helyen végzett Virágh Zsófia (THE) lett a legeredményesebb.

A Laser Radial 23 indulója közül Bakóczy Róbert (SPARTACUS) szerezte meg az elsőséget, második lett Szigeti Stacey (VVSI), harmadik pedig Böröcz Bence (BYC). Itt a győzelemre is esélyes Bathó Péter (BYC) az első futamban korai rajtos volt, így hiába hozott egy első és egy második helyet, már nem tudott beleszólni a dobogó sorsába és végül a hatodik helyen zárt. A Laser Radialban Nyulasi Anna (VVSI) lett a legjobb női versenyző. A nagyobb Laser kormányosok értelem szerűen kisebb vízi fegyvereket kaptak, a lányok pedig a szemük színéhez illő gumimatracot.

A 420-as kategóriában a THE versenyzői diadalmaskodtak. Grams Dominik–-Petrahai Gerely (THE), Földesi Péter-Borsos Dániel (THE) és Gond Gergely- Szellem Balázs (THE) egységek szerezték meg az első három helyet. A legjobb női versenyző az összetettben negyedik helyen végzett páros, Weinber Zsófi és Túri Petra (BYC) lettek. A párosok a „gumiszörnyek” mellé Litkey Farkas idei one-design hajójáról - a J-24-es Pénteki Regattáról - szóló könyveket is haza vihettek.

A 32 cadet egységből a magyarok mellett 17 cseh és 3 lengyel páros versengett. A dobogós helyezésekbe végül sajnos a magyarok nem tudtak beleszólni, lengyel páros végzett az első két helyen Max Zakowski-Sonia Dubielak és Osinska Julita és Terpixowska Karolina, a harmadik pedig a cseh Michael Kliment-Veronika Zivna egység lett. A legjobb magyar csapat Bors Máté - Kanyicska Márk (THE) a negyedik lett. A várva várt vidám meglepi nekik is járt.

A helyezettek szemmel láthatóan elégedettek voltak a BYC saját készítésű szép érmei mellé kapott értékes vitorlás könyvekkel, és a korosztályos játékokkal. A rendezők is eredményesen zárhatták - a tervezettnél kevesebb futamos - BYC Kupát, hiszen a külföldi versenyzők mosollyal az arcukon indultak haza és jelezték, hogy jövőre visszajönnek. Reméljük így lesz, és az időjárás jobban kegyeibe fogadja majd a résztvevőket.

Fotók: Mag Andrea

Vitorlás az Auditól Előző

Vitorlás az Auditól

Jeanneau Nagydíj – Horváth Boldizsár emlékverseny Következő

Jeanneau Nagydíj – Horváth Boldizsár emlékverseny