Siófok  10.5  •  4.2 kn       

Keszthely  9.9  •  5 kn       

Balatonfüred  10.2  •  5.2 kn       

Balatonboglár  10.5  •  6.4 kn       

Orfű  10  •  4 kn       

Velencei-tó  8.3  •  3.4 kn       

Tiszafüred  7.2  •  4.7 kn       

Mályi-tó  7.9  •  4.6 kn       

2024. április 19., péntek

Parton rekedt egykezes mezőny

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az időjárás előrejelzések egyre biztosabbak, így a verseny előtti napokban már komoly aggodalom ütötte fel a fejét a versenyzők és a rendezők körében is.

Parton rekedt egykezes mezőny

Szabad e, lehet e egy olyan verseny mezőnyét útnak indítani stabil 6-os erősségű északi szélben, mely alapvetően az egykezes versenyzésre való felkészülés céljával jött Lellére.

Most van itt az ideje, hogy némi magyarázattal is szolgáljunk azoknak akik – talán joggal – kritikával illették a verseny elnevezését. Amatőr egykezes, a név önellentmondást tartalmaz, hangzik a kritika, ha egykezes, akkor nem lehet amatőr. Pontosan ezért jött létre a verseny, mivel sokan úgy gondolták nem elég felkészültek ahhoz, hogy egy profi mezőnyben az egykezes tókerülő versenyen kezdjék az egykezes versenyzést. Igény volt egy olyan egykezes versenyre, mely a nyár közepén lehetővé teszi, hogy bárki belekóstoljon az egykezes versenyzés világába és eldöntse, hogy felkészült e a szeptemberi megmérettetésre. Persze a szervezők arra is gondoltak, hogy a lellei verseny jó tréning lehetőség a Fa Nándor féle versenyek résztvevőinek is.

Tavaly az elsődleges cél megvalósult, 17 résztvevő vágott neki a Lelle-Keszthely-Lelle távnak, többségük először vett részt egykezes versenyen. A profiknak szóló tréninglehetőség már kevesebb résztvevőt vonzott, pedig cél volna az is, hogy a kezdők tanácsokkal is gazdagodjanak a parton és lássák, hogy a gyakorlottabb társaik miként művelik ezt az extrém vitorlázást a vízen.
A lellei klub több fronton is erősített az egykezes versenyzés terén, az egyesület tagja lett Kövendi Dénes aki az első balatoni egykezes verseny megálmodója és az LVE-t erősíti Beliczay Péter is aki már szerepelt eredményesen az egykezes tókerülőn. Belora most a rendezés nyűge hárult.

Az előzetes jelentkezéseket látva idén megvalósulhatott volna a profi és amatőr egykezesek összecsapása. Volna, mivel sajnos pontosan az történt, amit az időjósok előre jeleztek. Kora reggel jött a telefon a versenyirodára a fonyódi vízirendőrségtől, kifejtve reményeiket és egyben ajánlásukat, hogy ne indítsák Lelléről az egykezes mezőnyt Keszthely felé. Persze a rendőri felhívás nélkül is komoly dilemmát okozott, hogy lehet e időben rajtoltatni.

Beliczay Péter versenyvezető a 8 órás kormányos eligazításon halasztást rendelt el 11 óráig, majd délig. 12 órakor már látszott reménytelen a verseny helyzete, így lelőtte azt.

Nem volt ez másképp Füreden és Fonyódon sem, elmaradt az Izsák Szabolcs Emlékverseny és a Közvil – E.missio Kupa is. Valamennyi verseny később megrendezésre kerül.

Elmaradt a Fehér szalag vitorlás verseny Előző

Elmaradt a Fehér szalag vitorlás verseny

Extrém RC Sailing Következő

Extrém RC Sailing