Siófok  9.4  •  2.2 kn       

Keszthely  7.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  1.6 kn       

Balatonboglár  9.4  •  4.1 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  7.2  •  8.2 kn       

Tiszafüred  8.1  •  19.7 kn       

Mályi-tó  7.8  •  19.7 kn       

2024. március 29., péntek

80 éves a legendás vitorlázó

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az 1928-as születésű Paul Elvsröm a vitorlázás egyetlen négyszeres olimpiai bajnoka, aki ma is a Balti-tengerre néző szülőházában él, Koppenhágától északra, ahol egy finn dingi mindig vízre bocsátásra készen állva vár rá.

80 éves a legendás vitorlázó

Paul Elvström a vitorlázás egyetlen négyszeres olimpiai bajnoka, az 1928-as születésű Elvström ma is a Balti-tengerre néző szülőházában él, Koppenhágától északra, ahol egy finn dingi mindig vízre bocsátásra készen állva vár rá.

A dán versenyző e hajóban nyerte olimpiai aranyait 1948 és 1960 között, ő volt az első egyéni sportoló, akinek ugyanabban a számban négyszer egymás után sikerült. 

Mindezt elsősorban feltaláló szellemének köszönheti, ő fejlesztette ki a kiülős technikát, amely a segítéségére lett, hogy a legnagyobb szélben is egyensúlyban tudja tartani a vitorlást. A garázsában rakott össze egy gyakorló padot, ezen próbálgatta, hogyan lehet kiülni teljes súlyával a víz fölé, aztán a szárazföldön szélben kísérletezett tovább a találmányával, amely forradalmasította e kategóriában a versenyzést, és nemsokára szinte mindenki átvette.  

De Elvström nemcsak a finn dingihez értett, tizenöt világbajnok címét nyolcféle hajóosztályban nyerte, többek között solingban, csillaghajóban és repülő hollandiban. 

Összesen nyolcszor vett részt az ötkarikás játékokon, négy lánya van, 1984-ben a Los Angeles-i olimpián a legkisebbel, Trinevel állt rajthoz tornádóban. (Trine három gyermeket szült; nagy család, nagy ház: mindannyian ott élnek,  a nagyapa házában, Hellerupban).

Elvström világmárka lett, 1954-ben háza pincéjében vitorla gyártásába kezdett, ma pedig már gyártulajdonos, közel száz alkalmazottal, termékeiket szerte a világon forgalmazzák.

A névadót, Paul Elvströmöt 1996-ban az évszázad dán sportemberének választották.

Szilveszteri képgalériánk Előző

Szilveszteri képgalériánk

Életveszélyes a Balaton jege Következő

Életveszélyes a Balaton jege