Siófok  5.5  •  8.7 kn       

Keszthely  4.9  •  0 kn       

Balatonfüred  5.2  •  5.2 kn       

Balatonboglár  5.5  •  7.6 kn       

Orfű  •  10 kn       

Velencei-tó  6.5  •  9.6 kn       

Tiszafüred  5.1  •  6.1 kn       

Mályi-tó  5.7  •  4.8 kn       

2024. április 19., péntek

Ismét magyar cadetok a dobogón

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Közép-európai Cadet Kupa 2. fordulójára Németországban, a Dresdatól kb 100 km-re található Geierswalder See-n került sor.

Ismét magyar cadetok a dobogón

Az eddigi gyakorlattól eltérően erre a versenyre azok az egységek utaztak ki, akik a legjobb eséllyel pályáznak még a spanyolországi EB-re való kijutásra. Ezek alapján a Magyarországot Bors Máté – Kanyicska Márk, Bagyó Áron – Polgár Lukács, Munka Márton – Kratzl Anna és Weidinger György – Horváth Balázs párosok képviselték, mindannyian a Tihanyi Hajós Egyletből.

Az utazás gyorsan és gördülékenyen ment, de ahogy haladtunk Észak felé, úgy csökkent a hőmérséklet és nőtt a helyi zivatarok száma. Nem volt meleg mire megérkeztünk (13 fok), de a szél annál inkább fújt.

A helyre jellemző, hogy vízfelülete akkora, mint az agárdi nagytisztás, mesterségesen épített tórendszer egyik tava és a vitorlásokon kívül minden más vízi sporteszközt (motorcsónak, jetski, kite) használnak rajta.

A verseny első napján markánsan nem változtak a körülmények, leszámítva, hogy kisütött a nap. 22-25 csomós alapszél fújt, amire bizony 30 csomó feletti lökések is érkeztek. Igazi, gyönyörű vitorlázó idő várta a 4 ország 43 hajóját.  Számunkra jól indult a nap, az első futam elején a magyar hajók jöttek elől, de mögöttünk szorosan a csehek és a lengyelek és még egy német hajó is jelezte, hogy ezek között a körülmények között ő is szót kérne a helyezések elosztásánál. Sajnos a hajóinkon látszott, hogy teljesítményük nem olyan, mint megszokhattuk, ezek között a körülmények között fizikai lehetőségeink határára értünk és a nagyobb testalkatú külföldiekkel csak nehezen, kockázatvállalások közepette lehetett csak tartani a lépést. A kockáztatásnak pedig egyenes következménye lett a hibázás. A nehézségek ellenére a srácok mindent kiadtak magukból és számos dobogós helyet gyűjtöttek a három futam során. Igaz a cseh hajót nem tudták megszorítani, aki hiba nélkül teljesítette a napot. Az abszolút eredmények, viszont nem mutattak olyan szépen. Áronék 2. helyen álltak, Marciék voltak az 5-ek, Mátéék a 12-ek, Gyuriék a 17-ek.

A délutáni parti rendezvényekre a nyújtó gyakorlatok után regenerálódva érkeztünk meg, amire szükség is volt, mivel a német rendezők mindenben igyekeztek a gyerekek kedvében járni. Volt alkoholmentes koktélbár, lufi-szobrász, süti és természetesen vacsora.

Másnapra maradt a jó idő, de a szél ereje kissé alábbhagyott. Ez a változás jót tett a magyar hajóknak. Minden futam során nagyon elől vitorláztak, elszakadva a mezőnytől. Ez azért megbosszulta magát, mivel minden befutó kreuzot hatalmas előnnyel kezdte a 4 magyar hajó és annyira az egymásközti harc foglalta le őket, hogy a változó irányú szélben a pálya másik oldaláról érkező ellenfelek be tudtak férkőzni közéjük. Ettől függetlenül nagyon nagy magyar fölény jellemezte ezt a napot, amit az elért futameredmények (1,2,4,6 illetve 2,3,5,6) is tükröznek. Ezzel nagyot javítottak a srácok az előző napi részeredményeken és elégedetten várhattuk a díjkiosztót.

A legjobb helyen Áron és Lukács végeztek, nagyon egyenletes futameredményekkel és a serdülő kategória győztesei lettek.

Marci és Anna kisebb hibáikat futamgyőzelemmel javították és egyre összeszokottabban harcoltak a dobogóért. Serdülő 2. helyük mindenképpen pozitív meglepetésnek számít.

Máté és Matyi (Márk) nem életük formáját hozták a második napon. Sajnos első napi borulásuk és korai rajtjuk sem segítette őket. Ennek ellenére küzdve, harcolva behozták a hajót az 5. helyre, ami serdülők között a 3. helyet jelentette.

Gyurinak és Balázsnak az első nap nem sikerült úgy, ahogy tervezték. A második nap viszont ellenállhatatlanul vitorláztak és még szerencséjük sem volt. A két 2. hellyel sikerült feljönniük az abszolút 6. helyre, ami a serdülők között a 4. helyre volt elég.

Remek hangulatú díjátadó ünnepségen vettek részt a srácok, ahol mindenki kapott egy saját fényképével illusztrált oklevelet és mindemellett gyönyörű kupákat és ajándékokat.

Remek verseny volt, sok tanulsággal és tapasztalattal versenyzőknek, edzőnek egyaránt. Sok pihenésre nincs idő, hiszen itt a harmadik forduló, Balatonfüreden a BYC kupa, ami a válogató lezárása is lesz egyben.

Anna, Áron, Balázs, Gyuri, Lukács, Marci, Matyi, Máté GRATULÁLUNK!

Gerencsér Gergő

Felkerült a KÖZVIL - E.missio Kupa versenykiírása Előző

Felkerült a KÖZVIL - E.missio Kupa versenykiírása

Elmaradt a Fehér szalag vitorlás verseny Következő

Elmaradt a Fehér szalag vitorlás verseny