Siófok  18.8  •  19 kn       

Keszthely  20.1  •  15 kn       

Balatonfüred  18.5  •  19.2 kn       

Balatonboglár  18.8  •  19.5 kn       

Orfű  20  •  15 kn       

Velencei-tó  19.1  •  17.7 kn       

Tiszafüred  17.2  •  9.1 kn       

Mályi-tó  15.2  •  10.9 kn       

2024. március 29., péntek

Az ötödik versenyévad

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balatoni Hajózási Zrt. népszerű nagyhajós versenysorozata hamarosan megkezdi ötödik szezonját.

Az ötödik versenyévad

A hajózási társaság, kikötői ágazatánál 2004 őszén született meg a versenysorozat ötlete és azóta folyamatosan igazolást nyer, hogy szükség van rá. A kikötő-üzemeltető felismerte, nem elég ha csak az alapszolgáltatást nyújtja bérlőinek, programlehetőségeket is kell teremtenie. Ezen elképzelés két meghatározó eleme a Balaton Boat és a versenysorozat. Az alapkoncepció szinte semmit nem változott az elmúlt öt évben, yardstick rendszerű, nagyhajós túraversenyek, májustól szeptemberig, más-más Bahart kikötőkben. Bevált recepten ne változtass, szokták mondani, így amikor a kikötői ágazat élén személyi változás történt, az új vezető bölcsen és zökkenőmentesen vezette tovább a bevált úton, az Aranysekliként elhíresült programsorozatot. A részvénytársaság életében meghatározó jelentőségű lett a versenyszervezés kapcsán szerzett népszerűség, ezért az alkalmazottak munkarendjét is a versenyek időpontjainak figyelembevételével szervezik. Feltétlenül említést kell tenni a sorozat emblematikus, minden versenyző által jól ismert alakjáról, a versenyvezető Dániel Gáborról. Siófokon a „Mahart Klubban” nem kell a versenynaptárra tekinteni, hogy feltűnjön, szombaton verseny lesz. Van ott egy ember aki a versenyt megelőző pénteken, már reggeltől készülődéssel tölti az idejét. Rendezgeti a bójákat, ellenőrzi a motorosba rejtett felszereléseit, kellékeit, egyeztet, szaladgál, majd bepattan „szolgálati járművébe” és a siófoki kikötőből nyugat felé fordulva eltűnik a horizonton. Ő Dániel Gábor és amikor ezt teszi, lehet tudni, szombaton verseny lesz. Nem csak szorgos rendezője, de feltétlen híve is a versenysorozatnak, tapasztalhatjuk ezt amikor az internetes fórumokon védelmezi az olykor rosszindulatú és alaptalan kritikáktól a neki köszönhetően is népszerű kezdeményezést.

A Balatonnak van tradicionálisabb és professzionálisabb versenysorozata is, de talán ez a sorozat tette a legtöbbet az utóbbi időben a vitorlázás népszerűsítése terén. Megmozgatta a Balaton nyugati medencéjének „állóhajóit”, versenylehetőséget biztosított olyanok számára, akik korábban elképzelni sem tudták, hogy valaha a rajtvonalra kormányozzák vitorlásukat, miközben órájuk másodpercmutatóját bámulják. Belépőt teremtett a vitorlásversenyzés világába és alapokat ad a továbblépéshez a fejlődéshez. Bebizonyosodott, hogy csak az eredeti formájában tudja megtartani népszerűségét a versenysorozat, futamai nem keverhetők össze más érdekeket preferáló rétegregattákkal. Tisztelni és becsülni kell a „sekli menőket”, ugyanis ők azok akik váratlanul nagy bázist teremtettek a hazai versenyvitorlázásnak. Amikor az alapok megteremtéséről beszélünk, nem csak az utánpótlás fejlesztését kell értenünk alatta, ide tartozik a kedvtelési célú vitorlázók versenyrendszerekbe történő integrálása is, melynek egyik úttörője a Balatoni Hajózás versenysorozata lett.

Véglegessé váltak a verseny időpontok és helyszínek, melyek többségében a megszokott kikötőket jelölik meg egy-egy hétvége házigazdájaként. Aliga az egyetlen kakukktojás a sorban, ami ugyan távolinak tűnhet a sorozat bázismezőnyét jelentő nyugat-balatoni hajósoknak, de az újdonság varázsa feltehetően legyőzi a távolságokat.

A versenysorozat állomásai:

I. futam Badacsony 2009.05.23
II. futam Balatonföldvár 2009.06.06.
III. futam Balatonboglár 2009.06.27.
IV. futam Szigliget 2009.07.11
V. futam Balatonlelle 2009.08.01.
VI. futam Balatonaliga 2009.08.15.
VII. futam Balatonszemes 2009.09.05.
Versenybemutató III: Évadnyitó, évadzáró Előző

Versenybemutató III: Évadnyitó, évadzáró

Sikeresek voltak a magyar vitorlázók Hyeres-ben Következő

Sikeresek voltak a magyar vitorlázók Hyeres-ben