Siófok  12.2  •  6 kn       

Keszthely  9.9  •  6 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  11.8  •  1.9 kn       

Orfű  11  •  3 kn       

Velencei-tó  14.4  •  8 kn       

Tiszafüred  12.9  •  4.5 kn       

Mályi-tó  10.7  •  2.7 kn       

2024. április 25., csütörtök

Versenybemutató III: Évadnyitó, évadzáró

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Cikksorozatunkban rendszeresen bemutatunk egy-egy balatoni nagyhajós versenyt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felkeltsük az érdeklődést néhány olyan regatta iránt, melyek megérdemlik a kiemelt figyelmet.

Versenybemutató III: Évadnyitó, évadzáró

A versenybemutató sorozat harmadik részében rögtön két versenyre fókuszálunk, melyek gyakorlatilag összetartoznak az által, hogy keretbe foglalják a vitorlás versenyszezont. A versenyek ötlete 2007 őszén született, amikor elkezdődött a BLYC-LVE nagyhajós versenybázisának kialakítása. Kézenfekvő volt, hogy a jelentős számú versenyt keretbe foglalják, a szezonkezdet és szezonzárás versenyeivel. Így született meg a Harmat és a Dér Kupa. A verseny elnevezések szándékosan nem évadnyitó vagy évadzáró nevek, inkább helyhez és időhöz köthető, egyedi elnevezések, melyek közvetítik azért versenynaptárban betöltött szerepüket is.

Némi túlzással mondhatjuk, hogy Balatonlelle a Balaton földrajzi centruma. Két évvel ezelőtt még súlyos túlzások árán sem lehetett az mondani, hogy Lelle a balatoni vitorlásversenyzés centruma lenne. A BLYC-LVE második teljes versenyévadának kezdetéhez közeledve kijelenthető azonban, hogy történt változás ez ügyben. A nagyhajós versenynaptár egyik súlypontjává vált az új lellei marina. Még mindig többségben vannak az amatőr yardstick rendszerű túraversenyek, de a versenyrendszer folyamatosan fejlődik. Tavaly volt Lellén nagyhajós bajnokság az Assonak és az 50-eseknek, szaporodtak a pályaversenyek és gyökeret vert a szóló vitorlásversenyzés. Idén ide látogat a One Design Trophy és a 49er mezőny is és tovább bővül a pályaversenyek köre.

A BLYC-LVE versenyrendszerének végvárai a Harmat Kupa és a Dér Kupa. Sajátos módon, elsőként 2007-ben a Dér Kupa került megrendezésre, november 3-án, közel 40 hajó részvételével. Következő év tavaszán, a Harmat Kupa az első balatoni versenyek egyike volt, május 2-án. A lellei szezonnyitót 38 hajó teljesítette és az ezen a versenyen bemutatkozó Team Proximo – Melges 24, már ekkor sem talált legyőzőre. A bemutatkozó versenyek történetének nagy meglepetése 2008. november 7-én következett, amikor 87 hajó állt rajthoz dacolva a közelgő téllel. Bebizonyosodott, hogy megfelelő körülményeket lehet teremteni a Balatonon, hogy akár még novemberben is lehessen versenyt rendezni és az is igazolódott, hogy a vitorlázók részéről van igény a szezon nyújtására.

Mind a Harmat, mind a Dér Kupa, hagyományos túrafutam, a yardstick osztályok számára. A bemelegítésnek szánt évkezdet és a novemberi Balaton indokolja, hogy e versenyek megtartsák túraverseny jellegüket, a nyitány jó alkalom, hogy a hajót és a csapatot felrázza téli álmából, a záró verseny pedig kiváló levezetése egy pörgős évadnak.

A versenybemutató aktualitását, a közelgő Harmat Kupa teremtette meg. Május 9-én kezdődik a nyugat balatoni, nagyhajós versenyszezon, a Balaton földrajzi és talán most már óvatosan kimondottan, egyik meghatározó versenycentrumában. A 2009. év BLYC-LVE versenyek újdonsága, hogy minden regattát a SNEWI Sport közvetít, online helymeghatározó rendszerével. A Harmat Kupán 20 adó-eszköz segítségével követhetik az érdeklődők a mezőnyt. A verseny alatt élőben a www.snewi.com oldalon lesz látható a nyomkövetés, vasárnaptól pedig már a compassmagazin.hu is közzéteszi a nyomkövetett hajók versenyadatait.

Hagyományokban gazdag évadnyitó és évadzáró versenyeket rendeznek szerte a Balatonon. A Lelléhez közeli Fonyód is büszkélkedhet ilyen versenyekkel. Terveink szerint a közeli jövőben a Fonyódi Kormoránok versenyeit mutatjuk be sorozatunkban.

 

Elérhető a 2009-es yardstick lista Előző

Elérhető a 2009-es yardstick lista

Az ötödik versenyévad Következő

Az ötödik versenyévad