Siófok  11.1  •  12.5 kn       

Keszthely  10.9  •  9 kn       

Balatonfüred  10.8  •  7.8 kn       

Balatonboglár  10.8  •  12.5 kn       

Orfű  11  •  9 kn       

Velencei-tó  14.2  •  13.2 kn       

Tiszafüred  12.8  •  6.9 kn       

Mályi-tó  12.3  •  9.9 kn       

2024. április 18., csütörtök

Populáris Regatta

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Badacsonyban kezdte a szezont a Balatoni Hajózás népszerű versenysorozata a Balaton Regatta. A badacsonyi futam évek óta a legnépszerűbb verseny, köszönhetően a hely szellemének.

Populáris Regatta

A túraverseny-sorozat nagy erénye, hogy a vitorlás hajóval rendelkezők széles körének biztosít versenyzési lehetőséget, betöltve a tömegsport iránti igény által generált űrt. Ne higgyük azt, hogy a vitorlázás és a populáris tömegsport, egymás mellett meg nem férő kifejezések. Míg korábban a vitorlázás úri sportnak titulált kiváltság volt melyet a felső tízezer engedhetett csak meg magának, addig ma szinte bárki számára hozzáférhető. A hazai nagyhajós vitorlásversenyeken egyedülálló 2800 forintos nevezési díj lehetővé teszi, hogy mindenki belekóstoljon a vitorlásversenyzés világába. A sorozat futamain izgalmas és örömteli kikapcsolódásra lel a nagypapa által a 70-es években barkácsolt családi kedvenccel versenybe szálló, akár kezdő vitorlázócsapat is.

Vitorlázók közül többen úgy fogalmaztak, az a nagy érdeme ennek a rendszernek, hogy betölti a keltetőgép szerepét, elő és felkészít a nagyhajós versenyzésre. Akiknek nem volt lehetősége gyerekként vitorlázó tapasztalatokat szerezni, itt pótolhat némi ismeretanyagot és rutint. Néhány BR futam után biztosan nem lesz annyi gond, például egy Kékszalag rajtnál.

Nagyon kellett már a Balatonra egy ilyen típusú verseny, ahol nem a több tízmilliót érő hajók, nem a csúcstechnika és nem a versenyző elit dominál. Itt bárki lehet sikeres, ezt mutatja, hogy szinte minden évben a YS III osztályban van a legnagyobb küzdelem, akkor amikor a bajnokságon alig lehet ebben az osztályban érvényes futamokat rendezni az érdeklődés hiánya miatt.

A szombati vitorlázó majálison talán csak egy dolog miatt kellett szomorkodni. Azon szinte már senki nem csodálkozik, hogy a keleti medencében nem tudják, hogy van élet a cső után, de hogy a rendezők nem tudják, hogy a Balatonon merre van Badacsony, az szomorú. A versenyre kiadott napilapszerű, érdekes újságban Szigliget és Györök közé jelölik a térképen az éppen aktuális versenyüket. Még szerencse, hogy a vitorlázók tudják, hol van Badacsony.

Ígéretes a BR májusi szezonkezdése és a szervezők bizonyosak lehetnek, jó ügyet szolgálnak a populáris regattával.

MVSZ tisztújítás: megtörtént a választás! Előző

MVSZ tisztújítás: megtörtént a választás!

MVSZ elnökjelölti tervek Következő

MVSZ elnökjelölti tervek