Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  6.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  5.2 kn       

Balatonboglár  8.4  •  8.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  5.8 kn       

Tiszafüred  5.1  •  4.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  3.1 kn       

2024. április 20., szombat

Életveszélyes a Balaton jege

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár néhol összefüggőnek tűnik a jégpáncél a Balaton vízén, a látszat csalóka, rálépni nagyon nem tanácsos.

Életveszélyes a Balaton jege

Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészet vezetőjének tájékoztatása szerint a Balaton jege jelenleg alkalmatlan arra, hogy azon biztonságosan tartózkodjanak, sportoljanak. A jég vastagsága 0 és maximum 4 cm között váltakozik. A Vízirendészet ezért kéri, hogy azok, akik korcsolyázni, fakutyázni, vagy csak csúszkálni szeretnének, azok saját érdekükben is legyenek még türelmesek. A Vízirendészet vezetője külön felhívta a horgászok figyelmét arra is, hogy ha léket vágnak, akkor annak helyét amikor befejezik ténykedésüket, jól látható módon jelöljék meg, nehogy valaki a lékbe csússzon.

A méret a lényeg

A nemzetközi gyakorlat szerint a hízásban levő 12-16 cm vastagságú jég már kellő biztonságot ad a csoportos jégen tartózkodáshoz – mondja Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Erre azonban, a jelenlegi időjárás mellett nagyjából 10 napot kell még várni a vízimentők szerint, így a VMSZ is a korcsolyázni vágyók türelmét kéri. Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben negyed óránál többet. Ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak aki jég alá kerül már nem sok esélye van a túlélésre. Ráadásul éppen a jegesedés miatt a Balaton már nem tartózkodnak sem a rendőrség, sem a vízimentők hajói, így a segítség csak a szárazföld felől érkezhet.

Nézzen a lába elé!

Nagyon fontos tudni, hogy a Balaton jege nem homogén. A meder tele van kisebb-nagyobb hőforrásokkal, illetve sok helyen kisebb nagyobb csatornák és patakok is olvasztják a jeget. Ezeken a helyeken külön figyelni kell, mert itt a jég vastagsága több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol.
A vízimentők és a vízrendőrök is azt tanácsolják, hogy egyedül lehetőleg senki se menjen korcsolyázni. Csak olyan helyet válasszon mindenki, ahol ismeri a vízfelületet, vagy ahol többen is vannak. Leginkább azokon a helyeken biztonságos a jégre menni, ahol sekély víz van a jégréteg alatt. Itt ugyanis egy megfázásnál komolyabb baj nem érheti azt, aki alatt beszakad a jég. A szakemberek azt javasolják, hogy ne merészkedjen senki a parttól távoli mély víz fölé, mert ha ott kerül bajba, akkor kicsi az esélye annak, hogy időben kapjon szakszerű segítséget. Külön érdemes tudni azt is, hogy az is könnyen veszélybe kerülhet, aki jégbe szakadt emberen próbál segíteni. Így csak olyan vállalkozzon ilyenre, aki biztos magában és megfelelő eszközökkel rendelkezik.

Kijelölt pályán biztonságosabb

Várhatóan több önkormányzat jelöl majd ki korcsolyázó helyeket az idei korcsolyaszezonban is, ahol biztonságosan lehet sportolni. A vízirendőrök és a vízimentők is azt javasolják, hogy leginkább majd ezeket a helyeket válasszák a sportolni vágyók.
A Balatonon jelenleg azonban még nincs kijelölt korcsolyapálya. Ez érvényes a Tihanyi Belső-tóra is, ahol a jég vastagsága alig több mint 5 cm. Itt egyébként, miután a jég biztonságosra hízik, a kijelölt korcsolyapályát, annak üzemeltetőjével kötött megállapodás értelmében, nyitvatartási időben a VMSZ vízimentői biztosítják majd.
Balatonon tehát még nincs sportolásra alkalmas jégfelület, a tó jegén tartózkodni jelenleg életveszélyes!
 

80 éves a legendás vitorlázó Előző

80 éves a legendás vitorlázó

Megmenekült Jean Le Cam Következő

Megmenekült Jean Le Cam